Korumalı iş yerleri için yeni teşvik önerisi

Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Koç, engellilerin daha fazla istihdam edilebilmesi için korumalı iş yerlerinde yeni bir teşvik modeline geçilmesi çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç, zihinsel engelli vatandaşların daha fazla istihdam edilebilmesi için korumalı iş yerlerinde yeni bir teşvik modeline geçilmesi önerisinde bulundu.

Engellilere yönelik ilk kez 2005'te çıkarılan Özürlüler Kanunu'nun 'devrim' niteliğinde bir düzenleme olduğunu ifade eden Koç, yasa kapsamında çalışma yaşamında kendilerine yer bulamayan zihinsel engellilerin korumalı iş yerlerinde istihdam edilmesine olanak sağlandığını bildirdi.

Koç, uygulamanın zihinsel engellilerin kendilerine sosyal yaşamda bir yer bulabilmesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, "Serbest rekabet piyasasında zihinsel engellilerin ürettikleri kâr getirmez. Bu çocukların çalışmaları biraz da rehabilitasyon amaçlı düşünülmeli. Yani zihinsel engellilerin istihdamında rant ve kazanç yerine rehabilitasyon düşünülmeli. Bu açıdan teşvikli sisteme geçilmesi çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya ve Fransa'daki korumalı iş yeri modellerini incelediklerini anlatan Koç, şunları kaydetti:

"Ağır veya zihinsel engelliyi çalışma yaşamına katan işverenin erişimindeki masrafı devletin sağlayacağı teşvikten karşılanmalı. Bu çocuklar engelli olduğu için düşük kapasite çalışacaktır. İş yerinin engellinin rahat çalışmasına uyumlu hale getirilmesinin finanse edilmesi ve sigorta primiyle engelinden dolayı eksik kapasite çalıştığının devletin vereceği teşvikle desteklenmesi gerekiyor. Bu Avrupa'daki bazda korumalı iş yeri demektir. Biz bunun çıkmasını bekliyoruz."

Koç, teşvik mekanizmasından bir zihinsel engelliyi çalıştıran işverenin bile faydalanması gerektiğine dikkati çekti. 

Korumalı iş yerlerine 150 bin TL hibe

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca korumalı iş yerlerine kuruluş sermayesi olarak 150 bin liraya kadar destek sağlanıyor. İş yerlerinde çalıştırılacak engelliler için maaş desteği de veriliyor. Bir iş yerinin korumalı iş yeri statüsünü kazanabilmesi için zihinsel engelli en az 8 kişiyi istihdam etmesi ve çalıştırılan engellerin toplam işçi sayısının yüzde 75'inden az olmaması şartı aranıyor. Korumalı iş yerleri 5 yıl süreyle Bakanlığın denetimine tabi tutuluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir