'Kurlara dokunulmamalı, piyasa dengesini bulacak'

Dolarda yaşanan gelişmelerin abartılarak gündeme getirildiğini belirten Bakan Zeybekci, “Kurlara dokunmamak lazım. Piyasa zaten dengesini bulacaktır” dedi. Zeybekci, milli para ile ticaretin cari açık sorununu bitireceğini de söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kurların geldiği seviyeye ilişkin Türkiye’ye bazı şeyler dayatılmaya çalışıldığını belirterek, kurlara dokunulmaması gerektiğini söyledi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, ödemesi sorunsuz devam eden canlı kredilerin yeniden yapılandırılmasının da piyasaları rahatlatacağını söyledi.

ASO Meslek Komiteleri ortak toplantısı ve 53’üncü yıl başarı ödüllerine ilişkin düzenlenen törene katılan Bakan Zeybekci, Türkiye’nin dış ticaretinin önemli bir kısmını AB ile yapmasına rağmen, dolarda yaşanan gelişmelerin abartılarak gündeme getirildiğini söyledi. Bu konuda Türkiye’ye yönelik çok baskı yapıldığını belirten Zeybekci, “Bana göre, kurlara dokunmamak lazım. Piyasa zaten dengesini bulacaktır” dedi.

Dünyanın en riskli bölgesinde olmasına rağmen Türkiye’de 7 milyon kişiye istihdam sağlanmasının büyük başarı olduğunu ifade eden Nihat Zeybekci, ihracatın 2016 yılında tüm olumsuzluklara rağmen 2015 yılındaki seviyesini koruyacağını anlattı.

‘Şirketlerimiz AB kamu ihalelerine girebilecek’

AB ile Gümrük Birliği konusunun yeniden ele alınmasının Türkiye’de birçok sektörün önünü açacağını belirten Bakan Zeybekci, Türk şirketlerinin artık AB ihalelerine de girebileceğini dile getirdi.

Dünyada artık ekonomi deyince akla sadece finans ve para piyasalarının geldiğini vurgulayan Zeybekci, oysa bunun yerine reel ekonominin ve üretimin ön planda olması gerektiğini aktardı. Ekonomisini önemli bölümü dış ticarete bağımlı olan ABD’de yüksek faizin sürdürülebilir olmadığının altını çizen Zeybekci, bunun da bir süre sonra normale döneceğini söyledi.

Özdebir: Canlı krediler de yapılandırılmalı

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan son kararların ekonomiyi şimdiden olumlu etkilemeye başladığını belirterek, bunu henüz yayınlanmamış olan CEO beklenti anketlerinde görüldüğünü söyledi. Ancak yapısal reformlara ara verilmeden devam edilmesi gerektiğini belirten Nurettin Özdebir, Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilmek için yüksek katma değerli üretim yapmasının zorunlu olduğunu bunun da iyi bir mesleki eğitimle başarılabileceğini dile getirdi. Meslek komitelerinin ortak sorunlarından bahseden Nurettin Özdebir, kalitesiz ve mevzuata uygun olmayan merdivenaltı üretimin engellenmesini istedi.

Pakistan ile serbest ticaret anlaşması yapılmasına ilişkin görüşmeler yapıldığını vurgulayan Özdebir, bunun yerli ekonomiye büyük zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu. İşgücü üzerindeki maliyetlerin de azaltılmasına değinen Özdebir, şirketlerin büyüyebilmesi için çeşitli mevzuatlarda yer alan zorunlu istihdamın kaldırılması gerektiğini, büyüyecek şirketlerin zaten kendi istihdamlarını yaratacaklarını anlattı.

Sanayide bürokrasiyi azaltacak önlemlerin de şart olduğunu kaydeden Nurettin Özdebir, farklı sektörlerde farklı oranlarda uygulanan KDV’nin dürüst çalışan firmalar için yük teşkil ettiğini bildirdi.

‘KGF kararı çok olumlu’

Bakanlar Kurulu kararı ile KOBİ tanımının değişmesi ve bu kapsamda KGF’ye verilen desteğin arttırılmasının reel sektör açısından çok önemli olduğunu söyleyen Nurettin Özdebir, “Kefalet tutarı ve oranları küçümsenecek miktarlar değildir ve şirketlerimiz bu imkanlardan yararlanacaktır. Ancak şirketlerimizin pek çoğunun borçluluk oranı yüksektir. Bu nedenle bilanço üzerinden olduğu kadar üretim ve siparişlerin de değerlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Komite toplantısında konuşan Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel ise yeni teşvik sisteminin yatırımları arttıracağını belirtirken, Eximbank’ın yurtdışı alımına da kredi desteği vermesi yönünde çalışmalar yapıldığını söyledi.

ASO başarı ödülleri

İhracat

Arçelik

Habaş

Tusaş

Türk Traktör

Man Türkiye

Siemens

Botaş

Aselsan

Roketsan

Ortadoğu Rulman

Kurumlar Vergisi

Merkez Bankası

Türkiye Elektrik

Eti Maden

Türkiye Petrolleri

Erg İnşaat

Söğüt İnşaat

Türk Traktör

Mesa Mesken

Uni-Mar Enerji

Erdemir

Ortadoğu Rulman

Tusaş

Kolin İnşaat

Ar-Ge

Aselsan

Türk Traktör

Man Türkiye

Tusaş

San-Tez

Aselsan

Arçelik

KOSGEB

Oskar Makina

Hidoren

Elektromekanik

Eriktronik Mühendislik

Ar-Ge Merkezi

Atel Teknoloji

Bites Savunma

Bozankaya Otomotiv

Bölgesel Gelişmeye Katkı

Makim Makina

Ortotek Ortopedi

Mutaş Mutfak

Çevre

Osmanlı Reklam

Sanayi

Sonbay Boru

Yaratılan Katma Değer

Aselsan

Baştaş Çimento

Yakupoğlu Tekstil

Yiğit Akü

Bien Yapı Ürünleri

Erkunt Traktör

Nuh’un Ankara

Makarnası

Emek Boru

Yatırım

Hidromek

Tusaş

Bozankaya Otomotiv

Ces İleri Kompozit

Bu konularda ilginizi çekebilir