‘Makineciler’ global ticaret için finansman desteği istiyor
2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat Türk makine sanayicilerinin küresel ticarettenaldığı payı artırması için bir umut oldu.
Özüm ÖRS
ANKARA - İş ve inşaat makineleri sektörünün önde gelen firmaları sektörün durumunu, sıkıntılarını ve beklentilerini DÜNYA'ya değerlendirdi. Firmalar 2023 yılında sektöre düşen 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabileceği yönünde görüş bildirirken, yurtdışında iş yapabilmek için Eximbank başta olmak üzere birçok finansman desteği sağlanması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş, KDV ile ilgili yapılacak düzenlemelerin sektöre hız kazandıracağını söyledi. Divriş, "Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirebilmesi için yaklaşık 200 milyar dolarlık iş makinesine ihtiyacı bulunuyor." ifadelerini kullandı.
Sanko Makine Pazarlama ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Orhan Aydoğan
"200 milyar dolarlık iş makinesine ihtiyaç var"
"Coğrafyamız itibariyle Ortadoğu'da, Afrika ve Türki Cumhuriyetlerde inşaat sektöründe hareketlenme
var. Buna paralel olarak bizim ihracat hedeflerimizin daha kısa sürede gerçekleşebileceğine inanıyorum. Türkiye'nin yerli üretimde büyük hamleler yaptığını ancak yine de alacağı mesafe bulunuyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerinde 200 milyar dolarlık iş makinesi ihtiyacında yerli üretimle
karşılanabilecek ve karşılanamayacak kısımlar var. Büyük ekipmanlarda bunu ithal ürünlerle karşılayabiliriz. Bazı ekipmanlarda ihtiyacın bir kısmı karşılanır, bir kısmı ithal olur. Şu anda iç kapasite ithalin arkasında. Yeni Ar-Ge'lerin yeni ekipmanlara uygulanmasıyla daha da yükselecek"
Çukurova Makina İmalat ve Ticaret AŞ Yurtiçi Satış Yöneticisi Volkan Barçın
"Kamu ve özel sektörün yerli ürünlere inanması önemli"
"2023 yılı hedeflerinin gerçekleşebilmesi için bizim de içinde bulunduğumuz yerli üretim is makinelerinin bu hedeflere ulaşmadaki yatırımları göz önüne alınarak ürün çeşitliliğinin arttırılması, gerekli olan teşvik, destek ve altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve en önemlisi kamu ve özel sektörün yerli ürünlere inanıp, güvenip, tedarik etmelerinin sağlanmasının hedeflere ulaşmada önemli bir katkıda bulunabileceğine inanıyorum."
Temsa Global Pazarlama Yöneticisi Kadir Topaloğlu
"İş makineleri sektöründe ciddi bir açık var"
"İthalatçı bir firma olarak iç pazara çok önem veriyoruz. Şu anda İzmit, İzmir, İstanbul otoyol projesi, 3'üncü Köprü projesi gibi projelerin yanında madencilik sektöründe bir hareketlenme söz konusu. Ayrıca şu anda enerjide birçok HES projesinde açık var. Bu projeler gerçekleşirse sadece 5-
6 bin makinanın bu projelerde çalışacağını düşünebilirsiniz. Yerli üretimin şuanda ağır çalışma
şartlarına hazır değil. Önümüzdeki yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber hazır olacağız. Bu
bahsedilen projeler zamanında gerçekleşirse yerli üretimle tamamını karşılamak mümkün değil"
ASC Türk Makine Tic. AŞ Makine Satış Türkiye Direktörü Tolga Polat
"Şu anda ihtiyaç yerli üretimle karşılanamıyor"
"Sektörün önemli bir potansiyeli var. 2023 yılına kadar çok büyük projeler planlanıyor. Bunların ne
kadar kısa sürede gerçekleşeceği bunların finansmanına bağlı. Finansal kaynaklar daha erken bulunabilinirse bu projelerin gerçekleşme şansı var. Şu anda ihtiyaç yerli üretimle karşılanamıyor.
Eğer makine adedi o sayılara ulaşırsa 200 milyar dolarlık iş makinesi ihtiyacının yerli üretimle karşılanması mümkün. Şu anda piyasadaki oyuncular dışında daha oyuncular da gelecektir piyasaya."
Hidromek Hidrolik AŞ Pazarlama Müdürü Tufan Karaağaç
"Eximbank başta birçok finansman desteği gerekli"
"Sanayi Bakanlığı'nın şu anda gerçekleştirdiği ciddi çalışmalar var. O çalışmadaki şartlar yerine
getirildiği taktirde 2023'te bizde inanıyoruz ki 10 milyar dolarlık hedef gerçekleştirilebilir. Bunun
için öncelikle ara ürünün Türkiye'de üretilebilmesi için desteklenmesi gerekiyor. Küçük ve orta ölçekli üreticilerin de desteklenmesi lazım. Yurtdışı için başta Eximbank kredileri olmak üzere birçok finansman desteği bekliyoruz. Bunun altına ilgili bakanlığımız imza attığı sürece biz bu 10 milyar dolarlık hedefte üstümüze düşeni yaparız. Ortadoğu başta olmak üzere istikrarsızlığın olmaması lazım.
Irak, Suriye, Kuzey Afrika stabil olduğu zaman bunlar gelişen pazar olacaklardır. Bu pazarlar bizim için önemli pazarlar çünkü Türk malına önem veren pazarlar. Güney Amerika da bizim için önemli bir pazar."
Betonstar Makine Sanayi ve Tic. AŞ Genel Müdürü Ali Babaoğlu
"10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak zor"
"2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefi zor. Devletin bu konudaki desteği yeterli değil.
Yerli ürün alınması bizim açımızdan önemli. Fakat haksızlıklara karşı devlet yardımcı olmuyor.
Yerli imalatçı imalat yapıyor, insan çalıştırıyor, ürünü sırasında bütün ürününe yüzde 18 KDV alıyor daha sonra devletin vermiş olduğu desteklerden dolayı KDV'sini tahsil edemiyor. KDV'sini almak için aylarca uğraşıyor. Bu durum karşısında firmalar zorlanmaya başlıyor. Zaten yerli imalatta yüzde 18 karınız yok ki. Yani sizin en önemli varlığınız paranızı devlete bırakıyorsunuz. Öbür taraftan ithalatçılar bunları ödemeden getiriyorlar. KDV'siz alıyorlar ve müşteriye KDV'li olarak satıyorlar. Devletin önce KDV sorununu çözmesi lazım."
Dalgakıran Basınçlı Hava Mak. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran
"Dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 0.5 civarında"
"Sektörün dünya ticaretinden aldığı payın yüzde 0,5'ler seviyesinde Aslında bebek bir sektör. Yeni
teşvik sisteminde stratejik üretim kavramı bulunuyor. Bu olumlu bir gelişme. 10 milyar dolarlık hedefe ulaşılabileceğimize inanıyorum. Daha fazla ülke, daha fazla firma bu küresel yarışa katılıyor. Şimdi teknoloji ya da makine üretmenin önemini herkes kavradı. Bu çerçeve içerisine baktığımızda Çin, Japonya, Tayvan, Kore herkes bu yarışa katıldı ve artık daha zor. Türkiye potansiyeli yüksek bir ülke bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu potansiyeli biz değerlendiremezsek yabancıların Türkiye'ye gelip yatırım yapmasını daha yüksek görüyorum."