Kayseri Serbest Bölge, istihdamını artıracak

Kayseri Serbest Bölge, seneye istihdam ettiği kişi sayısını 3 bin 500 kişiye çıkaracak. Boyhes'in faaliyete geçtiği bölgede, 600 kişiye istihdam yaratacak Şirikçioğlu ile Muka Metal de üretim için gün sayıyor. Gözüküçük Makine de bölgeye yatırım yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneş DOĞDU SOYLU

 

KAYSERİ - Kayseri Serbest Bölge, istihdam ettiği kişi sayısını 2014 yılında 2 bin 796'dan 3 bin 500 kişiye çıkaracak. 8'i yabancı ortaklı 52 firmanın faaliyet gösterdiği bölgede son günlerde yatırım hareketliliği hız kazandı. Atıl durumdaki Mimataş Tekstil'i satın alan Kahramanmaraşlı Şirikçioğlu firması, 80 bin metrekare kapalı alana sahip tesisi bu ay içinde üretime geçirmeye hazırlanıyor. Boydak Holding firması Boyhes'in faaliyete geçtiği bölgede özel yatak üreticisi Muka Metal ise üretim için gün sayılıyor. Öte yandan oto yedek parça üreticisi Gözüküçük Makine de bölgede yatırım kararı aldı. Bölgenin mevcut tesislerinden Simfer ve Apex'in de yatırımlarını artırmayı planladığı öğrenildi. 2014 yılı için ticaret hacmi hedefini 1 milyar dolar olarak belirleyen bölge, ocak-ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleşen 648 milyon dolarlık ticaret hacminin 221 milyon dolarını ihracatla karşıladı.

Kayseri Serbest Bölge (KAYSER) Genel Müdürü Mehmet Özkantar, bölgede yüzde 30 doluluk oranı ile çalıştıklarını belirterek, "3 milyon 750 bin metrekare alanımız satışa hazır. Bölgemiz 6 milyon 905 bin metrekare alan üzerine kurulu. 1 milyon 504 bin metrekarenin tahsisi yapıldı. Bugüne kadar ruhsat alan girişimci sayısı 116. Bölgemiz başta arsa temini olmak üzere, her türlü ulaşım ve altyapı hizmetleri bakımında yatırımcılara önemli avantajlar sağlıyor.

Türkiye'nin en ucuz serbest bölgesi, metrekaresi 14 dolardan arsa satışımız var. Fiyat olarak bize yakın bölge bile bizim iki katımızdan fazla fiyata arsa veriyor. Kayseri OSB ile aynı arazide oturuyoruz. Bizim arsa bedelimiz OSB'nin dörtte biri. Bu da bir avantaj. Havaalanına 15, Mersin Limanı'na 320 kilometre mesafedeyiz. Kayseri- Ankara, Kayseri-Adana kara ve demiryolları bölgenin hemen yakınından geçiyor" açıklamasını yaptı.

Kayserili girişimcilerin yanısıra yabancı yatırımcıların da bölgeye yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Özkantar, "52 firmamız faaliyet gösteriyor. Bunun 8'i yabancı ortaklı firmalar. Türk- Alman ortaklı Kayseri Segepo, Fransız Twiend AŞ, Türk-Alman ortaklı Semet AŞ, Fransız Suensan AŞ ,Alman MS gibi firmalar oto yedek parçası üzerine faaliyet gösteriyor. Türk- Hollanda ortaklı Fatsel Konfeksiyon tekstil-giyim, Türk- Danimarka ortaklı Kimotek AŞ rüzgar enerji paneli, Malezyalı Duramine AŞ plastik boru üzerine çalışıyor" diye konuştu.

Çürümeye terkedilen Mimataş'ı satın aldı

Özkantar, 6 yıldır çürümeye terk edilen Mimataş Tekstil'in Şirikçioğlu Tekstil tarafından alınmasının bölge açısında son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Ülkemizdeki serbest bölgelerde yaşanan sıkıntılara rağmen biz hareketimizi ve heyecanımızı hiç azaltmadık. Boydak Holding firması Boyhes bölgemizde faaliyetlerine başladı. Mevcut firmamız Simfer bölgemizdeki yatırımlarını artırıyor. Özel yatak üretimi gerçekleştiren Muka Metal'in yatırımı bitmek üzere ve üretim için gün sayılıyor. Oto yedek parça üretimi konusunda üretim yapan Gözüküçük Makine bölgemize yatırım kararı aldı. Kapı üretimi yapan Apex firmamızda kapı makineleri üretimi gerçekleştirmeye başladı ve seri üretim için harekete geçti. Tüm bu gelişmelerin yanında 6 yıldır bölgemizde atıl olarak bekleyen Mimataş Tekstil'i Kahramanmaraş'ın önemli firmalarından Şirikçioğlu'nun alması bölgemiz açısından son derece önemli bir gelişme. Aralık ayı faaliyetlerine kısmen başlamasını beklediğimiz firmanın ilk etapta yaklaşık 600 kişiye istihdam sağlamasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Sayılarla Kayseri Serbest Bölge

Bölgenin konum alanı: 6 milyon 905 bin metrekare
Tahsisi yapılan alan: 1 milyon 504 bin metrekare
Bugüne kadar ruhsat alan girişimci: 116
Mevcut işletme sayısı: 52
Yabancı firma sayısı: 8
İstihdam edilen kişi: 2 bin 796
2014 istihdam hedefi: 3 bin 500
Ocak-Ekim 2013 ihracat rakamı: 221 milyon dolar
Ocak-Ekim 2013 Ticaret Hacmi: 648 milyon dolar
2014 ticaret hacmi hedefi: 1 milyar dolar
Kayseri ihracatını karşılama oranı: % 15,6

Demiryolunun bölgeden geçmesi için ilgili makamlar ile görüşeceğiz

2014 yılı ticaret hacmi rakamını 1 milyar dolarak belirlediklerini ifade eden KAYSER Genel Müdürü Mehmet Özkantar, "Bu yılın ilk 10 ayında 221 milyon dolarlık ihracat 648 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştık. Yıl sonu planlanan ihracat hedefimiz 250 milyon dolar, ticaret hacmimiz ise 800 milyon dolar. Önümüzdeki ticaret hacmi hedefimizi 1 milyar dolar olarak belirledik. Aslında bu rakamı bu yıl yakalamayı planlamıştık. Ancak emtia fiyatlarındaki vergi oranların dolayı firmalarımız planladıkları hedeflere ulaşamadı" diye konuştu. Mehmet Özkantar son olarak bölge firmalarının ihracatını daha kolay ve ucuz gerçekleştirmek için demiryolunun Serbest Bölgeden geçmesi için yönetimin karar aldığını ve bu yöndeki taleplerinin ilgili makamlara götürmeye hazırlandıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir