KGF'ye ilgi yoğun

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kredi Garanti Fonu üzerinden verilen teminat uygulamasının ilgiyle karşıladığını, şimdiye kadar verilen teminat miktarının 70 milyar lirayı aştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kocaeli Ticaret Odasında (KOTO) düzenlenen İş Adamları İstişare Toplantısında, ülkenin ekonomik görünümüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomide canlanmaya destek olmak için beyaz eşya ve mobilyada 3 ay süreli vergi indirimi getirdiklerini hatırlatan Ağbal, yapılan vergi indirimiyle bu sektörlerde ciddi bir hareketlenme olduğunu gördüklerini söyledi.

Ağbal, birçok işletmenin kredisini yenilemek veya yeni kredi almak istediğinde teminat gösterme sorunu yaşayabildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 250 milyar lira tutarında işletmelerimize Kredi Garanti Fonu üzerinden teminat verdik. Uygulamayı takip ediyorum, olağanüstü bir ilgi var. Başta özel bankalar olmak üzere kamu bankaları çok ciddi anlamda Kredi Garanti Fonu üzerinden verilen teminat uygulamasını gerçekten ilgiyle karşıladı. Yanlış söylemeyim 70 milyar lirayı daha şimdiden geçtik."

"Küçük işletmelere öncelik verildi"

KOSGEB üzerinden gerekli şartları taşıyan işletmelere faizsiz, 3 yıl vadeli kredi imkanı sağladıklarını hatırlatan Ağbal, "Yaklaşık 470 bin işletmemiz bu hakkı elde etti. Burada özellikle şunu ifade edeyim, geçen sene sonu bu uygulama yapıldığında bir şikayet gelmişti bu defa tersini yaptık. Bu defa KOSGEB'ten yararlanacak işletmeleri belirlerken en düşük gelir seviyesine sahip olan, en az işçi çalıştırandan başladık. Yani en küçük işletmelerimize en önce sıra verdik. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, bütün küçük ve mikro işletmeler bu imkandan yararlandı ve şu anda da uygulama başladı." diye konuştu.

"Bankaların kolaylık sağlaması gerekiyor"

Ağbal, sicil affı düzenlemesini hayata geçirdiklerini fakat zaman zaman şikayetler geldiğini söyleyen, "Bankaların sicil affına çok olumlu yaklaşmaları, vatandaşlarımıza kolaylık sağlamaları gerekiyor. Bu konuda ticaret odalarımız, sanayi odalarımız, bizler, bankalarımız, Bankalar Birliği, hep beraber sistemi takip ediyoruz. Burada vatandaşlarımızın bu uygulamadan azami derecede yararlanması için de bir çabamız var." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir