Markalı konutta ilk üç ilçe

Eva Gayrimenkul'ün Markalı Konut Raporu'na göre, Başakşehir yüzde 29'luk payla ilk sırada yer alırken, 64 bin markalı konuta ev sahipliği yapan Esenyurt ise yüzde 28'le ikinci sırada yer aldı. Çekmeköy de aynı oranla üçüncü oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Leyla İLHAN
İSTANBUL - Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2012 yılında yüzde 48'lik oranla en fazla değer artışının Başakşehir'in Kayabaşı Mahallesi'nde gerçekleştiğini söyledi. Yazıcı en fazla markalı konutun Başakşehir'de olduğunu söyledi. 
 
Türkiye gayrimenkul sektörü ile ilgili yaptıkları araştırmaların sonuçlarını dün düzenlenen basın toplantısı ile paylaşan Yazıcı, En fazla markalı konutun bulunduğu Kayabaşı'nın yüzde 48 ile en fazla debölge olduğunu kaydetti. Kayabaşı'nı Basın Ekspress aksı üzerindeki bölgelerin izlediğini, Esenyurt, Beylikdüzü, Halkalı, E-5 havaalanı aksının da değerini yüzde 30'dan fazla artıran bölgeler arasında yer aldığını kaydetti. 
 
Markalı konut projeleri konusunda İstanbul'da 620 projede 318 binada araştırma yaparak Markalı Konut Raporu hazırladıklarını dile getiren Cansel Turgut Yazıcı, buna göre en fazla markalı konutun yer aladığı ilçenin Başakşehir olduğunu vurguladı. 29 bin markalı konutun yer aldığı Başakşehir'in yüzde 29'luk payla ilk sırada yer alırken, 64 bin markalı konuta ev sahipliği yapan Esenyurt'un ise yüzde 28'le ikinci olduğunu kaydeden Yazıcı, Çekmeköy'ün de aynı oranla üçüncü olduğunu belirtti. Yazıcı, rapora göre İstanbul'un 39 ilçesinden 10'unda yüzde 70'e varan oranda markalı konut bulunduğunu söyledi.
 
Son çeyrekte konuta talep yüzde 25-30 arttı
Sektörü en fazla etkileyen konuların başında KDV oranlarının belirsizliği olduğunu dile getiren Yazıcı, bu konuda Bakanlar Kurulu'ndan kararın çıkmasını beklediklerini kaydetti. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesiyle son üç çeyrekte sektörde yüzde 25-30 arasında talep artışı olduğunu belirten Yazıcı, 2013'te önlerinde iyi ve kötü olmak üzere iki senaryo bulunduğunu belirterek, "İlki son çeyrekteki gibi faizlerin düşük olduğu, talebin arttığı bir büyüme. Diğeri ise İran-Suriye gibi dış etkenlerden dolayı sektörün daha kötüye gideceği yönünde" diye konuştu.
 
Araplar Türkiye'de konutu ucuz sanıyor
Arapların Türkiye'nin ucuz olduğu yönünde bir beklenti içine girdiklerini aktaran Cansel Turgut Yazıcı, "Metrekaresi 2-3 bin dolara boğaz manzaralı daire alacaklarını düşünüyorlar. Gerçeği öğrenince hayal kırıklığı yaşanıyor" dedi. Manzara kriterlerinin genellikle farklı olduğunu dile getiren Yazıcı, "Genel olarak şehir manzaralı binaları tercih edebiliyorlar. Ya da internetten beğendikleri projenin linkini gönderip satın almak istediklerini söylüyorlar. Şu anda bu şekilde bize gelen fiyatı 650 bin TL olan bir projeyle ilgili ekspertiz çalışması yapıyoruz" açıklamasını yaptı.
 
 
Son beş yılda altından sonra en çok gayrimenkul kazandırdı
Son beş yılda gayrimenkulün alıcısına yüzde 150 ile 200 arasında kazanç sağladığını söyledi. Dün yapılan basın toplantısında konuşan Yazıcı, 2007 yılı ile 2012 dönemleri arasında gayrimenkulün altından sonra en fazla kazanç getiren kaynak olduğunu belirterek, "Bu süreçte Bebek, Ulus, Acıbadem gibi şehrin eski merkezlerinde bir konutun değeri 300 bin TL'den 720 bin TL'ye çıkarken, Batı Ataşehir, Ümraniye, Çekmeköy, Şerifali gibi şehrin yeni gelişen bölgelerinde ise markalı konut projelerinde fiyatlar daha fazla artarak 300 bin TL'lerden 800-850 bin TL'ler seviyesine çıktı" dedi. 
Yazıcı, 2007'de 300 bin TL'nin altın yatırımında değerlendirilmesi halinde 2012'de kazancın yüzde 244, euroda değerlendirilmesi halinde yüzde 30, İMKB'de değerlendirilmesi halinde ise yüzde 95 olduğunu  kaydetti. 
Türk halkının yüzde 41'inin altına yatırım yaptığını dile getiren Yazıcı, yüzde 19'unun ise gayrimenkule yatırım yaptığını söyledi. Şu anda şehir merkezi ile gelişen yeni bölgeler arasında fiyatların giderek kapandığına işaret eden Yazıcı, "Şehir merkezi değerini koruyamıyor. Şehir dışına taşınmalar artıyor. Gelecek 5 yılda ise bu farkın kapanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.