KOSGEB'den TASEV'e 3 milyon euroluk destek
KOSGEB, 3 milyon euro değerindeki laboratuvar ve makine techizatını TASEV'e devretti
İSTANBUL - Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), kendi bünyesinde yer alan 3 milyon euro değerindeki laboratuvar ve makine techizatını Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfına (TASEV) devretti.
TASEV'den yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) ve KOSGEB desteğinde TASEV'in öncülüğünde 2002 yılında ayakkabı sektörüyle ilgili eğitim amaçlı başlayan projede yeni adımlar atıldı.
KOSGEB, kendi bünyesinde yer alan 3 milyon euro değerindeki laboratuvar ve makine teçhizatını TASEV'e devretti.
TASEV, KOSGEB ile gerçekleştirdiği AB destekli ayakkabı eğitimi projesinde bundan sonra yoluna tek başına devam edecek.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve aynı zamanda TASEV kurucu Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen programda, TASEV ile KOSGEB arasındaki devir-teslim protokolü imzalandı.
Büyükekşi, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TASEV'in araştırma geliştirme ve tasarım yönüne verdiği öneme dikkati çekti.
İstanbul'un merkezi arsa, ulaşım, konut ve işçilik maliyetleri gibi nedenlerle gittikçe üretim yapılması zor ve sıkıntılı bir yer olduğunu ifade eden Büyükekşi, pek çok sektörde üretimin İstanbul dışına çıkacağına inandıklarını, tasarımın da önümüzdeki yıllarda önemli olacağını kaydetti.
TASEV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Egemen ise 2002 yılından bu yana AB ve KOSGEB destekli eğitim projelerinde bundan sonra hedeflerine tek başlarına devam edeceklerini bildirdi.
2002'de projenin ilk ayağı olan Halkalı'da ilk ayakkabı enstitüsünü kurduklarını, ayrıca burada TASEV Ayakkabı Anadolu Meslek Lisesi'ni hizmete açtıklarını hatırlatan Egemen, şunları ifade etti:
"Bugün KOSGEB'den devralarak tamamen bizim bünyemize geçen enstitüdeki laboratuvar ve eğitim amaçlı makine ve teçhizatla sektöre yön vereceğiz. Hem tasarım, hem AR-GE yapılacak. Laboratuvarımızda da bitmiş ayakkabının kalite kontrolü sağlanacak. Burada avantajlardan bir tanesi, ihracatta akredite bir laboratuvara sahip olduğumuz için ihracatçılarımız ürünleri dünyanın her yerinde daha rahat hareket etme şansı bulacaktır. Üretilen ayakkabılara vereceğimiz belgeler bu ayakkabıların pasaportu olacaktır. Buradan alınacak belgeler kalite güvencesi altında ihracat yapmalarını sağlayacaktır."
TASEV'in bundan sonra üniversitelere de yöneleceğini vurgulayan Egemen, İstanbul Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği sayesinde bu yıl ilk kez üniversitenin Teknik Meslek Yüksekokulu'na bağlı Ayakkabı Tasarım Bölümü'nde 20 öğrencinin eğitim ve öğrenime başlayacağını duyurdu.