‘Molekül Adam’la laboratuvarda mesane geliştiren mucit ‘İnovasyon’a geliyor

2. İnovasyon Haftası, 28 Kasım’da başlıyor. Çok ünlü konuşmacılar geliyor. Bunlardan biri de insan organlarıyla uyumlu mesane geliştiren Prof. Dr. Anthony Atala...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1.pngTürkiye İnovasyon Haftası, 28 Kasım’da başlıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği haftanın duyurusu için yoğun tanıtımlar yapılıyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, önceki gün de basınla bir araya geldi. İnovasyon Haftası’nın ilki geçen yıl yapılmış, 3 bin beklenirken 15 bin katılımcı olmuştu. Bu yıl hedef 20 bin. Birçok ünlü konuşmacı geliyor. Bunların arasında laboratuvarda insan iç organlarına entegre edilebilecek nitelikte mesane geliştiren Prof. Dr. Anthony Atala, “Molekül Adam” lakaplı, iki kez “Yılın Öğretmeni” seçilen eğitimci Jeffrey A.Wright gibi çok ilginç portreler var.

İnovasyon Haftası Organizasyon Komitesi’nin başında Tahsin Öztiryaki bulunuyor. Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği haftanın sponsorları ise Arçelik, TEB, Brisa ve THY.  Ankara, İstanbul, İzmir gibi kentlerde, rektörlerin, dekanların, oda ve borsaların katılımıyla tantım toplantıları gerçekleştirdiklerini anlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu haftaya çok önem verdiklerini, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefinin inovasyon olmadan, Ar-Ge, tasarım ve marka geliştirmeden mümkün olmadığını ifade etti. Büyükekşi, “Bizde ihracatın kilosu 1.5 dolar. Almanya’nın 4 dolar. Konteynerleri pahalı ürünlerle doldurmalıyız” diye konuştu.

İnovasyoncu öğrenciler

Geleceğin inovatif liderlerlerini yetiştirmek istediklerini belirten Büyükekşi, “Hayal Ortakları Derneği ile 50 dezavantajlı okulda inovasyon dersleri veriyoruz. 2023’e kadar 12 bin öğrenci seçecek, 2023’e kadar takip edeceğiz. 24 bin öğrenciye de çıkabiliriz. Gaziantep’te Konukoğlu Lisesi’nde pilot çalışmaya başladık, MEB ile konuşuyoruz, liselerde de inovasyon çalışması yapacağız. Arkasından üniversiteler gelecek. Okul öncesi çocukları da kapsamak, daha da geriye giderek annelere inovasyon eğitimi vermek istiyoruz. Çünkü 7’den 77’ye inovasyon yapmalıyız. 20 kişi Cern’e gidecek”  dedi.

Ekonomi Bakanlığı’nı temsilen toplantıya katılan İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, 2023 hedeflerine dikkat çekerek, “Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak. Hedeflere rekabet gücümüzü artırarak varabiliriz. Bu alanlara yatırımlar misliyle geri döner. Her yenilik inovasyon değil ama katma değer yaratan yenilik inovasyondur. Bakanlık olarak bu haftaya büyük önem veriyoruz” dedi.

Sponsorlardan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı, Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, inovasyonun ülke gündemine taşınmasının önemine değindi. Çakıroğlu, “İnovasyon tartışmasız çok güçlü şekilde gündeme getirilmelidir. İnovasyon Arçelik ve Beko’nun işinin kalbindedir. Arçelik, Avrupa’nın 3. büyük oyuncusudur. Üç ülkede pazar lideridir. Polonya’da 7’inci sıradan, pazar liderliğine çıkarken fiyatlarımızı artırarak tırmandık. Toplam satışlarımızda inovatif ürünlerin payı yüzde 13’lerden 30’a geldi” dedi.

TEB Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil de, Türkiye’de cari açık, tasarruf açığı konuşulduğuna dikkat çekerek, “Bu katma değerin düşük olmasından kaynaklanıyor. ABD’nin en büyük özelliği inovasyona dayalı olmasıdır. Çin, ABD ile yarışır hale geldi. Bu da bizim nereye gitmemiz gerektiğini gösteriyor. TEB bünyesinde bir girişim bankacılığı kurduk. İnovatif fikirleri melek yatırımcılarla buluşturuyoruz. 2 projede bu gerçekleşti” diye konuştu.

Elif de haftanın konuşmacısı

Muz kabuğundan biyoplastik üretimi projesiyle, 120 ülkeden binlerce öğrencinin katıldığı 2013 Google Bilim Fuarı’nda  “Science in Action” isimli 50 bin dolarlık ödülü alan Koç Özel Lisesi 11’ici sınıf öğrencisi Elif Bilgin’in de konuma yapacağı İnovasyon Haftası’nda konuşma yapmak üzere gelen diğer isimler şöyle: Stanford Üniversitesi’nde Sosyal Veri Laboratuvarı Direktörü Andreas Weigend, Obama’nın Teknoloji Daire Başkanı Aneesh Chopra, iyileştirici tıp alanında çalışan, laboratuvarda insan iç organlarına entegre edilebilir mesane geliştiren Prof. Dr. Anthony Atala, kendi icadı olan Nanoscopy lenssiz görüntüleme, optik tomografi gibi icatlar üzerine çalışan ve en başarılı 10 yenilikçiden biri seçilen Prof. Aydoğan Özcan, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Google Turkey Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez, inovasyon ve tasarım şirketi Seymourpowell’ın Direktörü Dick Powell, HOW kitabının yazarı Dov Seidman, Etkileşim ve Deneysel Araştırma Bölüm Direktörü Dr. Genevieve Bell, Nobel fizik ödülü sahibi Gerardus’t Hooft, Petrol ve Gaz Enerjisi Uzmanı, Futuristik LLP Ortağı Grzegorz Pytel, Simit Sarayı Kurucusu Haluk Okutur, “Molekül Adam” lakaplı eğitimci Jeffrey A.Wright, WMG Kurucusu ve Başkanı Prof. Lord Kumar Bhattacharyya, Recydia AŞ Genel Müdürü Dr. Oğuz Can, Amerikan Patent Ofisinin de sponsoru olduğu üniversiteler arası buluş yarışmasında büyük ödül sahibi Prof. Özgür Şahin, “Junior” adı verilen Google’ın insansız aracını gelişmesine öncülük eden Sebastian Thrun, markalaşma ve kimlik konularının dünyanın önde gelen uzmanı Wally Olins.

Bu konularda ilginizi çekebilir