MKE'nin yeni çelikhanesinde sona gelindi

MKE'nin 63 milyon euroluk çelikhane yapımı projesinde sona gelindi. Tesis ağustos ayında üretime başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2017 Yılı Yatırım Programı'na göre, kamu iktisadi teşekkülleri arasında imalat sanayisinde bu yıl en fazla yatırımı Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu gerçekleştirecek.

Kurumun bu yıl en fazla ödenek ayırdığı ve tamamlamayı planladığı yatırım yıllık 120 bin ton imalat kapasitesine sahip Kırıkkale'deki yeni çelikhane yapımı olacak.

MKE, vasıflı çelik malzemelerinin (serbest dövme çelik malzemeleri, silah, mühimmat ve aksam parçaları) üretim kabiliyetinin ve yeteneğinin günümüz teknolojisine uyarlanarak kazanılabilmesi için yeni çelikhane kurulmasına yönelik olarak Danieli & C.Officine Mecchaniche SpA firması ile "Anahtar Teslimi Çelikhane Sözleşmesi" imzaladı.

Yaklaşık 63 milyon euroluk sözleşme bedeliyle hayata geçirilen yeni çelikhane, elektrik ark ocağı, pota ocağı, vakum altında gaz giderme ünitesi, toz toplama ve filtreleme tesisi ve bunları destekleyecek yardımcı tesislerden oluşuyor.

Çelikhanenin kurulmasıyla 30 ton/döküm kapasiteli elektrik ark ocağı, 30 ton kapasiteli pota ocağı, 30 ton kapasiteli vakum altında gaz giderme tesisiyle günde 18-19 döküm alma ve 3 vardiya çalışma esasına göre yılda (220 gün üretim yapılacağı öngörüsüyle) ortalama 120 bin 385 ton sıvı çelik üretilecek. MKE'nin eski çelikhanesinin yıllık üretim kapasitesi 25 bin tonla sınırlı bulunuyordu.

Çelikhane ile MKE, namlu çeliği, vasıflı çelik, takım çeliği ve paslanmaz çelik üretebilme yeteneğine sahip olacak. Kurumun tüm silah malzemeleri bu çelikhanede üretilecek.

Türkiye'nin ihtiyacının 3'te biri karşılanacak

MKE Genel Müdürü Ahmet Taşkın, söz konusu yatırıma ilişkin "Çelikhanemiz artık tamamlanmak üzere ağustos ayında da üretimi başlatmayı düşünüyoruz. Toplam üretim kapasitemiz yılda 120 bin ton ve tamamı vasıflı çelik olacak. Türkiye'nin bu alanda toplam 350 bin ton ithalatı var. İhtiyacın tamamına yakını yurt dışından karşılanıyor. Bizim üretimimiz sayesinde toplam ihtiyacın 3'te birine yakın kısmı yurt içi imkanlarla karşılanacak. Ürettiğimiz çeliğin çoğunu dövülmüş çelik olarak piyasaya arz edeceğiz. Bir kısmını ara mamul olarak arz edilecek." diye konuştu.