Martta da makas kapanmadı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, mart ayında da üretici ile market fiyatları arasındaki makasın kapanmadığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayında da üretici ile market fiyatları arasındaki makasın  kapanmadığını, sürecin hep üretici ve tüketici aleyhine işlediğini belirtti. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini ifade etti.  

Geçen ay da üretici ile market fiyatları arasındaki makasın kapanmadığına dikkati çeken Bayraktar, sürecin hep üretici ve tüketici aleyhine işlediğini bildirdi. 

Mart ayındaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediklerinde, fiyat farkının en fazla kuru incirde, yüzde 516,36 ile gerçekleştiğini gördüklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:  

"Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyve içinde maydanozda yüzde 413,73, kurutulmuş ürünlerde incirde yüzde 516,36, baklagillerde nohutta yüzde 206,19, pirinçte yüzde 138,30, zeytinyağında yüzde 82,78 ve hayvansal ürünlerde sütte yüzde 173,91'e kadar çıktığı görülmektedir. Kuru incir 6,2 katı, maydanoz 5,1 katı, kuru kayısı 3,5 katı, kuru üzüm 3,4 katı, limon 3,3 katı fiyatla tüketiciye satılmaktadır. Tüketici bugün üreticide 5 lira 50 kuruş olan kuru inciri markette 33 lira 90 kuruşa, 17 kuruş olan maydanozu 87 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısıyı 34 lira 95 kuruşa, 3 lira 60 kuruş olan kuru üzümü 12 lira 30 kuruşa, 91 kuruş olan limonu 3 lira 1 kuruşa almaktadır. Bunu izah etmek mümkün değildir. Üreticiden aldığınız bir ürünün üzerine ne koyarsanız koyun fiyat 6,2 kata çıkmaz. Bunun adı fahiş kardır." 

Market fiyatları  

Bayraktar, mart ayında market fiyatlarında nohut, yeşil mercimek, pirinç, süt, toz şeker ve yumurta fiyatlarında değişim olmadığını, fiyat düşüşünün yüzde 32,43 ile en fazla kabakta görüldüğünü belirtti. 

Şemsi Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 53,92 ile lahanada görüldüğünü kaydetti. 

Üreticilerde fiyatı en fazla artan ürünün portakal olduğuna işaret eden Bayraktar, "Üreticilerde fiyatı düşen ürünlere baktığımızda, fiyatı en fazla düşen ürün salatalık, kabak ve patlıcan oldu. Bu ürünlerde hasat edilen ürün miktarındaki artışın yanı sıra yeterli talebin olmaması da fiyatlarda düşüşe yol açtı" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir