Kaçakçının '10 numara' aşkı bitti

10 numara yağın yakıt olarak kullanılmasını engellemek için Kasım 2012'de devreye sokulan ÖTV iadesi sistemi, kaçak yakıtın önüne set çekti. Dört ayda baz yağ ithalatı yarıya yarıya düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Sibel CİNGİ
 
İSTANBUL - Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) iadesi, yüzlerce can ve yaklaşık 1.5 milyar TL'lik vergi kaybına neden olan '10 numara yağ' sorununa neşter vurdu. Piyasada yakıt olarak kullanılan 10 numara yağ sorunu ile mücadele çerçevesinde kasım ayında devreye sokulan 'ÖTV iadesi' sistemi ithalatta iyi ile kötüyü birbirinden ayırdı.
 
İthalatta ÖTV peşin olarak alındığı için kaçak yakıt üretenler 10 numaradan elini ayağını çekti. Dört ayda baz yağ ithalatları yarı yarıya düştü. Petrol sektörü, hükümete ilanla teşekkür etti. ÖTV peşin alındı Maliye Bakanlığı'nın, piyasada yakıt olarak kullanılan 10 numara yağa açtığı savaşta devreye soktuğu silahlar etkisini göstermeye başladı. Bakanlığın kaçak yakıt ile mücadele kapsamında son hamlesi olan ÖTV
iadesi sistemi kapsamında ithalatta iyi ile kötü birbirinden ayrıldı. ÖTV iadesi sisteminde ithal edilen baz yağda verginin tamamı peşin peşin tahsil edildi. Daha sonra bu malların imalatta kullanıldıklarının belgelenmesi istendi. ÖTV iadeleri de bu tespitlerden sonra yapıldı. Böylece gerçek sanayici mağdur edilmeden piyasaya 10 numaranın yakıt olarak sürülmesi büyük anlamda engellenmiş oldu.
 
İki aylık düşüş bile çarpıcı
 
Uygulama Kasım 2012'de devreye girmesine rağmen yılsonunda ulaşılan sonuç oldukça çarpıcı. 2011'de baz yağ ithalatı toplam 1 milyon 33 bin 622 ton iken, 2012'de gerçekleşen rakam 832 bin 627 ton. Sektör temsilcileri bu düşüşte yapılan denetimlerin ve baskınların da etkili olduğunu ancak en büyük rolün ÖTV iadesi sisteminin olduğuna dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri ocak ve şubat ayı ithalat rakamlarındaki düşüşün ise daha keskin olduğunu vurguluyor. Sanayici korunabilir Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği eski Başkanı Hakan Azatoğlu, baz yağ ithalatında son 4 ayda yarıdan bile daha fazla bir düşüş yaşandığına dikkat çekti. Azatoğlu, "Bu düşüş Türkiye için 10 numara yağın nasıl bir tehlike arz ettiğinin de en somut örneklerinden biri oldu. Gerçek ithalatçılar yani Türkiye'nin ihtiyacı olanı ithal edenler gün yüzüne çıktı" açıklamasını yaptı.
 
1.5 milyar TL'lik vergi kaybı engellendi
 
10 numara yağın kaçak yakıt olarak kullanımından dolayı 1.5 milyar TL'lik vergi kaybının da önüne geçilmiş olduğunun altını çizen Azatoğlu, "10 numara yağ ile mücadelede ilk defa bu kadar ciddi bir yol kat edilmiş oldu. Suyun kaynağına inildi" dedi. Petrol sektörünün bu sayede rahat bir nefes aldığını kaydeden Azatoğlu, bundan sonra sanayicileri gözeten yeni bir uygulamanın gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.
 
Şimşek: Önce vergi ödenecek dedik
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV iadesi sistemine geçildiğinde yaptığı açıklamada "Radikal bir tedbir aldık. Tecil-terkin sistemine son verdik. Önce vergi ödenecek. Bu samimi sanayicimiz açısından bir baş ağrısı gibi görülebilir. Ama biz sanayicimize iade konusunda elimizden gelen her türlü kolaylığı göstereceğiz ve en kısa bir şekilde iadeleri yapmaya çalışacağız. Ama bu işi istismar edenlerin kapısı da kapanmıştır"  demişti.
 
10 numara yağ savaşında adım adım
 
• 2009'da kilo başına 0.9'dan 0.30'a düşürülen ÖTV, 1.05 TL'ye çıkarıldı.
• İndirimli teminat oranları yüzde 5'ten yüzde 25'e çıkarıldı.
• Saha denetimleri sıkılaştırıldı. Türkiye'nin dört bir yanında yapılan baskınlarda milyonlarca TL para cezası kesildi.
• Tecil-terkin ve indirimli oran sisteminden vazgeçildi.
 
Sektör şükranlarını dile getirdi
 
ADER, PETDER, PÜİS, TABGİS ve Tüpraş'ın petrol sektörü adına verdiği ilanda "Neden olduğu can kayıpları, çevre ve insan sağlığına karşı oluşturduğu tehditler ve milyarlarca liralık vergi kayıpları ile büyük zarara neden olan 10 numara yağ sorununun çözümü konusunda 'ÖTV iadesi' sistemine geçilmesi yolu ile atılan önemli adımdan dolayı Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş'a şükranlarımızı sunarız" denildi.