”Krizden çok dedikodudan etkileniyoruz”

İTO YKB Yalçıntaş, krizin Türkiye'yi daha çok ürünlerimize olan iç ve dış talebin daralmasına yol açarak etkileyeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, krizden çok krizin dedikodusundan etkilenildiğini kaydetti.

İstanbul Ticaret Odasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İTO'nun işbirliği ile düzenlenen "Alışveriş İçin Gün Bugün" kampanyasının basın toplantısında Yalçıntaş, bugünkü ortamda, üretici ve tüketici olarak herkesin savunma psikolojisi içinde verdiği reaksiyonun payı olduğunu belirtti.

Dünya ekonomisinin 1929 yılından bu yana en önemli krizlerden birini yaşadığını söyleyen Yalçıntaş, Türkiye'nin sınırlarından binlerce kilometre uzakta başlayan küresel mali krizin, tüm ülkelerin ekonomisini etkilediğini, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliğinin 15 üyeli Euro Bölgesinin 16 yılın ardından ilk kez resesyona girerek yüzde 0,2 küçüldüğünü anlattı.

Başta Japonya olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin de krizden nasibini aldığını, dünyada krizden etkilenmeyen ülke olmadığını belirten Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Maalesef ülkemiz de krizden nasibini alacaktır. Ancak Türkiye eski Türkiye değil. Diğer ülkelere nazaran bankacılık sistemi bakımından daha güçlü durumdayız. Kriz bizi daha çok ürünlerimize olan iç ve dış talebin daralmasına yol açarak etkileyecektir. Yani üretim, ticaret ve hizmet olarak tüm arz kanadında sıkıntıya neden olabilecektir. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için hepimize görevler düşmektedir. Hükümetin yapması gerekenler var, bir de özel sektör olarak bizim yapmamız gerekenler var. Ben ekonominin aynı zamanda psikolojik bir alan olduğuna inanıyorum. Yarın ne olur? Düşüncesi ile tüketim ertelenmeye başlamıştır. Şunu özellikli vurgulamak isterim, biz krizden çok krizin dedikodusundan etkileniyoruz."

"Türk ekonomisi ve ticareti için çok tehlikeli"

ABD'de ekim ayında perakende satışların yüzde 2,8 Euro Bölgelerinde ise eylül ayında 1,6 düşüş gösterdiğini ifade eden Yalçıntaş, Türkiye'de ekim ve kasım ayı perakende rakamlarının daha açıklanmadığını ama ekim ve kasım ayında talebin düştüğünün sektör yetkililerince dile getirildiğini anımsattı.

Bu durumun Türk ekonomisi ve ticareti için çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, "Gün bekle gör denilecek gün değildir. Bu yüzden biz İTO olarak, Türkiye'nin perakende ve toptan ticaretinde etkin 24 dernek ve birlik temsilcileri ve Büyükşehir belediyemizle birlikte çok önemle bir kampanya başlatıyoruz" dedi.

"Alışveriş İçin Gün Bugün" ve "Birlikte Hareket-Hepimize Bereket" sloganlarıyla teşvik kampanyasına start verdiklerini ifade eden Yalçıntaş, kampanyayla tüketicileri israfa değil, ihtiyaçlarını ertelememeye çağırdıklarını, kampanyayla herkesin kazançlı çıkacağına inandığını belirtti. İTO Başkanı Yalçıntaş, "Tüketici kazanacak, işletmeci kazanacak, herkes kazanacak. Krizin etkisini minimum düzeye indirmek için bir yöntem daha işlemeye başlayacak. Ben bu kampanyanın hem uygulayan sektör temsilcileri hem de  halkımızın katkısı ile başarıya ulaşacağına inanıyorum" dedi.

Murat Yalçıntaş, kampanyanın cumartesi günü başlayacağını ve Kurban Bayramı süresince devam edeceğini, kampanyaya katılan 24 dernek, 14 bin firma ve 65 bin mağazanın kendilerine uygun oranda indirim yapacağını belirtti.