Kayseri, ihracat ve Ar-Ge ile mobilya sektörüne hız verecek

Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sabuncu, krize takılıp kalma yerine, ihracat ve Ar-Ge ile mobilya sektörüne hız vereceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

Yaklaşık 500 büyük, orta ve küçük ölçekli mobilya üreticisinin faaliyet gösterdiği Kayseri, yaşanan sıkıntıları Ar-Ge ve ihracat ile aşmaya odaklandı.

İlin Türkiye mobilya ihracatında yüzde 25’lik paya sahip olduğunu belirten Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sabuncu, kriz dönemlerine takılıp kalmak yerine neler yapabileceklerine baktıklarını, ihracat ve Ar-Ge ile Kayseri mobilyasına ivme kazandıracaklarını söyledi. Sabuncu, sektöre hız vermek için enflasyonla mücadele noktasında ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını, ancak lojistik, hammadde ve KDV noktasında destek istediklerini vurguladı.

Firmalar arası rekabetin şu anda sektöre olumsuz yansımaları olduğuna işaret eden Sabuncu, “Aynı tasarımlarla aynı pazarlara giriyoruz ve yabancı markalarla rekabet etmek yerine kendimizle rekabet ediyoruz. KAYMOS olarak yürüttüğümüz Ar-Ge ve ihracat odaklı çalışmalarla firmalar arası olumsuz rekabeti çözmeye çalışıyoruz” dedi. Ur-Ge programları ve fuar ziyaretleriyle dünyada gidilmedik ülke bırakmayacaklarını dile getiren Sabuncu, “Türk mobilyasının ve Kayseri mobilyasının dünya pazarında daha etkin rol almasını sağlayacağız. Önceliğimiz Afrika, Hindistan ve Amerika’da bulunan ülkeler. Ar-Ge ve tasarım ise üzerinde durduğumuz diğer bir konu. Artık tek düze yapılan sıradan mobilyaların pazardaki durumu belli. Sektör temsilcileri alışılagelmiş yanlışlıkları bırakıp, yeni bir ticaret anlayışı ortaya koyacak. Uzun vadelerin, hammaddeye gelen zamların ve dövizin yükselmesi gibi sorunların ortaya çıkmasıyla ayakta kalabilmek adına bu yanlışların bir önce düzeltilmesi gerek. Ar-Ge ve tasarımın olmadığı ürünler artık çok rağbet görmüyor. Biz de dernek olarak bunun farkındayız ve Ar-Ge merkezi kurmak istiyoruz. Bunun için de Kayseri OSB Müdürlüğü’nden yer talep ettik. Yer sorununu çözersek çalışmalara başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Bilinçsiz büyüme tasarımın önünü kesti

Katma değerli ürünler çıkarmak için sektörde kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını ifade eden Sabuncu, “Sektörde tasarım ve kalite olarak istenilen noktaya gelinemedi. Bu durumun sebeplerinin başında; kalifiye eleman eksikliği, teknolojinin sektörde yeterince kullanılamaması ve Ar-Ge çalışmalarının yetersiz olması geliyor. Bilinçsiz büyüme tasarımın önünü kesti ve pazarlama odaklı yaklaşım ortaya çıktı. Markaların daha satılabilir ürünler üretme kaygısı nedeniyle sektördeki ürünler birbirinin kopyası haline geldi. Mobilyanın marka ülke haline gelmesi için Ar-Ge çalışmaları başlatılmalı, gerekli teknolojik yatırım yapılmalı ve devlet teşvikleri artırılmalı” dedi.

Lojistik mobilyaya özel yapılmalı

Sabuncu, mobilyada lojistiğin önemine de işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: “Ürünlerimiz kaba ve emek yoğun. Katma değerli spesifik ürünler yapmadığımız müddetçe nakliyesi sıkıntılı. Farklı ürünlerle taşındığı için ürünlerimiz nihai tüketiciye kırık gidebiliyor. Bunun için de lojistiğin Kayseri içerisinde mobilyaya özel yapılmasını istiyoruz. Yani mobilyaya uygun sevkiyatların yapılmasını, farklı başka ürünlerle mobilyanın taşınmasını istemiyoruz. Ayrıca hammadde ve KDV konuları da yöneticiler ve siyasiler tarafından tekrar gözden geçirilmeli ve üreticiyi rahatlatacak tedbirler alınmalı ve teşvikler verilmeli.”

Mobilyayı dünya markası yapmalıyız

KAYMOS’un üye sayısını yıl sonuna kadar 200’e çıkarmayı hedeflediğini aktaran Sabuncu, göreve geldiği günden beri Kayseri mobilya sektörü için ve Türkiye mobilyası için birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek neler yapabileceklerine odaklandıklarını söyledi. Dünya pazarı üstünde bir şeyler yapmak için gayret gösterdiklerini, şu an gündemde olan ve sektörü gerçekten sıkıntıya sokan hammaddeye gelen zamlar ve mobilyadaki KDV olayında sektör temsilcilerinin sesi olmaya çalıştıklarını anlatan Sabuncu, “ Üreticilerimizin dış pazarda daha aktif rol alması için Kayseri mobilyasını bir dünya markası haline getireceğiz” dedi.

"Enflasyonla mücadelede biz de varız"

Tuncay Sabuncu, enflasyona karşı topyekün mücadeleye destek vermek amacıyla kendi bünyelerinde bulunan üyeleriyle, perakende satışlarda yüzde 10 indirim uygulamaya başladıklarını belirterek, “Birçok sektörde fiyatlar önce yükseltilip, sonra da indirim yapılmış gibi gösteriliyor. KAYMOS olarak mobilya fiyatlarında önce artış sonra indirim yapmıyoruz. Bizimki gerçek indirim” açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir