MB: Enflasyonda düşüş sürecek

Merkez Bankası, Ocak Ayı Fiyat Gelişmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini bildirdi.

Merkez Bankası, dün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon sonrası bugün Ocak Ayı Fiyat Gelişmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu. TCMB'den yapılan açıklamada, Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,29 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 9,50'ye gerilediği anımsatıldı.

Değerlendirmede; döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kaldığının gözlendiği, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyondaki aşağı yönlü eğilimi desteklemeye devam ettiği bildirildi.

Diğer yandan sezon indirimlerinin erkene alınması nedeniyle Aralık ayında tarihsel ortalamalara kıyasla daha belirgin bir düşüş gösteren giyim fiyatlarının Ocak ayında kısmi bir düzeltme yaptığı ortaya konurken, bu gelişmenin, Ocak ayında temel enflasyon göstergelerini geçici olarak olumsuz etkilediği vurgulandı.

Öte yandan, hizmet fiyatları yıllık artış hızındaki yavaşlamanın beklendiği gibi belirginleşmesinin, enflasyonun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğuna işaret ettiği kaydedildi. Merkez Bankası bu çerçevede de, önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini aktardı.