Kordsa Global, Asya'da 100 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Asya'daki atılımlarını sürdüren Kordsa Global, Çin'e 60, Endonezya ve Tayland'a 40 milyon dolarlık yeni yatırım planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Hakan GÜLDAĞ

ENDONEZYA - Sabancı Topluluğu'nun en eski ve güçlü şirketlerinden Kordsa Global, Asya - Pasifik bölgesinde 100 milyon dolarlık yeni yatırıma hazırlanıyor. Yaptığı satın almalarla 5 kıta, 9 ülkede 11 tesisle faaliyet gösteren ve bir yılda ürettiği kord bezi ile dünyayı 9 defa turlayan Kordsa Global, bölgedeki cirosunu 250 milyon dolara, global cirosunu ise 925 milyon dolardan yüzde 6 büyüme ile 1 milyar doları aşmayı hedefliyor.

190 bin ton/yılı aşan üretim kapasitesiyle dünya lastik takviye malzemeleri pazarının lideri olan Kordsa Global'in Tayland ve Endonezya fabrikalarını kapsayan tanıtım gezisinde şirketle ilgili bilgi veren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Asya Pasifik'te yeni yatırımla büyüyeceklerini söyledi. Güler Sabancı, "100 milyon dolarlık yeni yatırım olacak" dedi.

Büyük otomotiv şirketlerinin bölgede üretim yaptıklarını ve Tayland'ın otomotiv üretiminde dünya sıralamasında Türkiye'nin hemen önünde yer aldığına dikkat çeken Sabancı, Asya'ya gelişlerinin sadece ucuz işgücü için olmadığını da vurguladı.  Sabancı, "Büyüyen yer Asya ve rakipler de Asya'da. Eğer doğuya kaymaya sadece ucuz işçilik olarak bakarsak yanılırız. Doğu'ya kaymanın asıl sebebi, Çin ve Doğu Asya'daki bireysel gelirin ve tüketimin artacak olması. Artık müşteri Doğu oluyor. Biz Çin'e sadece ucuz işçilik için değil, önce Çin için gidiyoruz. Çin ucuz işçilik açısından orta ve uzun vadede çok fazla dayanacağımız bir yer değil" şeklinde konuştu.

Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre Tayland fabrikasında çalışan sayısı 600'den 400'e inerken verimlilik yüzde 20 artmış.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde