Nükleer santralde yerli katkı için 460 şirket başvurdu

Enerji Bakanlığı, yaklaşık 22 milyar dolara mal olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde 8 milyar dolarlık iş üstlenebilecek Türk şirketleriyle görüşmelere başladı. Şu ana kadar 460 şirketin başvurduğu öğrenildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM GÜNDÜZ

ANKARA - Türkiye, elektrik üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak için nükleer enerji projelerinde harekete geçerken, santrallarin yerli üretimle yapılması hedefl eniyor. Bu kapsamda Enerji Bakanlığı, ilk iki santralin yapımında yerli sanayinin payının artırılması ve mevcut kabiliyetinin ölçülmesi amacıyla ‘Firma Envanter’ çalışması başlattı. Bu kapsamda bakanlığa bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı'nın hazırladığı www.nukleer.gov. tr internet adresi aracılığıyla tüm Türk şirketlerinin kayıtları alınacak. ‘Firma Envanter Formu’ doldurularak ilgili firmaların faaliyet alanları, hangi kalite standartlarını uyguladıkları, personel ve mali kapasiteleri tespit edilecek. Envanter çalışması sonucunda mekanik ekipman, elektrik aksamı ve inşaat ana başlıklarında Türk şirketlerinin kapasitesi ortaya çıkacak. 515 bin parçadan oluşan ve 22 milyar dolara mal olacak bir nükller santralin yapımında 8 milyar dolara kadar olan kısmı Türk şirketleri gerçekleştirebilecek.

Ankara'da görüşmeler yapıldı İstanbul, Bursa ve Kocaeli sırada

Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, ‘Firma Envanter’ çalışmasına 460 şirketin ilgi gösterdiğini belirterek, “Firmalarla yüz yüze görüşmeler de yaptık. Ankara’da görüşmeler bitti. İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nde firmalarla yüz yüze görüşmeler yapılacak. Bu şekilde gerçekleştirilecek görüşmeler daha gerçekçi olacak. Türkiye’de şu anda firmaların kabiliyetlerini biliyoruz” diye konuştu. Yetkililer, en iyi firmaları tespit etmek istediklerini belirterek, Ankara’da 70, İstanbul’da ise 100’e yakın firmayla görüşme yapıldığını, sırada Kocaeli ve Bursa’nın olduğunu aktardı. Yetkililer, şu an 31 ülkede 437 reaktörün işletmede bulunduğunu vurgulayarak, 68’inin inşasının sürdüğünü, 2030'a kadar 164 reaktörün de yapımının planlandığını söyledi. Her bir reaktörün ortalama 5 milyar dolara mal olduğu hesabıyla işletmedeki, inşa halindeki ve plan aşamasındaki 669 nükleer santralin toplam değerinin 3 trilyon doları aştığı bildirildi. Yetkililer, envanter çalışmasıyla Türk şirketlerinin, 3 trilyon doları bulan bu pazara ilk adımı atacaklarını ifade etti.

Türkiye’de nükleer santralleri inşa edecek uluslararası şirketler, tedariklerinin bir kısmını ihalelerle yerli firmalardan sağlayacak. Böylece yerli sanayinin payı artırılacak. İlk aşamada nükleer ekipman üretme kapasitesine sahip firmalar internet sitesi aracılığıyla kayıtlarını yapıyor. Öncelikle hangi firmaların halihazırda ne tür ekipmanları hangi kalite standartlarına göre ürettiği saptanacak. Daha sonra ise firmaların mühendislik, nükleer güvenlik standartları ve insan kaynaklarıyla ilgili kapasitelerinin nasıl artırılabileceğine ilişkin yol haritası belirlenecek.

60 milyar dolara 3 santral yapılacak

Türkiye, yaptığı ikili anlaşmalarda 2023 yılına kadar 60 milyar dolarlık 3 nükleer santral yapılmasını hedefl iyor. Bir nükleer santralde sanayiden inşaata kadar farklı endüstrilerden yaklaşık 515 bin farklı malzeme bulunuyor. Nükleer santral, blok halinde 22 milyar dolarlık bedeliyle Türkiye’nin tek kalemde yapılmış en büyük yatırımı olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir