Otomotiv yan sanayi adeta direkten döndü

Rusya’daki global üreticiler, Türkiye otomotiv yan sanayi ile çalışmayı bırakmak üzereyken normalleşme kararı geldi, sektör kritik eşikten döndü. İhracatın eski rakamlara dönmesinin yolu açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-034.jpg

Uçak krizi sonrasında Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarından en çok etkilenen sektörlerden otomotiv yan sanayi, adeta direkten döndü. Sadece Rusya’ya ihracatı düşmedi, pazardaki global üretici müşterilerinin kaybı gündeme geldi. Rusya – Türkiye ilişkilerinde sorunlu durumun devam edeceğini düşünen global üreticiler, Türkiye’yi bırakıp başka ülkelere yönelmişken, yaptırımların kaldırılacağı kararı geldi. Diken üstündeki sektör rahat nefes aldı. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, "Zamanlama çok doğru oldu. Renault Rusya'yı Türkiye'den destekleme kararından vazgeçmek üzereydi. 20'ye yakın yatırımcımız rahat nefes alacak" dedi. 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre yılın 6 ayında Rusya'ya otomotiv ihracatı %38 azaldı. Yeni dönemde bu rakamların da artıya dönmesinin yolu açıldı. Ancak Rusya pazarının Türkiye için asıl önemi geleceğinde… OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “Rusya yakın gelecekte Avrupa'nın en büyük otomotiv pazarı haline gelecek. Bu durumun otomotiv ihracatçılarımız için büyük fırsat oluşturacağı açık" diye konuştu. 

Rusya ile uçak krizi sonrası ilişkilerin kötüleşmesi sadece Türk üreticilerin değil, global ana üreticilerin de işini zora sokmuştu. Bu üreticiler Türkiye’den yaptıkları ithalatla ürettikleri araçları dünyaya sattıkları için krizin boyutu derinleşmişti. İlişkilerdeki normalleşmeyi değerlendiren TAYSAD Başkanı Kanca, "Rusya'da yatırım yapan firmalarımız büyük sıkıntı yaşıyordu. Çok kritik bir durum söz konusuydu. Rus hükümeti ve yerel yöneticiler oradaki fabrikaların çalışmaması için ellerinden geleni yaptı. 20'ye yakın firmamızın orada yatırımı var. Çok büyük yatırım yapanlar var. Yurtdışına giderken hep belli bir hesap yapmışlardı. Yatırdıkları sermayenin geri dönüşünü düşünmüşlerdi. Bütün o hesapları şaştı. Şimdi o hesapları yeniden kurgulamak zorundalar" dedi. 

Sabuncu: Normalleşme önemli 

OİB Başkanı Orhan Sabuncu da Rusya ile normalleşme sürecine girilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "Son derece olumlu karşılıyoruz. Zamanla gümrük sorunlarının çözülmesi, giriş çıkışların kolaylaşması, yan sanayi yatırımlarımızın geleceğini olumlu etkileyecek. İhracatımıza olumlu yönde bir miktar etkisi muhakkak olacak. Yapılan analizler Rusya otomotiv pazarının bu yıl içerisinde en düşük seviyesine ulaşıp, daha sonra çok yavaş da olsa toparlanmaya başlayacağı yönünde. Petrol fiyatlarının bir miktar toparlanması bu analizleri destekliyor. Dolayısıyla Rusya’ya yönelik otomotiv ihracatımızda temel belirleyici etken Rusya ekonomisinin ve buna bağlı olarak Rusya otomotiv pazarının izleyeceği seyir olacak" şeklinde konuştu. 

'Renault geri adım atmak üzereydi' 

Rusya'nın Türkiye için olduğu kadar Avrupa için de önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Alper Kanca, bu pazarı Türkiye üzerinden beslemeyi planlayan global oyuncuların geri atmak üzereyken normalleşme sürecinin geldiğini söyledi. Kanca, "Birçok Avrupa ülkesi Rusya ve Türkiye'yi aynı coğrafi bölgede düşünüyor. Rusya'yı da Türkiye'den beslemeyi düşünüyorlar. Renault bunlardan biri. Renault Rusya ve Türkiye'yi Karadeniz havzasında görüyor ve Rusya'daki birçok projeyi de Türkiye'den desteklemeyi düşünüyor. İki ülke arasında böyle bir sıkıntı olunca birden o projelerde de kafa karşıklığı oldu. Bizi yan yana çok iyi iş yapan iki ülke gibi görüyorlardı. O bir anda bozuldu. 'Rusya projelerini bu ülkeden mi sağlasak' demeye başlamışlardı. Bence çok doğru bir zamanda hükümet bir barış çubuğu uzattı. Belki biraz geç ama çok doğru bir adım oldu. Bu gelişme İran pazarına da olumlu yansıyacak" dedi.

Sabuncu: Rusya ihracatta 23. sıraya gerilemişti

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "Rusya’ya otomotiv ihracatı 2011 ve 2012 yıllarında 1 milyar dolara yaklaşmış, 2013'te 1 milyar 160 milyon dolara ulaşmıştı. Rusya otomotiv ihracatımızdaki en önemli alternatif pazarımız olmuş ve 2013’te en fazla ihracat yapılan 5. ülke olmuştu. 2014’te Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışma sonucunda Batı ülkeleri Rusya’ya, Rusya da misilleme olarak Batı ülkelerine ambargo uygulamaya başladı. Petrol fi yatlarının düşmesi, rublenin hızla değer kaybetmesi Rusya ekonomisini zora soktu. Rusya otomotiv pazarı yarı yarıya daraldı. Bu daralma 2016’da da devam ediyor. Pazar, 2016 Ocak-Mayıs döneminde %14.7 daraldı. Dolayısıyla Rusya’ya yönelik ihracat düşüşünün temel nedeni Rusya ekonomisinin içinde bulunduğu krizdir. Kasım 2015’te yaşanan uçak krizi ise iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkiledi, sadece ihracatta değil, Rusya ile ilgili tüm ekonomik, siyasal ve sosyal alanda yeni sorunlara yol açtı. Nitekim bu yılın ilk yarısında Rusya’ya yönelik otomotiv ihracatımız %38 daha geriledi. Rusya ülke bazında otomotiv ihracatımızda 23. sıraya kadar düştü" dedi. Rusya'nın yakın gelecekte Avrupa'nın en büyük otomotiv pazarı haline geleceğini ifade ederek bu pazarın Türkiye için önemine vurgu yapan Orhan Sabuncu, "PwC analizine göre Rusya binek otomobiller pazarının 2020’den itibaren 3 milyon adet seviyelerine ulaşması, Avrupa’nın en büyük otomotiv pazarı haline gelmesi öngörülüyor. Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi Rusya pazarının tekrar en önemli alternatif pazarımız haline gelmesi için çok önemli. Rusya pazarının önemi artacak, otomotiv ihracatçılarımız için büyük fırsat oluşturacağı açık" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir