Kadın ne ekonomide ne siyasette…

Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar, başta eğitim olmak üzere, ekonomi ve siyaset gibi temel alanlarda aynı oranda temsil edilemedikleri gibi, bu oranların yanından dahi geçemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Ülkemizde kadınların ekonomiye daha fazla katılmasıyla birlikte büyümenin en az 1.5 puan artacağına yönelik analizler ortadayken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü itibarıyla ortaya çıkan tablo, Türkiye’nin bu alanda çok yol alması gerektiğini gösteriyor. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlar, başta eğitim olmak üzere, ekonomi ve siyaset gibi temel alanlarda aynı oranda temsil edilemedikleri gibi, bu oranların yanına bile yaklaşamıyor. Üstelik çok düşük oranla da olsa çalışma hayatına atılan kadınlar, elde ettikleri ücret bakımından erkeklerin gerisinde kalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı ‘İstatistiklerle Kadın 2016’ çalışmasında çok iç açıcı veriler yer almadı. Türkiye genelinde okur-yazar olmayanların oranı yüzde 5.4 iken, erkeklerde yüzde 1.8 olan bu oran kadınlarda yüzde 9. Erkeklerde yüzde 71.5 olan işgücüne katılım oranı, kadınlarda yüzde 31.5’te kaldı.

İstihdamda geride, işsizlikte önde olan kadınlar, elde ettikleri ücret bakımından da erkeklerin gerisinde kaldı. 2015 yılı itibarıyla Türkiye’de yıllık ortalama çalışan ücreti 21 bin 514 lira iken, erkekler 22 bin 673, kadınlar ise ortalama 17 bin 596 lira gelir elde ettiler.

İstihdam oranı AB’nin yanına bile yaklaşmıyor

İşgücüne katılım oranı düşük olan kadınların, istihdam oranları da çok geride kaldı. Üstelik Türkiye, yüzde 27.5 ile kadın istihdamı oranı ile hem 60.4 olan AB ortalamasının, hem de 42.5 olan Yunanistan’daki oranın çok altında yer aldı. Kadın istihdam oranı, İsveç’te yüzde 74, Danimarka’da yüzde 70.4, Almanya’da yüzde 69.9...

Kadınların TBMM’de temsili 1983 yılına göre yaklaşık 5 kat arttı ama tatmin edici seviyeye ulaşılamadı. 1983 Meclisi’nde 399 milletvekilinin 12’si kadınken, temsil oranı sadece yüzde 3 oldu. 2016 itibarıyla ise 550 milletvekilinin 81’i kadın ve temsil oranı yüzde 14.7 seviyesinde.

Bu konularda ilginizi çekebilir