Madencilere çip takılacak

Yeraltındaki madenciler çiple izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), yeraltında çalışan madencilerini çiplerle izleyecek. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, yıllardır maden ocaklarında grizu patlamaları ve meydana gelen iş kazalarının ardından iş güvenliğini son derece üst düzeyde tuttuklarını söyledi.
 
TTK havzasında bulunan maden ocakları, galeri ve arınlarda (kömür çıkarılan noktalar) metan gazı tehlikesinin özel cihazlarla izlendiğini anlatan İnan, "Bazen yeraltında işçimiz kayboluyor, bulamıyoruz. Hem o vakalarda kolayca işçilerimize ulaşmak hem de yeraltında işçilerimizin nerede olduğunu tespit için işçilerimizi çiple izlemeye karar verdik" dedi.
 
Yurtdışından getirilen çiplerin halen yeraltında çalışan 2 bin civarındaki işçiye takıldığını, kısa dönemde bu uygulamanın bütün havzada yaygınlaştırılacağını anlatan İnan, "Bizim toplam 10 bin 150 işçimiz var. Bu işçilerin yaklaşık 8 bin 800'ü yeraltında çalışıyor. Bütün işçilerimizin lambalı çipleri kullanmasını sağlayacağız" dedi.
 
Bilgisayara kayıtlı çipler sayesinde işçinin nerede olduğu ve kaç kilometreye indiğinin anlık olarak izlendiğini anlatan İnan, şöyle konuştu:
"Biz bu işe Karadon'da başladık. Karadon İşletmesi'nde 40 kilometre galeri var. Bir de geçen yıl Üzülmez İşletmesi'nde bir hadise yaşadık. İşçi (dışarı çıkıyorum) diyor ve kör dediğimiz bir bacaya girip yatıyor. Orada da zehirlenip ölüyor. İki gün aradık, bu cihaz takılı olsaydı, o arkadaşa anında ulaşabilirdik.
 
Bu çipler işçilerin bellerindeki lambalarda takılı, yurt dışından bu şekilde alıyoruz. Eskilerine göre daha hafif ve daha kullanışlı olan bu lambaların şarj kullanım süreleri de uzun ömürlü. En özel kullanımı ise içinde bulunan iki adet çip. Bu çipler sayesinde kişi izleniyor. İşçinin lambayı hangi saatte aldığı, hangi saatte tekrar yerine koyduğu, hangi kapıdan çıktığı, hangi madene girdiği, çipler sayesinde izleniyor. Çipin bir diğer işlevi ise herhangi bir kaza durumda kişinin hangi koordinatlar üzerinde olduğunu ve nerede olduğunu göstermesidir. Bu çipli maden lambaları hayat kurtaran maden lambalarıdır."
 
2013'te 2 bin 500 işçi alınacak
 
Bu arada, Genel Müdür Burhan İnan, 2013 yılında 2 bin 500 işçi almak üzere müracaatta bulunduklarını da açıklarken, "2 bin 500 işçiyi tek seferde almayı planlıyoruz. Bu işçileri yeraltında üretim için çalıştırmayı planlıyoruz" dedi.