Lufthansa’nın Türkiye yatırımını iş gücü maliyetleri belirleyecek

Hızla büyüyen Türk havayolu sektöründen daha fazla pay almak isteyen Lufthansa Teknik, yatırım için ise Türkiye, Bulgaristan ve Ürdün arasında kıyaslama aşamasında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat ERDOĞAN 

HAMBURG - Lufthansa Teknik, Türkiye ve bölgede büyüyen havacılık pazarını yakın takibe aldı. İstanbul’a yapılacak 3. havaalanında yatırım planlarıyla ilgili açıklama yapan Lufthansa Teknik Avrupa Satış Direktörü Andre Fischer, “Uluslararası havayolu şirketlerinin de uçuş planlarını görmemiz gerekiyor, şu an çok belirsizlik var’’ dedi. Türkiye’nin uçak bakım endüstrisinde büyüme potansiyeli olduğunu söyleyen Fisher, fakat artan işgücü maliyetlerinin gelişmeyi tehdit ettiğini belirterek Türkiye’nin havacılık endüstrisinde teknolojiye yönelmesi gerektiğini vurguladı.

Türk havacılık sektöründeki büyümeyi öven Lufthansa Teknik Avrupa Satış Direktörü Andrea Fischer, sektörün önünde hem avantaj hem de dezavantajlar olduğunu söyledi. 400’ün üstünde uçağa sahip 13 havayolu şirketinin faaliyet gösterdiği Türkiye’nin gelecek 10 yılda filosuna 300 uçak katacağının altını çizen Fischer şöyle konuştu:
“Türkiye sadece lokal anlamda değil bölgede de çok daha önemli hale gelecek. Türkiye’deki havayolu şirketlerini iki gruba ayırabiliriz. Küresel havayolu şirketi olmak için yatırım yapan ve rekabet gücünü geliştiren firmaların yanı sıra lokal kalan ve rekabet gücünü artıramayan firmalar var. Oysa bölgesel olarak uluslararası uçuşlarda rekabetçi olabilecek potansiyele sahipler. Gelecek dönemde teknolojinin gerisinde kalan bu firmaların küreselleşen endüstride rekabete yenik düşeceğini düşünüyoruz.”
Büyüyen Türkiye pazarında yeni yatırımlarla büyüme planları olup olmadığı sorusuna, ‘’Türk havacılık sektörü büyüyor diye teknik servisi burada kurmak gerekmiyor. Havayolu şirketleri dünyanın herhangi bir yerinde bu servisi alabiliyor’’ yanıtını veren Fischer, Türkiye ve bölge ülkelerdeki işgücü endekslerin yeni yatırımlarda belirleyici unsur olacağı belirterek şunları söyledi: 

‘’Büyüyen ekonomiler ve gelişmekte olan ülkelerle ilgili her yıl raporlar hazırlıyoruz. Bu rapor sonuçlarına göre yatırım planlarımızı uzun döneme göre yapıyoruz. Türkiye çok hızlı gelişen bir pazar fakat işgücü maliyetleri çok yükseliyor. Türkiye’de bugün yapılan teknik servislerin yüzde 80’i de işgücü ağırlıklı. Bölgede büyüyen komşu ülkeler de var. Örneğin bir Sofya da büyüyor ve işgücü maliyetleri daha düşük, yükselmiyor. İşgücü endeksine baktığımızda Sofya daha rekabetçi. Gelecek dönemde Türkiye’ye yatırım yapacak şirketler için işgücü maliyetleri önemli olacak. Mesela Ürdün de Türkiye’ye bu anlamda rakip ülkelerden biri.”

Fischer’a göre Türkiye, uçak bakım endüstrisinde daha mekanik ve teknolojik bakımlara yönelmeli. Böylelikle işgücü ağırlıklı servis azalır. Aksi halde Türkiye rekabet şansını kaybedebilir. 

‘3. havaalanını konuşmak için erken’ 

İstanbul’da yapılan 3. havaalanına bir bakım servisi kurup kurmayacakları sorusuna ise Fischer şu cevabı verdi: 

‘’Şu an çok belirsizlik var. 3. havaalanında neler yapabiliriz sorusunu sormamız için çok erken. Görüştüğümüz uluslararası şirketlere İstanbul’un 3. havaalanına sefer koyup koymayacaklarını soruyoruz. Onların da net bir planları yok. Şu an bir yatırım planımız yok fakat bunu havaalanı kurulduktan sonra konuşabiliriz.’’

Arapların altın merakı özel jetlerde de kendini gösterdi

Lufthansa Teknik’in özel jetlerin bakım onarımının yapıldığı tesislerinde Ortadoğulu iki müşteriye ait Boeing 747-8 modelinin iç tasarımları yapılıyor. Dünya genelinde sadece 9 adet satılan Boeing 747-8 modelinin fiyatının 250 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor. Özel olarak tasarlandığında ise fiyat ikiye katlanıyor. Ortadoğulu müşterilere ait bu iki uçağın iç tasarımı dikkat çekici. Uçak sahibi, emniyet kemerlerinin tokasının 24 ayar altından yapılmasını istemiş. Bir diğeri ise bazı eşyaların belirli bölümlerinin altın kaplama olmasını talep etmiş. Lufthansa Teknik’te bir özel jetin iç tasarımı 16 ay sürüyor.

Andre Fisher: Üniversitelerle işbirliğine açığız

Büyüyen havacılık sektörü için Türkiye’nin çok genç bir nüfusa sahip olmasının çok büyük avantaj olduğunu söyleyen Avrupa Satış Direktörü Andre Fisher, ‘’Mühendislik ve profesyonellik artıyor. Teknik liseler ve üniversitelerde havacılıkla ilgili eğitim programları artırılmalı diye düşünüyorum’’ yorumunu yaptı. Almanya’da ve bulundukları bazı ülkelerin üniversitelerinde çeşitli işbirlikleri yaptıklarını fakat henüz Türkiye’de bir işbirliği yapmadıklarını söyleyen Fischer, ‘’Türkiye’de de her türlü işbirliklerine açığız. Teknik okul ve üniversitelere program ve eğitim desteği verebiliriz. İstanbul’da kurduğumuz irtibat bürosuyla havayolu şirketlerine ve pazara daha yakın olduk. İlişkilerimiz daha çok gelişmeye başladı’’ diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir