KGF'de başvuru yoğunluğu azaldı

Geçtiğimiz cuma itibariyle 200 milyar liraya ulaşılan KGF kredisinde başvuru yoğunluğu normale döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

Kredi Garanti Fonu kefaletiyle verilen 250 milyar TL'lik kredide cuma günü akşamı itibariyle 200 milyar TL'ye ulaşıldı. Nisan ve mayıs aylarındaki yoğun başvurular yerini normalleşmeye bırakırken günlük talep sayısı 2 bine kadar düştü.

20 Mart 2017 tarihinde Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokolle KGF'ye sağlanan destek 25 milyar TL'ye çıkarılmış, bu destekle verilecek kredi hacmi 250 milyar TL olarak belirlenmişti.

KGF desteklerinin en önemli kullanıcıları olan TOBB bünyesindeki oda ve borsa başkanları, DÜNYA'ya yaptıkları açıklamada, kredi limiti dolsa bile desteğin artarak devam etmesini istediler. Başkanlar, istihdam, üretim ve ihracat taahhüdüyle şekillendirilecek desteklerin Türkiye ekonomisine özellikle büyüme yönünden büyük katkı sağlamayı sürdüreceğinin altını çizdiler.

Bazı bankaların limitleri doldu

KGF'ye ortak olan bazı bankaların nisan ve mayıs aylarındaki çok hızlı kullanımları nedeniyle kefalet limitleri dolarken, limitini doldurmayan ortak bankaların KGF işlemlerinin ise hızla devam ettiği belirtiliyor. Bu bankaların birçoğunun yurt dışı kaynaklı mevduatı Türkiye'ye getirerek mevduat yarışına girmeden kaynak yarattıkları gözlemleniyor.

Kredilerin yüzde 62'si yeni kredi

KGF'nin bugüne kadar aracılık ettiği 200 milyarlık kredinin yüzde 67,8'i özel sermayeli, yüzde 28,2'si kamu sermayeli, yüzde 4'ü katılım bankaları tarafından kullandırıldı. Kullandırılan kredilerin yüzde 89'u KOBİ, yüzde 11'i KOBİ dışı firmalar olup, toplam kredilerin yüzde 65'i mikro ve küçük işletmelere kullandırıldı. Kullandırılan kredilerin yüzde 62'si yeni kredi, yüzde 34'ü ilave, yüzde 4'ü ise yenileme/ refinansman kredilerinden oluştu.

Kredilerde ortalama faiz yüzde 14.9'a düştü

Yüzde 30'u imalat sanayinde, yüzde 45'i ticaret ve hizmetler sektöründe kullandırılan kredilerin ortalama büyüklüğü 512 bin lira olarak gerçekleşti.

Yüzde 88'i TL, yüzde 12'si döviz bazında olarak kullandırılan kredilerin ortalama faiz oranı ise yüzde 14,9'a kadar düştü.

Yatırım kredilerinde ortalama vade 66 ay oldu

Kredi Garanti Fonu tarafından kefaletlendirilen işletme kredilerinin ortalama vadesi 40 aya kadar çıktı. Yatırım kredilerinin ortalama vadesi ise 66 ay oldu.

KGF bu uygulamasıyla bankaların ödenmeyen çek ve senet istatistiklerinde gözle görülür gerileme yaşandı.

KGF desteklerinden yararlanan firmalar, vergi ve SGK borçlarını aldıkları krediler ile öderken eş zamanlı olarak Hazine'nin tahsilat miktarında da artış yaşandı.

Bu süreçte, kredi hacmine bağlı olarak banka kârlılıklarında da yükselme yaşanırken, bu durumun da bankaların ödeyeceği kurumlar vergisinde artış sağladığı kaydediliyor.

Oda başkanları: Destek devam etmeli

TOBB bünyesindeki oda ve borsa başkanları, kredi limiti dolsa bile desteğin, üretim, ihracat ve istihdam odaklı olmak üzere artarak devam etmesini istediler.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu:
KGF teminat sorunu yaşayanlara cazip çözüm sundu

Finansmana erişimde ciddi sorunlardan biri olan teminat, KGF programının katkısıyla sorun olmaktan çıktı. Artık ertelenmiş yatırımların yeniden başlama sinyallerini görebiliyoruz. Ancak bunun için faizin düşmesi, desteklerin de devam etmesi gerekiyor. Destekler, üçüncü çeyrekte yüzde 10 büyüme gelmesini sağlayabilir.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu:
Canlanmaya ciddi katkı sağladı

KGF, ekonominin canlanması için ciddi katkı sağladı. Üretim, ihracat ve istihdam artıran yatırımlar için KGF destekleri devam etmeli.

Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay:
KGF güçlenince piyasa rahatladı

Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkıntılı süreç ve durgunluk, TOBB nefes kredi ve KGF aracılığıyla piyasaya para enjekte edilerek aşılmıştır. KGF güçlenince sıkışık olan piyasalar rahatladı.Gelişmeler yaşandıkça, yeni duruma uygun politikalar üretilmesi, KGF desteğinin artarak devam etmesi gerekiyor.

Trabzon TSO Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu:
Beklentimiz desteğin devamı yönünde

KGF ve Nefes kredi programından yararlananlarda memnuniyet çok yüksek. KGF'nin başvuruları 24 saat kadar sürelerde sonuçlandırması çok şeyi değiştirdi. İş dünyasında bu desteğin devam etmesi yönünde beklenti var.

Ordu TSO Başkanı Servet Şahin:
Desteklere ara vermeden devam edilmeli

Özellikle yatırımcı sektörler için güzel bir uygulama. İlimizde desteğe yönelik talep çok yüksek oluştu ve memnuniyet de buna bağlı olarak yükseldi. Bu desteklere ara verilmeden devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin:
KGF'nin güçlü yapısı korunmalı

KGF desteği ile sağlanan kredileri çok önemli ve değerli buluyorum. İç piyasaların daha iyileşmesi ve istihdamın artması için başka teşviklere de ihtiyaç var. Bu yüzden KGF'nin güçlü yapısı korunmalı ve destekler devam etmelidir.

Van TSO Necdet Takva:
Türkiye KGF'yi sahiplenmeli

Kredi Garanti Fonu'nun(KGF) Türkiye'nin finansmana erişim konusunda en inovatif yaklaşımlarından birisidir. Gelinen noktada Türkiye'nin KGF'yi sahiplenip daha güçlü yapıya büründürmesi gerekiyor. KGF mekanizmasının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha etkin bir yapıya bürünmesi gerekiyor.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın TB Başkanı Hakan Ülken:
KGF lokomotif görevi üstlendi

KGF, yapısı güçlendirildikten sonra 200 milyar liralık kredi hacmi oluştu. Böylece KGF adeta ekonomide lokomotif görev üstlendi. Bu aşamadan sonra destekler üretim, istihdam odaklı olarak artarak devam etmelidir. Ayrıca bankacılık sektörünün de reel sektöre yönelik daha uygun yaklaşım sergilemeli.

Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay:
Parayı aktardık, iş bitti derseniz olmaz, süreç devam etmeli

KGF aracılığı ile finansmana erişim konusunda atılan adımın ekonomiye etkisi çok olumlu. Bu atılan adım şimdi firmalara nefes aldırdı. Bundan sonraki aşamada ise faiz düşürülerek, sürecin devam ettirilmesi çok önemli. “KGF ile gereken kredileri iş dünyasına aktardık, nefes aldırdık, bu iş bitti” derseniz amaç hasıl olmaz, sonuç getirmez. Dünya ekonomisinde gelişmeler yakından takip edilerek, gerek KGF gerekse diğer aktörler de gerekli adımlar atılarak iyileşmenin sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.

İnegöl Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl:
Canlılığın devamı için destekler de sürmeli

Kredi Garanti Fonu desteğiyle birlikte piyasaların sonbahara kadar rahat nefes aldı. Piyasalarda yaşanan bu canlanmanın devamının sağlanması için bu tür desteklerin devam etmesinin önemli ve ekonomi yönetiminin de bu anlamda gerekli değerlendirmeleri yaparak, bir yol haritası çizeceğini umuyorum.

Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik:
Destekler rahatlamayı artırdı

Özellikle son 1 yıl içinde yapılan ekstra destekler rahatlamayı daha da arttırdı. Bu kredilerin bölgesel ve yurt içindeki ekonomimize katkıları büyük. Desteklerin devamını bekliyoruz.

Lüleburgaz Ticaret Borsası Başkanı Kenan Var:
Yeni yatırımlar için destek sürmeli

KGF destekleri tükenme noktasında olan piyasayı canlandırdı. Piyasada yeniden hareket sağlanması ve güvenin artması için faizlerin hızlı şekilde normal seviyeye gelmesi gerekiyor. Bu kapsamda yeni yatırımlar için de desteğin sürmesine ihtiyaç var.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:
Ticaret duruyordu, canlandırdı

KGF kredileri durma noktasına gelen ticareti canlandırdı. Üretim ve ihracat ağırlıklı firmalar için bu destekler artarak devam etmeli.

Manavgat TSO Ahmet Boztaş:
KGF'nin sermayesi daha da güçlendirilmeli

Zor dönemlerimizde ciddi manada destek olan KGF, bankalarla kredi noktasında sıkıntı yaşadığımızda imdadımıza yetişti. Bence bu aşamadan sonra KGF'nin sermayesinin daha da güçlendirilerek, mevcut mekanizmanın daha esnek hale getirilmelidir.