OECD ülkeleriyle dış ticaret hacmi arttı

Türkiye, bu yılın 10 ayında OECD ülkeleriyle olan dış ticaretini yüzde 6,4 artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ  - Türkiye'nin, bu yılın ocak-ekim döneminde Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye ülkelerle olan dış ticaret hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye, ocak-ekim döneminde 331,7 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirdi.

Bu yılın 10 ayında OECD ülkelerine olan dış ticaret hacmini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artıran Türkiye, söz konusu ülkelerle 158 milyar 32 milyon dolarlık dış ticarette bulundu. Türkiye, bu rakamlarla dış ticaretinin yüzde 47,6'sını OECD ülkeleriyle yaptı.

Söz konusu ülkelerle 56 milyar 174 milyon dolar ihracat, 101 milyar 858 milyon dolar da ithalat yapan Türkiye'nin, en fazla dış ticaret yaptığı ülke, 30,7 milyar dolarla Almanya, 16,1 milyar dolarla İtalya ve 15,4 milyar dolarla ABD oldu.

Türkiye, söz konusu dönemde, OECD ülkeleri arasında bulunan Hollanda, İngiltere, Danimarka, İsrail ve Yeni Zelanda'ya yaptığı ihracat, ithalat rakamlarının üzerine çıktı.

Örgüte üye ülkelerle en fazla dış ticareti 22,7 milyar dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler"de yapan Türkiye, söz konusu sektörde 5,3 milyar dolar ihracat, 17,4 milyar dolar da ithalat yaptı.

Türkiye'nin OECD ülkeleriyle en fazla ihracatı 9,9 milyar dolarla otomotiv sektöründe oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir