Kimya sektöründe ihracat 10 milyar dolara ulaştı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Akyüz, yıl sonu hedeflerini 12 milyar dolar olarak açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) üyelerinin 8 aylık ihracatının, yaklaşık 10 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

İKMİB'den yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz yılın 1-30 ağustos döneminde yaklaşık 969 milyon dolar ihracat gerçekleştiren kimyacıların, 2008'in aynı döneminde ihracatı yüzde 47,8 oranında artırarak 1 milyar 189 milyon 198 bin dolara yükselttiği kaydedildi.

Açıklamada, 1 Ocak–30 Ağustos 2007 tarihleri arasında 6 milyar 496 milyon dolarlık ihracat yapan kimyacıların, bu yıl aynı dönemde yüzde 51,3'lük artış ile 9 milyar 834 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği, son rakamlarla kimya sektörünün Türk ihracatındaki payının 10,87 olduğu vurgulandı.

İKMİB Başkanı Murat Akyüz, yıl sonu hedefinin 12 milyar dolar olarak açıklandığını, sektörün performansı sonucu hedefi 14 milyar dolar olarak revize ettiklerini belirterek, kimyanın toplam imalat sanayi üretimindeki payının yüzde 30 seviyesinde olduğuna işaret etti.

Akyüz, "Kimya, sanayi için çok önemli bir sektör. Kimya sektörü ihracatının yükselen trendi bu nedenle şaşırtıcı değil. Rusya ile yaşanan gümrük krizi sektörümüze 20 milyon dolara mal olmasına rağmen, hedeflerimizde sapma olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.