Kapasite kullanımı geriledi

İmalat sanayiinde kapasite kullanımı mart ayında bir önceki yıla göre gerileyerek yüzde 73,1 seviyesinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Mart ayında geçen yılın aynı ayına 0,1 puan azalarak, yüzde 73,1 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Mart ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 212 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı.

Buna göre, geçen yıl Mart ayında yüzde 73,2 olan kapasite kullanım oranı, 2012 Mart ayında yüzde 73,1 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı Şubat ayında ise yüzde 72,9 düzeyindeydi. İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarında, bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına göre, dayanıklı tüketim mallarında, gıda ve içeceklerde, tüketim mallarında, yatırım mallarında ve dayanıksız tüketim mallarında artış, ara mallarında ise düşüş gözlendi. Merkez Bankası tarafından 2012 Mart ayına ilişkin yayımlanan "İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı" verilerine göre, geçen yılın mart ayına kıyasla dayanıklı tüketim mallarında kapasite kullanımı 1,8 puanlık artışla yüzde 74,8, dayanıksız tüketim mallarında 0,2 puanlık artışla yüzde 70,8, tüketim mallarında 0,5 puanlık artışla 71,5, gıda ve içeceklerde 1,5 puanlık artışla yüzde 68,5, yatırım mallarında 0,3 puanlık artışla yüzde 72,7 oldu. Kapasite kullanımı ara mallarında ise 1,8 puanlık azalışla yüzde 74,8'e geriledi. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0,2 puan artarak, yüzde 76,1 seviyesinde gerçekleşti.

Sektörlere göre kapasite kullanım oranları

İkili sektörlere göre, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 80,8 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı sektöründe gerçekleşti. Bunu, yüzde 79,2 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı sektörü, yüzde 78 ile kağıt kağıt ürünleri imalatı izledi. Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 56,5 ile içeceklerin imalatı sektörü geldi. Kapasite kullanım oranı diğer imalatlarda yüzde 59 olarak hesaplandı.

Öte yandan KKO verileri sonrası yazılı açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kapasite kullanım oranı verilerinin yüzde 4 olan 2012 büyüme tahminimizle "uyumlu" olduğunu belirterek, "Gelecek hafta açıklanacak büyüme verileri, Türkiye ekonomisinin başarılı performansını teyit edecek" dedi.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir