MB: Mevcut sıkı duruş korunacak

MB Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde; enflasyonun Mayıs ayında kayda değer bir düşüş göstermesi beklense de yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Enflasyonun mayıs ayında kayda değer bir düşüş göstereceğini belirten Merkez Bankası, fiyat artışlarının, yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Para Politikası Kurulu'nun 29 Mayıs tarihinde gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin özet, Merkez Bankası'nın sayfasında yayımlandı.

Özette, nisan ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,52 oranında arttığı ve yıllık enflasyon yüzde 11,14'e yükseldiği hatırlatıldı.

Bu yükselişte elektrik ve doğalgaz tarifelerindeki artış sonucunda enerji fiyatları etkili olduğu, giyim fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlara bağlı olarak temel enflasyon göstergelerinin de yükseliş gösterdiği ve bu dönemde yıllık enflasyonun enerji ve hizmet grubunda yükselirken, temel mallar grubunda sabit seyrettiği belirtildi.

Toplantıda, kısa dönemde enflasyonun dalgalı bir seyir izleyeceğine dikkat çekilerek, "Enflasyonun mayıs ayında kayda değer bir düşüş göstermesi beklense de yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Diğer taraftan, çekirdek enflasyonun kısa vadede sınırlı bir artış göstermesi, yılın ikinci yarısından itibaren ise düşüş eğilimi sergilemesi beklenmektedir" denildi.

Kurul üyeleri, enflasyonun ulaştığı yüksek seviyelerin beklentilerin dikkatle izlenmesini gerektiğini belirtirken, özette "Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak amacıyla önümüzdeki dönemde mevcut sıkı duruş korunacaktır. Bu çerçevede Kurul, Nisan Enflasyon Raporunda yer alan yüzde 6,5 düzeyindeki yılsonu enflasyon tahminini korumaktadır" ifadelerine yer verildi.

TL karşılıklarda döviz ve altının payı artacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, "Önümüzdeki dönemde uygun şartlar oluştuğunda Türk Lirası zorunlu karşılıklar için döviz ve altın cinsinden tesis edilebilen oranların sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 30 düzeylerine kadar, kademeli olarak artan fazla bulundurma katsayılarıyla yükseltilebileceği ifade edilmiştir" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir