Küçük ölçekli işletmeler için en uygun yazılım çözümü nedir?

Microsoft Türkiye’nin KOBİ Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü, küçük işletmelerin teknolojik altyapılarına ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’de küçük ölçekli işletmelerin, bulut teknolojisinin sunduğu avantajdan yararlanması gerektiğine değinen Microsoft Türkiye’nin KOBİ Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü, buluttaki yazılımların maliyet olarak uygun olduğunu söyledi.

Türkiye’deki KOBİ’ler teknolojik planlamalarını nasıl gerçekleştirmeli? Yazılım yatırımı yapmalı mı ya da ne ölçüde yapmalı? En uygun yazılım çözümü nedir? sorularını Microsoft Türkiye’nin KOBİ Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsü yanıtladı.

Türkiye’deki KOBİ’lerin sayısının 3.5 milyona ulaştığını ve bunlardan 3.3 milyonunun 1 ile 9 arasında çalışanı bulunduğunu ifade eden Tüzünsü, ‘Küçük işletmelerin teknolojik altyapılarında, Microsoft bulut ürünlerini tercih etmelerinin getireceği avantajları sıraladı.

KOBİ’lerin geçmişte teknolojik ürünlere yatırım yapmadığını belirten Tüzünsü bu durumun nedenini ise şu şekilde açıkladı: “Geçmişte KOBİ’lerin teknolojik ürün satın almamalarının nedeni onlarla ilgili değil. Çünkü, donanıma yatırım yapılması gerekiyordu. İki üç yılda bir donanımların değiştirilmesi gerekiyordu”

“Aylık ödemelerle teknolojik donanımlara sahip olunabilecek”
Şimdi durumun farklı olduğunu ifade eden Tüzünsü KOBİ’lerin teknolojik yatırımlarının nasıl mümkün olduğunu da anlattı: “Şimdi ise KOBİ’ler Bulut teknolojisiyle beraber tıpkı elektrik, doğalgaz, su faturası gibi aylık bir ödemeyle, hiçbir donanım yatırımı yapmadan sadece bir internet bağlantısı varsa hizmetlerden faydalanabilecek.”

“Büyük şirketlerin ve küçük şirketlerin imkânları eşit olacak”
Bu durumun ‘IT’nin demokratikleşmesi’yle mümkün olabileceğini ifade eden Tüzünsü bu kavramı, “Büyük şirketlerin imkanları neyse küçük şirketlerin de onlarla aynı imkanlara sahip olması” şeklinde açıkladı. 

Tüzünsü IT’nin “demokratikleşmesi” kavramıyla ilgili açıklamalarında şunları da kaydetti: “Bugün Amerika’da bir KOBİ’nin kullandığı yazılım ne ise, Türkiye’de Antep’teki KOBİ de aynı şeyi kullanabilir. Çünkü herhangi bir donanım parası vermesi gerekmiyor. Amerika’daki adam 500 kullanıcı için satın alıyorken, bizim Antep’teki KOBİ’miz de 10 kullanıcı için alacak ama aynı software’i kullanabilecek. Dolayısıyla büyük şirketlerin kullandığı imkanlar ne ise, aynısını küçük KOBİ’ler de kullanabilecekler. ”