Makineci ve gaz altı kaynakçısı

İŞKUR, 81 ilde işgücü piyasasının röntgenini çekti. 100 bin işyeri ziyaret edildi. Her 100 işletmeden 29'unda açık iş var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ekinci-002.jpgAraştırma sonuçlarına göre İstanbul'da her 100 işletmeden 31'inde, Ankara'da 33'ünde, İzmir'de 27'sinde açık iş var. Dikkat çekici bir sonuç; 'temininde güçlük çekilen meslekler' listesinde en çok "dikişçi" ve "gaz altı kaynakçısı" var. 

İŞKUR, önemli bir araştırmaya imza attı. 2013'ün ilk 6 ayına ilişkin işgücü piyasasının talep boyutunu tespit etmek amacıyla 81 ili kapsayan bir araştırma yaptı. Araştırma 74 ilde tam sayım, 7 ilde ise örneklem yöntemiyle 10 ve daha fazla kişi istihdam eden 100 bin 852 işyeri ziyaret edilerek gerçekleştirildi. Bu dev araştırma "İşgücü arz ve talebinin doğru tespit edilmesi amacıyla" yapıldı. Araştırmada her 100 işyerinden 29'unda açık iş olduğu, her 100 işyerinden 44'ünde eleman temininde güçlük çekildiği ortaya çıktı. 

En çok aranan meslekler tespit edildi. Araştırmayla ilgili ayrıntılı sonuçlar ise İŞKUR tarafından önümüzdeki günlerde açıkarılacak, Türkiye geneli ve il düzeyindeki raporlar kamuoyuyla paylaşılacak. Kurum, DÜNYA'nın işverenler tarafından takip edilen bir iş gazetesi olduğunu da dikkate alarak, raporu hazırlanmış illerden istihdam açısından önemli 7'sinin sonuçlarını yayımlamamıza izin verdi. Bu 7 il içinde İstanbul, Ankara ve İzmir de var.

[PAGE]

İstihdamda önemli paya sahip 7 ilin iş röntgeni

İstanbul: En fazla makineci aranıyor

İstanbul'da her 100 işletmeden 31'inde açık iş var. Her 100 işverenden 43'ü eleman temininde güçlük yaşıyor. İstanbul genelinde toplamda 97 bin 983 açık iş bulunuyor. Bunun toplama oranı yüzde 4.91. En fazla açık pozisyon olar sektörler yüzde 6.8'le imalat, yüzde 6.06'yla konaklama ve yiyecek hizmeti... İstanbul'da açık işlerin en fazla olduğu meslekler; makineci (dikiş), güvenlik görevlisi, ortacı, temizlik görevlisi, çağrı merkezi görevlisi, beden işçisi, pazarlamacı, satış danışmanı, overlok makinesi operatörü, ütücü olarak sıralanıyor. İşverenlerin yüzde 72.78'i eğitimden çok mesleki bilgiye önem veriyor.

istanbul.jpg

[PAGE]

Ankara: Gayrimenkulde önemli boşluk var

Ankara' da her 100 işyerinden 33'ünde açık iş var. Her 100 işyerinden 46'sında eleman temini güçlüğü yaşanıyor. Ankara genelindeki açık iş sayısı  23 bin. Dolu pozisyonlara oranı yüzde 5.1. En yüksek açık iş oranı yüzde 7.6 ile imalatta, yüzde 6.8'le gayrimenkulde ve yüzde 6.3'le perakendede. Ankara' da açık işlerin en fazla olduğu meslekler gaz altı kaynakçısı, güvenlikçi, temizlikçi, beden işçisi, inşaat mühendisi, garson, satış danışmanı, kaynakçı, şoför olarak sıralanıyor. Ankara'da da işverenler mesleki bilgi arıyor.

ankara-001.jpg

[PAGE]

İzmir: En büyük açık turizmde

İzmir' de her 100 işyerinden 27'sinde açık iş var. Her 100 işyerinden 41'inde eleman temininde güçlük çekiliyor. İl genelinde 14 bin açık iş tespit edildi. Bu sayının dolu pozisyonlara oranı yüzde 4.3. En yüksek açık iş oranı yüzde 9.4'le konaklama ve yiyecekte, yüzde 4.9'la imalat, yüzde 4.5'le bilgi ve iletişimde. İzmir'de açık işlerin en fazla olduğu meslekler; makineci (dikiş), garson, beden işçisi, gaz altı kaynakçısı, güvenlikçi, CNC operatörü, ütücü, dikiş makinesi operatörü, depo hamalı olarak tespit edildi.

izmir-001.jpg

[PAGE]

Bursa: Su temini sektöründe açık var

Her 100 işyerinden 31'inde açık iş olduğu ve her 100 işyerinden 47'sinde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. İlde 10 bin 736 açık iş var. Dolu pozisyonlara oranı yüzde 4.1. En yüksek açık iş oranı yüzde 8.5'le su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri, yüzde 7.1'le diğer hizmetler, yüzde 5.6'le toptan ve perakendede. Mobilya kenti Bursa'da mobilya montaj, metal mamuller montaj işçisi, CNC freze tezgahı operatörü ve mobilya döşeme işçisi aranıyor.

bursa.jpg

[PAGE]

Antalya: Turizm elemanı arıyor

Her 100 işyerinden 34'ünde açık var, her 100 işyerinden 54'ünde eleman temini güçlüğü yaşanıyor.İl genelinde 11 bin açık iş var. Açık iş oranı yüzde 6.3. En yüksek açık iş oranı yüzde 16.8'le su temini, kanalizasyon atık yönetimi sektöründe, yüzde 10.8'le bilgi ve iletişim, yüzde 8'le sağlık ve sosyal hizmetlerinde. Antalya'da açık işlerin en fazla olduğu meslekler, turizm kenti olmasının doğal sonucu olarak garson, komi, bulaşıkçı, güvenlik, temizlik görevlisi, meydancı, çamaşırhane elemanı, resepsiyonist olarak sıralanıyor.

antalya.jpg

[PAGE]

Adana:  gayrimenkulde açık iş oranı yüzde 6

Adana'da her 100 işyerinden 25'inde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 40'ında eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Adana genelin 4 bin 107 açık var. Açık iş oranı yüzde 3.20. Adana'da her yüz kadronun 97'si dolu. En yüksek açık iş oranı yüzde 6 ile gayrimenkulde. Bu sektörü yüzde 5.51 açık iş oranı ile madencilik izliyor. İşverenlerin yüzde 77'si mesleğe ilişkin yeterli bilgiye önem veriyor. Temininde güçlük çekilen eleman grubu sıralanırken, birçok mesleğin yanı sıra gaz altı Kaynakçısı dikkat çekiyor.

adana.jpg

[PAGE]

Kocaeli'de sevkıyat görevlisi aranıyor

Her 100 işyerinden 33'ünde açık iş var, 46'sı eleman temininde güçlük çekiyor. Açık iş oranı yüzde 4.78. Toplamda 8 bin açık pozisyon bulunuyor. En yüksek açık iş oranı yüzde 38.8'le diğer hizmet faaliyetleri, yüzde 8.85'le kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörü, yüzde 7.53'le konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde. Kocaeli' de açık işlerin en fazla olduğu meslekler; sevkiyat görevlisi, beden işçisi, yine gaz altı kaynakçısı, elektrik teknisyeni, enjeksiyon pres döküm makinesi  operatörü, kaynak operatörü, ambalajcı, plastik enjeksiyoncu... Bu ilde de eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin başında gaz altı kaynakçısı geliyor.

kocaeli.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir