Kart ücretleri 3 yılda bir ödenecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, kredi kartlarıyla ilgili olarak, düzenlemeye gittiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tüketici Kanunu Tasarısı Taslağında kredi kartlarıyla ilgili olarak, "kartların en az 3 yıl geçerli olması, böylece kart ücretlerinin 3 yılda bir ödenmesi ve kart ücretlerinin üst limitini belirleme noktasında Merkez Bankasının yetkilendirilmesi" şeklinde bir düzenlemeye gittiklerini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "1. Avrupa KOBİ Haftası" etkinliklerine ilişkin bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında konuştu. Küçük işletmeler için Avrupa şartının, 25 Haziran 2008'de AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Ergün, buna göre Avrupa komisyonunun 2009 yılında Avrupa KOBİ Haftası düzenlenmesini tavsiye ettiğini kaydetti.

Ergün ayrıca KOSGEB kanununda yapılan değişiklikle KOSGEB desteklerinden yararlanacak öncelikli sektörlerin, madencilik ve taş ocakçılığı, imalat sektörü, elektrik gaz buhar ve sıcak su üretim ve dağıtımıyla ilgili sektörler, inşaat, toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımıyla ilgili sektörler, oteller ve lokantalar, turizm sektörü, ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörleri olduğunu bildirdi.

KOBİ Haftası etkinliklerinin açılışının bugün Brüksel'de, kapanışının ise 14 Mayıs'ta Prag'da yapılacağını ifade eden Ergün, Türkiye'de KOBİ Haftası kapsamında çeşitli kentlerde girişimcilik eğitimi, marka kavramı, rekabet stratejileri, işletme yönetimi, Ar-Ge proje taslağı hazırlama ve pazarlama yönetimi gibi konularla ilgili konferanslar, çalıştaylar ve seminerler düzenleneceğini bildirdi.

KOSGEB Kanunu

KOBİ Haftasının gerçekleştirileceği bugünlerde 5591 sayılı "Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Ergün, bu değişikliğin KOBİ'ler için önemli ve anlamlı açılımlar sağlayacağını söyledi.

Ergün, yapılan değişiklikle bugüne kadar sadece imalat sanayi KOBİ'lerine destek veren KOSGEB'in hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ'leri de KOSGEB hedef kitlesine dahil ettiğini belirtti.

Ergün, söz konusu kanunda, KOSGEB tarafından verilecek hizmetler ve desteklerden yararlanacak işletmelere ilişkin sektörel ve bölgesel önceliklerin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine ilişkin de bir düzenleme yapıldığına işaret etti.

Ergün, Kanun değişikliği ile ayrıca kuruluşun yeni adının Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olduğunu, KOSGEB Genel Kurulu ve İcra Komitesi üye sayısının artırıldığını anlattı.

"Kredi kartlarında düzenlemeye gidildi"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tüketici Kanunu Tasarısı Taslağında kredi kartlarıyla ilgili olarak, "kartların en az 3 yıl geçerli olması, böylece kart ücretlerinin 3 yılda bir ödenmesi ve kart ücretlerinin üst limitini belirleme noktasında Merkez Bankasının yetkilendirilmesi" şeklinde bir düzenlemeye gittiklerini söyledi.

Banka kartlarının her yıl yenilendiğini, dolayısıyla kullanıcıların her yıl kart ücreti ödemek zorunda kaldıklarını anlatan Ergün, taslakta, kartların en az 3 yıl süreyle geçerli olması ve dolayısıyla kart ücretlerinin her yıl değil, 3 yılda bir ödenmesi ve bu ücretlerin üst limitinin bankalar yerine Merkez Bankası tarafından belirlenmesi şekilde bir düzenlemeye gittiklerini bildirdi.

KOSGEB'in sileceği faiz oranı

Bakan Ergün, "KOSGEB'in 31 Ekim 2009 tarihine kadar ana paraları ödenmesi kaydıyla sileceği kredi faizinin tutarının ne kadar olduğu" yönündeki soruya karşılık da kurum ile ihtilaflı durumda bulunan 3 bin işletme olduğunu ve KOSGEB'in bu işletmelerden 15 milyon lira civarında kredi faizi alacağı bulunduğunu söyledi.

Kalkınma için demokratik rejim

Ergün, "KOSGEB'e yan bir banka oluşturulması" gibi bir düşüncelerinin olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken, KOSGEB olarak bir banka kurmaya niyetleri olmadığını, mevcut bankacılık sektörünün finansman için yeterince deneyimli ve birikimli olduğunu dile getirdi.

Market yasası

Nihat Ergün, kamuoyunda "hiper market yasası" olarak bilinen düzenlemeyle ilgili görüşünün sorulması üzerine de parlamentonun yoğunluğuna işaret etti ve bu yoğunluk nedeniyle bazı düzenlemeleri isteseler de öne çekmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

Söz konusu tasarının da sürüncemede kaldığını ifade eden Ergün, bu konunun ayrıntıları hakkında henüz kapsamlı bir inceleme yapmadığını ama büyük alış veriş merkezlerinin şehirleri kilitleyen, kentteki ticari akışı olumsuz etkileyen bir boyutunun olduğunu gördüklerini söyledi. Ergün, kısa zaman içinde bu konuda kararlarını verip kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

Bakan Ergün, KOSGEB tarafından inşaat sektörüne verilecek desteklerle ilgili soruya cevaben de kurumun imkanları ölçüsünde inşaat sektörüne ve diğer sektörlere hangi destekleri vereceğinin KOSGEB İcra Kurulu toplantısında değerlendirileceğini bildirdi.

Hurda indirimiyle ilgili bir soruya karşılık da Bakan Ergün, ÖTV indirimleri, bu indirimlerin uygulanmasından elde edilen sonuçlar, sektörlerin ve tüketicilerin verdiği tepkiler ve bundan sonra atılacak adımların Ekonomi Koordinasyon Kurulunda gündeme geleceğini ifade etti.

Ergün, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının en geç önümüzdeki hafta yapılacağını da sözlerine ekledi.