Kriz fırsat oldu, Türk iş adamları kazandı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BALIKESİR - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Batı'daki krizin, Türk iş adamlarını Vietnam ve Kamboçya tarafına yönlendirdiğini belirterek, "Her sıkıntıdan iyilik doğar ya, arkadaşlarımız orada ciddi iş yapar hale geldi" dedi.
Yırcalı, yaptığı açıklamada, dünyanın güçlü ekonomilerinin bile sarsıldığı 2012'de Türkiye'nin adından övgüyle söz ettirecek başarılara imza attığını söyledi.
Enflasyonun, faizlerin, işsizliğin düştüğünü, ihracatın arttığını ve dünya geneline göre büyümenin iyi seviyede olduğunu dile getiren Yırcalı, Türk iş adamlarının 2012'de büyük başarılara imza attığını anlattı.
Yeni pazar arayışlarının sonucunda Afrika'nın birçok ülkesinde Türk girişimcilerinin, iş adamlarının yerleştiğini ifade eden Yırcalı, "Bizden önce Çin gitti. Biz ihmal ettik. Burada 55 ülke var. Yakın zamana kadar büyükelçiliklerimiz azdı. Şimdi 27-28 büyükelçilik açıldı. Hükümet ve devlet politikası olarak büyükelçilikler açılıyor, THY seferler yapıyor. Biz DEİK olarak büyükelçiliğin açıldığı her ülkede iş konseyi kuruyoruz" diye konuştu.
"Her sıkıntıdan bir iyilik doğar ya..."
Yırcalı, ekonomik ağırlığın batıdan doğuya gittiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Asya Pasifik bölgesindeki, Vietnam, Kamboçya ve Malezya gibi nüfusu çok veya işçilik bakımından avantajlı olan, yabancı sermayeye açık ülkeler artık çok önemli ağrılık kazanmaya başladı. Bugün Hindistan ve Pakistan'da yapılan birçok üretim, Vietnam ve Kamboçya'ya kaydı. Çin'deki işçilik yükseldiği için birçok iş, bu ülkelere gidiyor. Buralarda çok hareketlilik var. Batıdaki kriz, bizi oraya yönlendirdi. Her sıkıntıdan iyilik doğar ya, arkadaşlarımız orada ciddi iş yapar hale geldi."
AB'deki krizin de Türk iş adamları için bir fırsat oluşturduğunu vurgulayan Yırcalı, "Türk iş adamları, turizm başta olmak üzere birçok alanda, Yunanistan, İtalya, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde yatırım yapıyorlar. Yunanistan'daki kriz yüzünden birçok yatırımcımız şirketleri devralıyor, yatırımlara ortak oluyorlar. Turizmciler yer ediniyorlar, liman işletmelerine giriyorlar, oteller alıyorlar. Yunanistan'da, Adriyatik kıyılarında çok önemli yatırımlar yapıyorlar ki, tam zamanıdır" ifadelerini kullandı.
Irak'ın kuzeyinde yatırım yapan yabancı kuruluşların yüzde 68'i Türk
Irak'ın kuzeyinin de Türk iş adamları için çok önemli bir bölge hale geldiğini anlatan Yırcalı, şunları kaydetti:
"ABD işgalinden sonraki duruma geldik. Bizim ikinci pazarımız oldu. 2 ay önce Erbil'deydim. Oradaki hareketi gördüm. THY, Lufthansa ve Avusturya hava yolları direkt uçuş yapıyor. Almanya, Avusturya'dan ve Türkiye'den geliyorlar. Türkiye'den başka hava yolları da gidiyor. Enerji kesintisini sıfıra indirmişler. Dünyanın her tarafındaki yüksek seviyesindeki Kürt kökenlileri çekebiliyorlar. Kuzey Irak'ta yatırım yapan yabancı kuruluşların yüzde 68'i Türk. Orası sanki başka bir dünya gibi. Irak bütçesinin yüzde 17'si o bölgeye ayrılmış durumda."
Yırcalı, dünyanın birçok yerinde Türk kökenli 7 milyon kişinin yaşadığını belirterek, "Bunun yaklaşık 3-4 milyonu, Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkelerde. Bunlar üçüncü nesil. İşçi olarak gitmişler ekonomik güç olmuşlar. İhracat, ithalat ve üretim yapıyorlar. Bunlardan yararlanmamız lazım" dedi.
Bu yüzden "diaspora" meselesini gündeme getirdiklerini anlatan Yırcalı, "İhmal edilmiş ve aslında çok önemli bir konu. Fransa'da 500 bin Ermeni, 450 bin de Türk kökenli yaşıyor. Ermenilerin söylediği yapılıyor bizimkilerin değil. Çünkü Ermenilerin hepsi Fransa vatandaşı ve oy kullanıyorlar, bizimkiler ise oy kullanamıyor" diye konuştu.
Yırcalı, son 10 yılda ülkeye 120 milyar dolar girdiğini belirterek, bunun daha da artacağına inandığını, çünkü yabancı paranın istikrarı ve büyümesi olan yerleri sevdiğini sözlerine ekledi.