”Kapasite kullanımında daha iyi rakamlar bekliyoruz”

Sanayi ve Ticaret Bakan Ergün, iç talepteki canlanmaya paralel Ekim-Kasım dönemi itibariyle daha iyi rakamlar beklediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ağustos ayında düşük düzeyde seyreden dış talebin ihracat ve kapasite kullanım oranı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde ihracat performansımızdaki gelişmeler ve iç talepteki canlanmaya paralel Ekim-Kasım dönemi itibariyle kapasite kullanım oranında daha iyi rakamlar beklemekteyiz" dedi.

Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos ayı kapasite kullanım oranını değerlendirdi.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranının Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 6,5 puan azalarak, yüzde 69,7 seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Ergün, kapasite kullanımının bir önceki aya göre de 2,6 puan düşüş gösterdiğini ifade etti.

Toplam kapasite kullanım oranında, küresel krize paralel Haziran 2008'den bu yana gerileme yaşandığını dile getiren Ergün, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kapasite kullanım oranı en düşük düzeyine, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında gelmiştir. Yüzde 63'lere kadar düşen kapasite kullanım oranları Haziran ayında 72,7'ye kadar yükselmiş, Temmuz ayında ise yüzde 72,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kapasite kullanım oranı, iç ve dış talepteki hafif toparlanma, bunun yanı sıra hükümetimiz tarafından alınan mali tedbirlerin de etkisiyle önce 8,9 puan yükselmiş, ardından mevsimsel faktörlerin de etkisiyle Temmuz ve Ağustos aylarında toplamda 3 puan gerilemiştir. Nitekim her yıl yaz aylarında ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle Temmuz ve Ağustos verilerinde bir düşüş yaşanmaktadır."

Sonbaharda yükseliş trendi beklentisi

Düşük kapasite kullanım oranlarının yurt dışında da görüldüğünü ifade eden Ergün, küresel krizin bazı olumsuz etkilerinin dünya çapındaki üretim ve talep düzeyini kısmen baskı altına almaya devam ettiğini söyledi.

Ergün, Ağustos ayında düşük düzeyde seyreden dış talebin ihracat ve bu aya ilişkin kapasite kullanım oranı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu noktada özellikle ihracat yaptığımız ülkelerde ekonomik faaliyetlerdeki gelişmelerin de bizi doğrudan etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Ancak önümüzdeki dönemde ihracat performansımızdaki gelişmeler ve iç talepteki canlanmaya paralel olarak Ekim-Kasım dönemi itibariyle kapasite kullanım oranında daha iyi rakamlar beklemekteyiz. Sonbaharla birlikte kapasite kullanım oranlarında tekrar yükseliş trendine gireceğimizi düşünüyorum."