Kanada Merkez Bankası faiz indirdi

Kanada Merkez Bankası, beklentilerin aksine karar alarak, gecelik faiz oranında indirime gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kanada Merkez Bankası, yüzde 0,75 olan gecelik faiz oranını yüzde 0,50’ye indirdi

Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz, Ottawa’da düzenlediği basın toplantısında, geçen Ocak ayında yüzde 1’den 0,75’e indirdikleri gecelik faiz oranının, yüzde 0,50 olarak uygulanacağını açıkladı.

Bankanın faiz indirimini açıklamasının hemen ardından Kanada Doları, ABD Doları karşısında son 6 yılın en düşük seviyesine indi ve 77,2 sente geriledi.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, petrol fiyatlarında beklenen düşüş ile gerileyen ihracat rakamlarının, kararın alınmasında etken olduğu, faiz indiriminden ekonomik büyümeye ivme kazandırmanın amaçlandığı kaydedildi.

Küresel ekonomideki gelişmelerin büyük hayal kırıklığı yaşattığını savunan Poloz, düşük faizin ticari kredilere getireceği hareketliliğin ülke ekonomisine canlılık getirmesini beklediklerini ifade etti.

Kanada Merkez Bankası, 2009 yılı Eylül ayından geçtiğimiz Ocak ayına kadar gecelik faiz oranını yüzde 1’de sabit tutmuş, Ocak ayında yüzde 0,75’e indirmişti.

Öte yandan Kanada Merkez Bankası, 2015 yılı için daha önce yüzde 1,9 olarak açıkladığı büyüme rakamını da yüzde 1,1 olarak revize etti. Banka, 2016 yılı için öngördüğü yüzde 2,5 oranındaki ekonomik büyümeyi de yüzde 2,3’e çekti.