MB'nin 2008 karı 2 milyar lira

Merkez Bankası, geçen yıl 1 milyar 990 milyon 767,9 bin TL kar etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası, 2008 yılında 1 milyar 990 milyon 767,9 bin TL kar etti.

Merkez Bankasının 77. olağan Genel Kurulu İdare Merkez binasında yapıldı.

Genel Kurulda dağıtılan yıllık rapora göre, Merkez Bankasının dönem karı 1 milyar 990 milyon 767 bin 928 TL olarak belirlenirken, söz konusu kar Hazine'ye aktarılacak.

Yılmaz: Türkiye bankacılık için nakit önleme ihtiyaç duymadı

Bu arada Merkez Bankası 77. Olağan Genel Kurulu toplantısının açılışında konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel mali krizin ortaya çıkmasından bu yana, dünyadaki diğer örneklerin aksine, Türkiye'de bankacılık sistemine yönelik bir nakit önlem paketine ihtiyaç duyulmadığını vurguladı.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bankalar, olağanüstü durumlarda, avans şeklinde birer aylık vadelerde en fazla bir yıl süreyle, Merkez Bankası'nın Bankalararası Para Piyasasında geçerli borç verme faiz oranından ve bu piyasada geçerli teminatlar karşılığında özkaynaklarının iki katına kadar kredi kullanabiliyorlar. Bankacılık sisteminin dışsal şoklara dayanıklı ve sağlıklı yapısı ile Merkez Bankası'nın esnek ve etkin likidite yönetimi sayesinde bugüne kadar bu aracın kullanılmasına ihtiyaç olmamıştır. Umarız bundan sonra da olmaz."

"Enflasyonda düşüş eğilimi sürecek"

İktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin enerji ve gıda fiyatları aracılığıyla enflasyonu olumlu etkileyeceğini kaydeden Yılmaz, dolayısıyla enflasyonun aşağı yönlü eğilimini sürdüreceğinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Kamu harcamalarına dikkat çekti

Öte yandan, içinde bulunulan kritik dönemde kamu harcamalarının dengeleyici bir politika aracı olarak kullanılmasının doğal karşılanması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Ancak, kamu harcamalarının artırılması durumunda, kamu kesimi borçlanma gereğindeki artışın orta vadeli faiz oranlarındaki düşüşü sınırlayarak para politikasının olumlu etkilerini sınırlayabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, güven artırıcı önlemlere ağırlık veren, kuralları belirlenmiş ve orta vadede sürdürülebilir bir maliye politikasının uygulanması, geçmiş deneyimlerimiz göz önüne alındığında, bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

Hissedarlar sermayenin düşük olmasını eleştirdi

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın konuşmasının ardından hissedarlara söz verilirken, hissedarlar, Banka'nın sermayesinin düşük olmasını eleştirdi. Ayrıca, D hisse sahipleri karınca gibi görülmekten şikayet etti. Eleştiriler üzerine söz alan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Merkez Bankası'nın kar maksimuzasyonu olan bir şirket olmadığını, Banka'nın bilançosunda kayıtlı olan sermayesinin Türkiye ekonomisini yönetmek için karar alınmasında yeterli olduğunu vurguladı. Yılmaz, sermaye ve kar payının artırılmasının kanun değişikliğine bağlı olduğunu kaydederken, Merkez Bankası olarak D hissedarlarının temettünün iyileştirilmesi talebini ileteceklerini söyledi.

Meclis üye seçimleri

Genel Kurulun ardından Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu üyesi seçimi yapıldı. Meclis Üyesi İbrahim Turan'ın Başkan Yardımcılığına atanması sonrasında boşalan üyeliğe Prof. Dr. Turalay Genç, diğer meclis üyeliğine ise Prof. Dr. İlker Parasız, Prof. Dr. Necdet Şensoy, Denetleme Kurulu'na ise Mehmet Tüfekçi, Abdullah Yalçın, Ekrem Yıldız ve Mustafa Saim Uysal seçildi.