Kira yardımı standart olmalı

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Gökkaya, kentsel dönüşüm ve gayrimenkul sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, gayrimenkul sektörü ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) ile kentsel dönüşüme ilişkin soruları yanıtladı.
 
"Kentsel dönüşümle ilgili gerekli adımlar atılıyor mu?" sorusuna Gökkaya, kentsel dönüşüme, Afet Yasası ile birlikte önemli bir proje olarak baktıklarını ifade ederek, "Bu belki de Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biridir" diye konuştu. 
 
Gökkaya, "Kentsel dönüşüm konusuna Türkiye aslında çok geç kaldı" diyerek, 81 ilin 1/100 binlik planlarının çıkarılması gerektiği söyledi. Gökkaya, şunları kaydetti:
 
"Kentsel dönüşüm yapacağımız alanların yüzde 70'inden fazlası orta ve dar gelirli gruplardır. Çevre ve Şehircilik Bakanımız 500 lira kira yardımı yapacağı açıklamasını yaptı. Bazı yerlerde müteahhitler 1000 lira kira yardımı, 1000 lira taşınma masrafı karşılayacağız diyor. Bunun bir standarda oturtmamız lazım ki insanların taleplerini bir şekilde sınırlansın. Sadece kamu veya özel sektör değil, üçüncü bir kurul tarafından bir değerleme yapmamız lazım. SPK'nın lisanslı değerleme şirketlerinin bu proje ya da birebir konutlarla ilgili değerleme yapması lazım."
 
Işık Gökkaya, "Bizim 20 yılda 7,5 milyon konut üzerinden gittiğimizde yılda 375 bin konut yapmamız lazım. Bunun da  finansal kaynağı için yılda ortalama 20-25 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyacımız var" dedi.
 
Not artarsa fon akışı olur
 
Kredi notu bir kademe artırılırsa, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke statüsüne geleceğini belirten Gökkaya, o zaman gayrimenkul sektörüne de çok önemli bir fon akışı olacağını belirtti.
 
Gökkaya, konut fiyatlarında 2007 yılı fiyatlarını daha yeni yeni yakaladıklarını, bugün itibariyle 40 milyar dolar konut kredi stoku olduğunu belirtti, 2B'de istenilen gelirin elde edilemeyeceğini savundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir