Moody's'ten Türkiye açıklaması

Moody's Başkan Yardımcısı Banerji: "Türkiye'nin kredi notunu 'Baa3' seviyesinde teyit etmiş olmamız, ülkenin uzun seçim döngüsü sürecinde korunan direncini ve güçlü mali ölçütlerini yansıtıyor."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Alpona Banerji, düşük petrol fiyatlarının Türkiye'nin cari açığını 2016'da da olumlu etkileyeceğini söyledi. 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Banerji, "Türkiye'nin kredi notunu 'Baa3' seviyesinde teyit etmiş olmamız, ülkenin uzun seçim döngüsü sürecinde korunan direncini ve güçlü mali ölçütlerini yansıtıyor" dedi. 

Banerji, önümüzdeki dönemde, rekor seviyede düşük olan petrol fiyatlarının Türkiye'nin cari açık görünümünü olumlu etkileyeceğine işaret ederek, "Türkiye'nin cari açığının, düşük petrol fiyatlarının daha yavaş iç talebin birleşimiyle bu yıl ve gelecek yıl hafiflemesini bekliyoruz. Cari açığın 2015'te yüzde 4,9, 2016'da ise 5,0 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz" tahminini paylaştı. 

Görünüm değişimi için reçete 

Türkiye'nin reform ajandasının önemini vurgulayan Banerji, "Eğer politika ortamı, ekonomik ve kurumsal reformların uygulanmasına izin verecek şekilde dengelenirse, kurumsal ortam iyileşir, dış finansman baskısını azaltmaya yardımcı olacak daha iyi bir yatırımcı güveni oluşursa, Moody's Türkiye'nin reyting görünümünü 'durağana' çevirir" ifadesini kullandı. 

"Ilımlı büyüme 2016'da devam eder" 

Banerji, Türkiye'nin ekonomik büyüme performansına ilişkin öngörülerini ise "Moody's, Türkiye'nin önümüzdeki üç yıl sürecince ortalama yüzde 3 seviyesinde büyümesini beklemektedir. Bu yılın sonunda ekonomik büyümenin yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmesini ve önümüzdeki yıl da ılımlı bir büyüme kaydedilmesini bekliyoruz" şeklinde sıraladı.  

Yerel politik ortamdan ve jeopolitik türbülanstan kaynaklanan belirsiz politika istikametine ek olarak, geniş cari açık ve artan borç gibi dikkate değer dışsal hassasiyetlerin, Türkiye'nin önündeki zorluklar içerisinde yer aldığını belirten Banerji, Türkiye ekonomisinin güçlü yanlarının altını çizdi. 

Banerji, "Pozitif demografiye sahip orta gelirli büyük bir ülke olması, çeşitlendirilmiş ticaret bağlantıları, güçlü mali geçmişi ve esnek politika karşılıkları verebilmesini sağlayan düşük kamu borcu seviyesi, Türkiye'nin kredi güçleri arasında yer alıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Moody's, 4 Aralık tarihinde yaptığı açıklamada Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" not görünümünü teyit ettiğini duyurmuştu.