Kuru kayısı üretici market fiyat makasında şampiyon

Üreticide 6 lira olan kuru kayısı, markette 27 lira 40 kuruştan satıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayında üretici market fiyat makasında şampiyonun kuru kayısı olduğunu belirterek, "Üreticide 6 lira olan kuru kayısı, markette 27 lira 40 kuruştan satıldı. Üreticiden markete, kuru kayısı 4,6, kavun ve kuru incir 4,4, patates 4,2 katına satıldı" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, fiyatların, eylül ayında markette 33 üründen 15’inde, üreticide 29 ürünün 16’sında azaldığını veya değişmediğini bildirdi. Eylül ayında market fiyatlarında 4 üründe fiyat değişimi görülmediğini, 11 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olduğunu bildirdi.

Geçen ay market fiyatlarında maydanoz, kuru üzüm, yumurta ve mısırözü yağı fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 38,06 oran ile en fazla limonda meydana geldiğini belirten Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 89,27 ile salatalıkta görüldüğünü kaydetti.

Söz konusu ay üretici fiyatlarında, 9 üründe fiyat değişimi olmadığına, 7 üründe azalma, 13 üründe fiyat artışı görüldüğüne işaret eden Bayraktar, eylülde üretici fiyatlarında elmanın yüzde 12,12 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün olduğunu, en fazla fiyat artışının da yüzde 120,16 ile salatalıkta görüldüğünü belirtti.

Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın devam ettiğine, TZOB tarafından izlenen 30 üründe yüzde 185,9 fiyat farkı görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, "Eylül’de üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla kuru kayısı, kavun, kuru incir, patateste yaşandı. Üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 356,67 ile kuru kayısıda görüldü.Üreticide 6 lira olan kuru kayısı, markette 27 lira 40 kuruştan satıldı.Üreticiden markete, kuru kayısı 4,6, kavun ve kuru incir 4,4, patates 4,2 katına satıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Fiyat değişimlerinin nedenleri

Üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının salatalıkta görüldüğünü, salatalığın yanı sivri biber, yeşil fasulye, kabak, domateste de fiyat artışları yaşandığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Hava sıcaklıklarının düşük seyretmesiyle birlikte hasat edilen ürün miktarının giderek azalmaya başlaması, fiyat artışlarında etkili olmuştur. Arzda yaşanan daralmanın yanı sıra artan taleple birlikte salatalık en fazla fiyat artışı görülen ürün olmuştur. Patateste fiyatların geçen aya göre fiyat 22 kuruştan 26 kuruşa çıksa da hala oldukça düşüktür, üreticilerimiz ciddi pazarlama sorunlarıyla karşı karşıyadır. Et fiyatlarında ise Kurban Bayramı sonrası kesilen hayvan sayının arzındaki daralmaya bağlı fiyat artışları yaşanmıştır. Üreticide fiyatı en çok düşen ürün elma olmuştur. Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı her ne kadar üreticimizin yüzünü güldürse de komşu ülkelerde yaşanan sorunların devam etmesi, ülkemizin ihracatında sıkıntıların devam edeceğini göstermektedir. Patlıcanda fiyatlarındaki gerileme ise hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yaşanan kalite kaybı etkili oldu. Baklagil fiyatlarında görülen düşüş, arz ve talepte meydana gelen değişimlerden kaynaklanmıştır."

Bayraktar, çeltik üretiminin yoğun yapıldığı Marmara Bölgesi'nde yeterli alıcının olmaması, Toprak Mahsulleri Ofisinin henüz fiyat açıklamaması, hasat sonrası nakit ihtiyacı olan üreticinin ürününü bir an önce satmak istemesinin de fiyatlarda düşüşe neden olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir