Mitsubishi kararı İFM'yi destekleyecek

Japonya'da temaslarda bulunan Çağlayan: "Mitsubishi'nin başvurusu Türkiye'de finans sektörünün geldiği noktayı göstermesi açısından önemlidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya'nın en büyük bankası The Bank of Tokyo-Mitsubishi'nin başvurusunun Türkiye'de finans sektörünün geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu bildirdi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Japonya'da bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bazı büyük Japon firmalarının üst yöneticileriyle (CEO) biraraya geldi. Görüşmeleri sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Çağlayan, bugün CEO'su ile görüşme yaptığı 4 firmadan biri olan Mitsubishi'nin yatırım kararlarının Türkiye açısından önemli olduğunu söyledi.

Mitsubishi'den yatırımlarını artırmalarını beklediklerini ifade eden Çağlayan, firmanın, Türkiye ile üçüncü ülkelerde yatırım yapmaya hazır olduğunu en net ifade eden kuruluşlardan olduğunu dile getirdi.

İtochi firmasının yetkilileriyle yaptığı görüşme hakkında da bilgi veren Çağlayan, firmanın 68 ülkede 130 ofisi olduğunu ve firmanın birçok alanda faaliyet gösterdiğini söyledi. Çağlayan, firmanın özellikle enerji alanında çok önemli yatırımları olduğunu kaydetti.

Görüştükleri bir diğer firma olan Mitsui'nin yatırımları hakkında da bilgi veren Ekonomi Bakanı,  özellikle enerji altyapı hizmetleri yatırımları olan firmanın önümüzdeki dönemde havacılıktan tersane yatırımına kadar birçok alanda yatırım kararı olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, sigortacılık alanında faaliyet gösteren Daichi firmasının da sigortacılık alanındaki öncü uygulamalarıyla ciddi bir saygınlık kazandığını bildirdi.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çağlayan, Mitsubishi firmasının Türkiye'de bankacılık faaliyet izni almak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) lisans başvurusunda bulunduğunun hatırlatılması üzerine, Türkiye'de bankacılık faaliyetinde bulunmanın kurallarının belli olduğunu söyledi. Mitsubishi'nin başvurusunun Türkiye'de finans sektörünün geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu başvurunun İstanbul'un finans merkezi olması kararının ne kadar doğru karar olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Sigortacılık alanında faaliyet gösteren Daichi firmasının Türkiye'de şirket satın alarak mı, yoksa ortaklık yoluyla mı faaliyet göstereceğinin sorulması üzerine Çağlayan, kendi tespitlerine göre firmanın ilk etapta ortaklık yoluyla faaliyet göstermeyi düşündüğünü bildirdi.

Firmaların enerji konusundaki yatırım kararları hakkındaki değerlendirmesi de sorulan Çağlayan, bu firmaların yatırım konusunda geç kalmamaları gerektiğini söylediğini aktardı. Firmalara Japonya ziyaretinin Japon firmalara yeni teşvik sisteminin de anlatıldığı bir ziyaret olduğunu ifade eden Zafer Çağlayan, "Yeni teşvik sistemi sadece benim değil tüm Türkiye'nin meselesidir" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir