'ÖTV zammı, kaçak ve sahte üretimi artırır'

Palandöken:Yılbaşı öncesi sahte içki üretimi ve bundan kaynaklı zehirlenme vakalarının artmasından endişe ediyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, içki ve sigaraya yapılan ÖTV zammının, kaçak ve sahte üretimi daha da artıracağını belirterek, yılbaşı öncesi sahte içki üretimi ve bundan kaynaklı zehirlenme vakalarının çoğalmasından endişe ettiklerini kaydetti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, komşu ülkelerdeki fiyatlarla Türkiye'deki fiyatlar arasındaki makas arttıkça, sınırdan kaçak ürün geçişlerinin de çoğaldığına işaret ederek, "Komşularımızdaki sigara fiyatı ile ülkemizdeki fiyatlar arasında tam bir uçurum var. Bu da kaçakçıların karının artmasına zemin hazırlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İçki ve sigaraya yapılan ÖTV zammının, kaçak ve sahte üretimi daha da artıracağına dikkati çeken Palandöken, "İçki ve sigaraya zaten her 6 ayda bir otomatik ÖTV zammı geliyor. Bunların dışında ayrıca bir ÖTV artışı daha yapılması kuşkusuz vergi gelirlerini artırabilir ama kaçak ve sahte üretimle insan sağlığı olumsuz etkilenecektir." ifadelerini kullandı.

Palandöken, içki ve sigaradaki ÖTV zammının zamanlamasının yanlış olduğunun altını çizerek, yılbaşı öncesi sahte içki üretiminin ve bundan kaynaklı zehirlenme vakalarının artmasından endişe ettiklerini bildirdi. Vatandaşları yetki belgesi olan, güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları konusunda uyaran Palandöken, kaçak ve sahte üretim olduğundan şüphe edilen ürünlerin ve bunları satanların yetkililere bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir