Kentin ufku, "Ufuktaki Kent Kayseri Projesi" ile açılıyor

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki, 'Ufuktaki Kent Kayseri' vizyonun 'Erciyes Kayak Merkezi' ve 'Kayseri Kültür Yolu' projelerinden sonra 'Kayseri'de Turizm' başlığının en önemli halkalarından birini oluşturuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahmut SABAH

Güneş DOĞDU SOYLU


KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kenti kendine özgü bir   turizm ve ticaret merkezi kimliğine kavuşturmayı hedefleyen " Ufuktaki Kent Kayseri" Projesi"ni DÜNYA Gazetesi  Başyazarı Osman Saffet Arolat'a anlattı. Uygulama çalışmaları 5 yıldan beri aksatılmadan sürdürülen proje hakkında bilgi veren Özhaseki, "Hizmet ilkesiyle yola çıkmış bir belediye olarak, 2000'li yıllar bizim için çok önemli yıllardı. Kayseri için hazırlanan vizyon projelerini ' Ufuktaki Kent Kayseri Projesi' adı altında10 başlıkta toplayarak halka açıkladık. Bu projelerin önemli bölümü planlanan zaman dilimleri içinde hayata geçirildi. Kalanlar ise önümüzdeki dönemde gerçekleşmiş olacak. Gerek inşaatı devam edenler, gerekse yeni projeler için bu yıl toplamda1 milyar liralık yatırım yapıyoruz.  Belirtmeliyim ki, asli görevlerimizin yanı sıra,'Ufuktaki Kent Kayseri Projesi' ile belediyenin hizmet alanı içine girmeyen pek çok işe sorumluluk, bir başka deyişle vebal duygusu ile omuz verdik vermeye de devam ediyoruz" dedi.
 
Gayretler, turizm ve ticarette cazibe merkezi olmak için
Özhaseki görüşme sırasında, kenti gerek turizm, gerekse ticarette dört mevsim aktivitesi canlı bir cazibe merkezi haline getirmek için uğraş verdiklerini vurgulayarak, "Amacımız yatırım programına alınan 'prestij projeleri' ile 2015 yılı sonuna kadar Kayseri'yi sportif etkinlik, kültür-sanat, alışveriş ve sosyal yaşantıda kendine özgü bir turizm ve ticaret merkezi haline getirmek" diye konuştu.
Projenin ana unsurunu oluşturan Erciyes Kış Sporları ve Kayak Merkezi Projesi'nde sona gelindiğini, 2011 haziranında temelleri atılan, 'tematik park' Anadolu Harikalar Diyarı'nın Ağustos sonunda halka açılacağını söyleyen Özhaseki,  "Tematik park' belediye tarafından ortaya konulan "Ufuktaki Kent Kayseri" vizyonunun 'Erciyes Kayak Merkezi' ve 'Kayseri Kültür Yolu' projelerinden sonra 'Kayseri'de Turizm' başlığının en önemli halkalarından birini oluşturuyor. Tematik park, yani Anadolu Harikalar Diyarı, belediyemizin 'prestij' yatırımları arasında yer alan ve aktiviteye büyük katkı sağlayacak önemli bir proje. Biz, Kayseri olarak bu proje ile Türkiye'de fazla gelişmeyen tematik park anlayışının da öncüsü olduk." dedi.
Tematik park, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin komplike yatırımları arasında yer alan 300 milyon lira bütçeli bir proje. Şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki Kumarlı kesiminde 700 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan park açılış için gün sayıyor.  Özhaseki'nin verdiği bilgiye göre, 'Anadolu Harikalar Diyarı' 6 ana bölümden oluşuyor. Disneyland benzeri bir eğlence ve dinlenme merkezi kimliğindeki tematik parka, farklı temalar zenginlik katıyor. Parkın birinci bölümünde eğlence ve oyun parkı ile dinlenme alanları yer alıyor. Bu bölümün büyüklüğü yaklaşık 60 bin metrekare. 2'nci bölümde hayvanat bahçesi ile tünel akvaryum var. Bu üniteler yaklaşık 80 bin metrekarelik alanı kapsıyor. 3'ncü bölümde 98 bin metrekare büyüklüğünde su kayağı alanı, 4'ncü bölümde değişik sportif alanlar, 5'nci bölümde buz pateni pistleri, 6'ncı bölümde ise binicilik ve at yarışı parkurları yer alıyor. Lazer oyunları merkezi, hobi bahçeleri, TUBİTAK Bilim Merkezi tematik parka zenginlik kazandıran öteki üniteler.
10 farklı etkinlik alanı bulunan Anadolu Harikalar Diyarı sergileyeceği aktivitelerle, sadece Kayseri'ye değil, komşu illerin sosyal, kültürel ve ticari yaşamlarına da renk katacak niteliklere sahip.
 

Erciyes , bölge turizmine hareketlilik getirecek
Mehmet Özhaseki, " Ufuktaki Kent Kayseri" vizyonunun turizm alanındaki öteki ayağını oluşturan projelerin bir bölümünün bu yıl, kalanlarının ise en geç 2014 yılı sonuna kadar hayata geçirileceğini belirterek şunları söyledi: "Erciyes Kayak ve Kış Sporları Turizm Merkezi ile uzantısında Asur Ticaret Kolonileri'nin başkenti Kaniş-Karum ören yerinin (Kültepe), kent merkezindeki müzelerle Eski Kayseri Mahallesi'nin yer aldığı Kayseri Kültür Yolu' projelerinde yatırım çalışmaları  devam ediyor. Erciyes'te yaklaşık 300 milyon liralık harcama yaparak kayak pistlerini, mekanik tesisleri, karlama ünitelerini tamamladık. Sadece mekanik tesisler değil, sosyal ünitelerin de büyük bölümü bitirildi. Erciyes'te 21 otel yeri sattık. Arsa alanların hepsi dem projelerini bitirdi. 2 bin 200 metre yükseklikte bir gölet var. 2 kilometre uzunluğunda bir gölet. Orada sanki tabii göl gibi duruyor. Bu gölde tatil köyü projemiz var. Etrafına bir tatil köyü çizdik gölün. Buraya yakın yerde yapılacak oteller butik oteller. Daha uzak yerdeki oteller ise yıldızlı oteller. Uçhisar'da Agos Grup var. Daha çok, Uzakdoğu ülkelerine çalışan bir grup. Başka bir yatırımcı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne çalışıyor. Ruhsatlar alındı. Projeler çıkartıldı. Bayram'dan sonra 8 ila 10 otelin inşaatına başlanıyor. Yatırımcı işletmeler, turizm acenteleriyle, uçak şirketleriyle müthiş bir diyalog içindeler. Biz Erciyes master projesini yaparken ilk etapta dağı ön plana çıkararak, kayak sporunu yapacakların önünü açtık. İkinci etapta bunu destekleyen ayak Kapadokya. 3'ncüsünde  ise Kayseri'deki tarihi eserler var. Yani Kaleiçi, müzeler ve Eski Kayseri Mahallesi projeleri şeklinde. Geçen kayak sezonunda Erciyes'i yaklaşık 1 milyon kişi ziyaret etti. Gelecek sezondan itibaren yabancı turistler de gelmeye başlayacak.. Erciyes projesi ile çok ciddi ve doğru adımlar atıldığını gördük."
 

Kente turist gelecek, hizmet sektörü parlayacak
Mehmet Özhaseki, Erciyes Kayak ve Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi'nin Kapadokya ile bütünleşmesinin sadece Nevşehir ile Kayseri'nin değil bölgenin öteki illeri Aksaray, Niğde ve Kırşehir'in kalkınmasında da etkin rol oynayacağına işaret ederek şöyle dedi:" Gelecek dönem için önümüzde 2 önemli proje tipi var. Birincisi Kayseri'yi ileriye götürecek yani sanayisini, ticaretini turizmini ilgilendiren kalkınma projeleri. Bunlar direk belediyeyi ilgilendirmeyen projeler. İkinci tip projeler ise bu şehrin altyapısı, üst yapısı bittiği için kültür, sanat yani biraz estetik kaygısı taşıyan, biraz eğlence anlamında yapacağımız projeler.Kalkınma projelerine örnek vermek gerekirse birincisi Erciyes Projesi Belediye olarak orada bize düşen bölümün yüzde 80-90'ını bitirdik. Erciyes'in su, kanal, doğalgaz yol ve elektrik gibi altyapı işlerini bitirdik. Erciyes'e 2 şeritle ulaşılan yolu 4 şeritli yol standardına getirdik.  Teleferikleri, telesiyejleri, gondolları, karlama ünitelerini belediye kaynaklarını kullanarak biz kurduk. Restoran, kafe gibi sosyal tesisleri biz yaptık. Sıra şimdi özel sektörde. Turizm işletmeleri de kendi tesislerini yaptıklarında, orada devasa bir şeyler çıkacak ortaya."

Bu projenin Kayseri'de çok şeyi değiştireceğini kaydeden Özhaseki, "Zira turist gelecek. Hizmet sektörü parlayacak. Bu sektörde kalite artacak. Sosyal yaşam renklenecek. Kayak turisti zengin turist. Ayni zamanda bu sınıf kültür turisti de. Erciyes projesi, Kayseri için olduğu kadar Kapadokya ve bölge turizmi için de 'lokomotif proje' özelliği taşıyor. Kapadokya Kayseri ile iç içe. Oraya gelen turistlerin büyük bölümü genelde hava yolunu kullanarak bölgeye Kayseri üzerinden giriş yapıyor. Bu demektir ki, Erciyes'e gelenler Kapadokya'yı, Göreme'ye gelenler Erciyes'i görmeden geçemeyecekler. Getirisinden sadece Kayseri değil, Nevşehir'le birlikte Kapadokya'ya sınır komşusu diğer iller de yararlanacak. Kısacası, Kapadokya turizm sektöründe önemli bir yere sahip, Erciyes projesinin gerçekleşmesiyle oluşacak alternatif turizm sayesinde bu pay daha da artacak. Böylece bölge insanının refah düzeyi de artmış olacak" ifadesini kullandı.
 
Sırada Kayseri Mahallesi ile yeni müzeler var

[PAGE]

Sırada Kayseri Mahallesi ile yeni müzeler var
Şu sıralar belediyenin gündeminde, kültür turizminin ufkunu açmaya yönelik projeleri var.  Kayseri Kalesi içinde kentin ikinci arkeoloji müzesini, dünyanın ilk tıp mektebi olarak bilinen Şifaiye-Gıyasiye medreselerinde Selçuklu ve Türk Tıp Tarihi müzelerini, Kayseri Lisesi'nde  Milli Mücadele Müzesi açmaya hazırlanıyor. Restore edilen 'Eski Kayseri Mahallesi'ndeki 15 taş konaktan 9'u yeni görüntüleriyle turizmin hizmetine sunuluyor.
Özhaseki, düzenleme çalışmaları devam eden söz konusu müzelerle, Kayseri Mahallesi'ndeki konaklardan bir bölümünün 2014 yılı sonuna kadar turizme açılacağını  belirterek, "Turizm amaçlı sportif yatırımlarda hayli mesafe aldık. Örneğin UEFA standartlarındaki Kadir Has Stadı, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi ile Şehir Spor Kompleksi içinde yer alan diğer spor tesisleri kent ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladı. 3.5 milyar metreküp su toplayan 65 kilometre uzunluğundaki Yamula Barajı yelken ve kayak türü su sporlarına açıldı. Şimdi sıra kültür turizminin önünü açacak öteki projelere geldi. Şehirde 3 müze ile eski kültürlerin buluştuğu 3 konak var. Bunlar Kayseri Arkeoloji, Kayseri Kent ve Ahi Evran-ı Veli müzeleri ile Atatürk Evi, Kayseri Evi ve Güpgüpoğlu Konağı. Bu mekanlar hemen her gün yoğun ziyaretçi akınına uğruyor" ifadesini kullandı.
Mevcut arkeoloji  müzesinin çok yetersiz olduğunu kaydeden Özhaseki, "2 bin yıllık Kayseri Kalesi içinde düzenleme çalışmaları yapıyoruz. Türkiye çapında bir yarışmayla buranın kültür sanat projesini hazırlattık. İTÜ kökenli akademisyenler kazandı projeyi. Kalede 400 ila 500 kadar esnaf vardı. Bunları çıkardık. İhaleler yapıldı. Kaleiçi Kültür Merkezi kapsamında bodrum kat arkeoloji müzesi oluyor. Üst taraf sanatçılar sokağından başlayıp müzik dinleti alanlarından, yeme içme alanlarına kadar sanatsal içerikli keyifli mekanlardan oluşacak. Kimi yerinde kara kalem çalışmaları yapılacak, kimi yerinde pandomim sanatçıları sanatlarını icra edecek. Kale içi Kültür Merkezi'ni gelecek yıl açıyoruz. Başta Kültepe kazılarından çıkan çivi yazılı tabletler olmak üzere bölgemizde bulunan öteki tüm arkeolojik değerler buradaki  müzede sergilenip saklanacak" şeklinde konuştu.
 

Kerem ile Aslı'nın heykeli de dikilecek
Sokaklarında tarihi konakların yoğunlaştığı Eski Kayseri Mahallesi'nde restorasyon çalışmaların bitmek üzere olduğunu aktaran Özhaseki, "Burada, hamamı, camisi, berberi, bakkalı, oyun ve dinlenme alanları ile tarihi dokuyu oluşturan 16 konağı yıl sonunda ziyaretlere açmayı planlıyoruz. Mahallede, dramatik aşk öyküleri Kayseri'de geçen 'Kerem ile Aslı'nın heykeline de yer verilecek. Eski Kayseri Mahallesi 100 yıl öncesinin kent yaşantısını, kendine özgü tarihsel dokusu ve otantik kültürel değerleri ile günümüze taşıyacak. Şifaiye-Gıyasiye Medreseleri'nde oluşacak Türk Tıp Tarihi ve Selçuklu müzelerini de yıl içinde açmak niyetindeyiz. Bunları tarihi Kayseri Lisesi'nde düzenlenecek Milli Mücadele Müzesi izleyecek" dedi.
 

75 vilayet zorda, bir şeyler yapmaları lazım
Kayseri'yi geleceğe taşıyacak ne yapmalıyız diye düşündüklerini belirten Başkan Özhaseki, " Ben eğer  klasik belediyecilik vaatleriyle çıkacaksam halk, ' Zaten 3 dönemdir yapıyorsun. Niye altyapıdan, sudan,yoldan, alt geçitten, üst geçitten, parktan bahçeden söz ediyorsun' der. Evet, o günlerde 10 başlık belirledik. Turizmde, ticarette, kültürde, sanatta, sporda, sanayide, sağlıkta, eğitimde neler yapabiliriz diye düşünüp projeler hazırladık. Eğer şehirlerde yöneticilerin ufku varsa, kentin ileri gelenleri, kendi aralarında uyum sağlayabiliyorlarsa şehirler gelişiyor, yoksa çöküyorlar. Anadolu şehirleri kendiliğinden büyüyen şehirler değil. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirler kendiliğinden büyüyorlar. Bazı avantajlara sahip olduklarından artı bir şeyler yapmaya gerek kalmıyor. Ama geriye kalan 75 vilayet zorda, bir şeyler yapmaları lazım. Bu kentler arasında hedef koyanlar, uyumlu çalışabilirlerse, kendilerini kalkındırır. Biz biraz da, Kayseri'de ortaya konulan projelerle bu işin rehberliğini yapalım istedik" açıklamasını yaptı.
 
Yeni müzeler tarihi mekanlar

[PAGE]
                
Yeni müzeler tarihi mekanlar

 

Kaleiçi Kayseri Arkeoloji Müzesi
 

Türkiye'nin ayakta kalan tek sitedal kalesi olarak bilinen tarihi Kayseri Kalesi, içinde arkeoloji müzesinin de yer alacağı kültür ve sanat merkezine dönüşüyor. Projesi geniş katılımlı bir yarışma ile hazırlanan Kayseri Arkeoloji Müzesi, dikdörtgen yamuk tekniğine göre inşa edilmiş kalenin zemininde yer alacak. Müzede başta Kültepe kazılarında elde edilen Asur Ticaret Kolonileri'ne ait çivi yazılı tabletler olmak üzere, Kaniş -Karum'dan Romalılara kadar, yörede bulunan birçok uygarlığa ait eserlere ev sahipliği yapacak.
 

Tıp Tarihi ve Selçuklu Müzeleri
Dünyanın ilk tıp mektebi olarak bilinen 807 yıllık geçmişe sahip Şifaiye-Gıyasiye iki ayrı müzeye dönüşüyor. "Çifte Medreseler" olarak da bilinen tarihi yapının Şifaiye bölümü "Türk Tıp Tarihi", ikizi Gıyasiye ise "Selçuklu Müzesi" olarak kapılarını ziyaretlere açacak. Tıp Tarihi Müzesi'nde hasta kabul odalarından, sertabip ve tabip odalarına, hasta koğuşlarından, geçmiş dönemlere ait tıbbi araç ve gereçlerin sergileneceği tıp tarihine ışık tutan eserler yer alacak. Gıyasiye'de açılacak Selçuklu Müzesi'nde ise Selçuklu ve Osmanlı  dönemlerine özgü tarihi eserler sergilenip saklanacak.
 

Eski Kayseri Mahallesi (Setenönü)
Kayseri'nin eski semtlerinden Setenönü'nde 5 milyon lira harcanarak tarihi 15 evden 9'nun restorasyonu bitirildi. Diğer 5 konakta ise çalışmalar devam ediyor. Proje tamamlandığında Setenönü'nde 100 yıl öncesinin  evleri, sokakları yeniden şekillenecek. Konaklar, geçmişteki yaşantılara özgü eşyalarla dayanıp döşenecek. Mahallede eski hayatların yeniden yaşanacağı hamam, bakkal, fırın, beber, sokak çeşmesi, yöresel yemek mekanları ile el sanatları ürünlerinin sergilenip satılacağı mekanlar yer alacak.
 

Kayseri Milli Mücadele Müzesi
Kayseri Lisesi'nin geçmişi 119 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi yapı dış kale surlarının uzandığı şehrin Kiçikapı semtinde yer alıyor. Lisede restorasyon ve müze düzenleme çalışmaları geçen yıl başladı. 2 katlı taş yapının bir bölümü, son sınıf öğrencileri (63 öğrenci) Sakarya Savaşı'nda yaşamını yitirdiği için 1920-1921 döneminde mezun veremeyen lisenin şehit öğrencilerine ayrılacak. Buradan mezun olan merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ve halen cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül adına da bölümler oluşturulacak.