”Krizin etkisi en çok dış ticarette görülmeye başladı”

Başbakan Erdoğan, krizin ihracat üzerindeki etkilerini azaltmak için gereken önlemleri aldıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizin etkilerinin bugün en çok da dış ticarette görülmeye başlandığını ifade ederek, "Krizin ihracat üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için gereken önlemleri aldık, alıyoruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 20 yıldır Türkiye'nin dış ticaret atılımına büyük katkılar sağlayan, Türkiye'nin dünya ile ekonomik bütünleşmesini ilerletme yolunda büyük sorumluluklar üstlenen kurul üyelerine ülkesi ve milleti adına teşekkür ettiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, küresel ölçekte doğal bir süreçten geçildiğini, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel finans veya finansal krizin faturasının yavaş yavaş netleştiğini belirterek, krizin etkilerinin daha net ortaya çıktığını ve bu etkilerin bir süre daha hissedileceğini kaydetti. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle ABD, Japonya ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde durgunluk belirtileri ortaya çıkmaya başladı. Bir çok ülke negatif büyüme sürecine girdi. Türkiye'nin bu krizden az ya da çok etkileneceğini krizin sinyallerinin alınmaya başladığı ilk andan itibaren ifade etmiştim. Bugün en çok da dış ticaretimizde bu etkiyi görmeye başladık. Son 2 ayda ihracatımızda geçen yılın aynı aylarına göre belirli oranlarda düşüşler oldu. Kasım ayında bu gerileme yüzde 22 oranındaydı. Aralık ayında da yine bir miktar gerileme olacağını görüyoruz. Ancak tüm bu gerilemeye rağmen belirlediğimiz ihracat hedefi olan 125 milyar doları yılbaşında aşıyoruz. Şu anda geriye dönük 12 ayda 129 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmış durumdayız ki, ne kadar gerileme olursa olsun yine rekor düzeyde bir rakamı yakalamış olacağız. Tabii bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun üzerinde dikkatle ve hassasiyetle durmamız gerekiyor. Krizin ihracat üzerindeki bu olumsuz etkisini azaltmak için gereken önlemleri aldık, alıyoruz."

Vergi borçlarının 18 ay süreyle yıllık yüzde 3 faizle taksitlendirilmesi imkanı getirdiklerini de anımsatan Erdoğan, "Girdi maliyetlerini azaltmak üzere elektrik enerjisi satış fiyatları içinde yer alan TRT payını da yeniden belirleyeceğiz. Özetle gelişmeleri çok yakından takip ettik, ediyoruz ve gerekli önlemleri de yeri ve zamanı geldikçe alıyoruz" dedi.

"Türkiye ne ölçekte olursa olsun tüm krizleri aşacak"

ABD ve Avrupa ekonomilerinde durgunluk hakim olduğunu, ancak IMF raporlarına göre komşu ve çevre ülkelerde yüzde 5-9 arasında büyüme beklendiğini anımsatan Erdoğan, bu ülkelerin küresel krizden etkilenmesinin daha az olacağının tahmin edildiğini ifade etti. Erdoğan, ''Eğer stratejimizi bu yönde belirlersek, komşu ve çevre ülkelere ihracatımız krizin etkilerinini karşılayan bir işlev yüklenebilir" dedi.

Bu strateji değişikliğini başlattıklarını, sonuçlarını da alacaklarına inandıklarını vurgulayan Erdoğan, ''Bunlar işte krizin doğurduğu fırsatlardır. Bu fırsatları görüyoruz. Diyorum ki, gelin bu krizi hep birlikte fırsata dönüştürelim'' diye konuştu.

Türkiye'nin bugün dinamik bir ekonomik yapıya, manevra kabiliyeti çok yüksek bir ekonomik esnekliğe kavuştuğunu söyleyen Erdoğan, iş adamlarının, oluşan sinerji ortamında, hükümetin açtığı yolda yollarına devam ettiklerini belirtti.

Erdoğan, ''Sinerji ortamının, istikrar ve güven ortamının bozulmasına asla izin vermeyeceğiz. Türkiye ne ölçekte olursa olsun tüm krizleri aşacak, hatta bu krizleri fırsata dönüştürecek çok sağlıklı bir yapıya kavuşmuştur ve yoluna kararlılıkla devam etmektedir. Bundan hiç kimsenin endişesi, en ufak bir şüphesi olmasın" dedi.