Öztürk: Sabit bir fındık politikasına ihtiyaç var

AK Parti Milletvekili Öztürk, "Fındıkta sorunlarımız çok. Bu yeni değil. Uzun süreden beri devam ediyor" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Türkiye'nin sabit bir fındık politikasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının bütçelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekilleri görüşlerini dile getirmeye devam ediyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, çayın da stratejik bir ürün olduğunu, bu ürünle ilgili ciddi sorunların olduğunu savundu.

Bekaroğlu, Türkiye'de yılda 250 bin ton civarında kuru çay üretilmesine karşın 300 bin ton çay tüketildiğine dikkati çekerek, Türk çayının rekabet gücünün artırılmasını istedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, fındığın Türkiye'nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olduğunu belirterek, özellikle lisanslı depoculuğun geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, et satışı için iki firma ile anlaşıldığını anımsatarak, et satışı için teklif sunan diğer 8 firmanın tekliflerinin neden kabul edilmediğinin açıklanmasını istedi.

Bilinçli ve planlı bir tarımsal üretim yapılarak, buna göre bir yıl öncesinden tarımsal desteklerin açıklanması gerektiğini vurgulayan Akyıldız, çiftçilerin mağduriyetinin böyle giderilebileceğini kaydetti.

"Fındıkta sorunlarımız çok"

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, 9 yıl aradan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi kanalıyla fındıkta müdahale alımı yapılmasının takdire şayan olduğunu belirterek, "Çünkü fındık bizim milli ürünümüz. Tarımsal ihracatımızın tek başına yüzde 15'ini sağlayan ürünümüz. Fındıkta sorunlarımız çok. Bu yeni değil. Uzun süreden beri devam ediyor." diye konuştu.

Müdahale alımı yapılmasa fındık fiyatlarının bugünkü fiyatların da altında olacağını söyleyen Öztürk, fındıkta üretimin ve ihracatın artırılamadığına dikkati çekti. Öztürk, Türkiye'nin sabit bir fındık politikasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Türkiye'de çay tüketiminin, üretimden fazla olduğunu belirten Öztürk, yeni çay üretim alanları açılması gerektiğini söyledi. Öztürk, gelecekte çay açığı verilmemesi için bir çay politikası oluşturulmasını da istedi.

"Hayvancılığın kayıt altına alınabilmesi için kesim desteği verilmeli"

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, tarımsal ürünlerde üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük fark olduğunu kaydederek, bunun giderilmesi için bir üretim politikası gerektiğini dile getirdi.

Kooperatiflerin geliştirilmesinin şart olduğunu belirten Böke, bu kapsamda bir kırsal kalkınma stratejisi oluşturulmasının önemine işaret etti.

Komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, hayvancılığın kayıt altına alınabilmesi için kesim desteğinin 2018 yılında uygulanması gerektiğini söyledi.

Bilgiç, destekleme ödemelerinin bölge ve il bazının yanı sıra ilçe bazlı olarak da verilmesini istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir