Kuzey Irak gazını getirecek boru hattı ihalesi şubatta

Şırnak Doğalgaz Boru Hattı, 9 Şubat 2016'da ihale edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Irak gazını Türkiye'nin ulusal şebekesine bağlaması öngörülen Şırnak Doğal Gaz Boru Hattı yapım işi, 9 Şubat 2016'da Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından ihale edilecek.  

BOTAŞ'ın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Mardin Doğal Gaz Boru Hattı'nın yaklaşık 35'inci kilometresinde bulunan Serenli Pig İstasyonu'ndaki bağlantı vanasından başlayarak yaklaşık 185,1 kilometre uzunluğunda ve 40 inç çapında yüksek basınç doğalgaz boru hattı yapılacak.  

Şırnak ve Mardin'de yapılacak ve 'Şırnak Doğalgaz Boru Hattı' olarak adlandırılan hattın yapım işi için 9 Şubat 2016'da saat 14.00'te ihale yapılacak. Boru hattının yapımı için istekliler, ihale dökümanını 250 lira karşılığında BOTAŞ Genel Müdürlüğü Mühendislik ve Sözleşmeler Daire Başkanlığından alabilecek. Teklifler, ihale tarih ve saatine kadar BOTAŞ Genel Müdürlüğü Haberleşme Müdürlüğüne elden teslim edilebileceği gibi iadeli taahhütlü posta vasıtasıyla da gönderilebilecek.  

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirleneceği ihale, yerli ve yabancı tüm isteklilere açık olacak.  

İhalede işin tamamı için teklif verilecek ve konsorsiyum olarak teklif verilmesi söz konusu olmayacak. İhale sonucu üzerine ihale yapılan istekliyle birim fiyat sözleşmesi imzalanacak. İstekliler teklif ettikleri bedelin yüzde 3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat verecek ve verilen tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 180 takvim günü olacak. 

Hattın yapımı için sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacak. Hattın yapım süresi yer tesliminden itibaren 720 takvim günü olacak.  

Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren Genel Energy şirketinin Başkanı Tony Hayward,  bölgede 5 trilyon metreküplük önemli doğalgaz rezervi olduğunu ve bu miktarın Türkiye'nin 50 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabileceğini açıklamıştı. Hayward ayrıca bu bölgeden ilk gazın, 2-3 yıl içerisinde Türkiye'ye getirileceğini belirterek, ilk etaptaki kapasitenin 10 milyar metreküp olacağını, 2020'lerin başında ise bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılacağını ifade etmişti.