Macaristan'dan Türk işadamlarına vize kolaylığı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Macaristan Hükümeti ve Macaristan Büyükelçiliği'nin işadamlarına uzun süreli ve çok girişli vize vereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Macaristan vizesi konusunda iş adamları için kolaylaştırıcı bir formül geliştirildiğini belirterek, "Oda ve borsalarımızın vereceği referans mektubuyla Macaristan Büyükelçiliğine vize başvurusu yapacak, iş adamlarımıza uzun süreli ve çok girişli vize verilecek" dedi.

Macaristan ile ticareti geliştirmek ve kolaylaştırmak amacıyla, TOBB'a bağlı bazı oda ve borsalar ile Macaristan Büyükelçiliği ve Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu arasında, iş adamlarına vize kolaylığı sağlayacak protokoller Avrupa Birliği Bakanlığı'nda imzalandı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türk vatandaşlarına vize uygulaması haksızlığını Avrupa Birliği (AB) kurumlarıyla temaslarında, Eurochambres ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesindeki çalışmalarında her fırsatta gündeme getirdiklerini söyledi.

Mal ve hizmet ticareti için AB üyesi ülkelere seyahat etmek isteyen vatandaşlara ve iş adamlarına uygulanan vizenin, Türkiye-AB ortaklık hukukuna aykırı olduğunu sadece kendilerinin değil AB Adalet Divanı'nın da birçok kararında defalarca vurguladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ancak bugüne kadar sorunun çözümünde somut, kalıcı adım atılamadığına dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, geçen hafta Bakanlar Kurulu toplantısından sonra AB ile bir süredir yürütülen "Türkiye ile vizesiz rejim için yol haritası"nın imzalanacağının açıklandığını hatırlatarak, önümüzdeki hafta bu yol haritasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasını beklediklerini kaydetti.

Macaristan vizesi konusunda kolaylaştırıcı formül

Macaristan vizesi konusunda kolaylaştırıcı bir formül geliştirildiğini de kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Macaristan Hükümeti ve Macaristan Büyükelçiliği, vize konusunda iş adamlarımız için kolaylaştırıcı bir formül geliştirdi. AB ile vize müzakereleri tamamlanıncaya kadar, iş adamlarımıza kolaylık sağlayacak bir paket geliştirdiler. Bu süreç oda ve borsalarımızın işbirliği ile yürütülecek. Oda ve borsalarımızın vereceği referans mektubuyla Macaristan Büyükelçiliğine vize başvurusu yapacak iş adamlarımıza uzun süreli ve çok girişli vize verilecek."

Hisarcıklıoğlu, bu kolaylık sayesinde Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaretin daha da artacağına inandığını söyledi.

Daha sonra, söz konusu protokoller imzalandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir