Merkez Bankası için iyi haber

Analistlere göre enflasyon verileri, TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği indirimlere sekizinci ayda da devam edebileceğini gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüketici fiyatları eylülde gıda fiyatlarındaki yüzde 0.7 düşüş öncülüğünde beklentilerin oldukça altında yüzde 0.18 artarken, veri TCMB'nin faiz indirimlerine
ekim ayında da devam edeceği yönündeki beklentileri de kuvvetlendirdi.

Yıllık enflasyondaki düşüş ve eylülde enflasyonun beklentilerin altında kalmasındaki ana neden Merkez Bankası'nın da işaret ettiği üzere gıda fiyatlarındaki düşüş oldu.

Enflasyon, eylülde 'gıda'sız kaldı!Enflasyon, eylülde 'gıda'sız kaldı!

TCMB kısa süre önce açıkladığı PPK özetlerinde gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngördüğünü belirtmişti.

Analistler enflasyon verilerinin TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve "ölçülü ve temkinli" olarak nitelendirdiği indirimlere art arda sekizinci ayda da devam edebileceğini gösterdiğini belirttiler.

"Merkez Bankası için iyi haber" diyen Nomura Stratejisti Timothy Ash, "Enflasyon verileri TCMB'nin gevşeme sürecinde attığı adımlar konusunda bankayı haklı çıkarmaya yardım edecek. Belki de (veriler) daha fazla ve devam eden gevşeme için bankanın önünü açacak" dedi.

TCMB faiz koridorunun üst bandında yedi aydır devam eden indirimlerle üst bandı toplam 250 baz puan indirdi.

Faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizi yüzde 8.25'e indirildi. Politika faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandı ise yüzde 7.25'te bulunuyor.

TCMB'nin bir sonraki faiz kararı 20 Ekim'de açıklanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir