”Paket olumlu fakat bütçe açıkları da artmamalı”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçındağ, Türkiye'nin önümüzdeki süreçte yeni bir ekonomik düzende rekabet etmek zorunda kalacağını belirtti
İSTANBUL - Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hükümetin geliştirdiği yatırım ve istihdam teşvik paketini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirterek, ''Ancak krizle mücadeleyle başlayan süreçte halihazırda yüksek seviyeye erişmiş olan bütçe açıklarının da artması önümüzdeki dönemde aşılması gereken en önemli sorun olarak karşımıza çıkacaktır'' dedi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen ''1. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi''nin açılışında konuşan Yalçındağ, inşaat sektörünün GSHY ve istihdama yüzde 6'lık bir katkı sağlayan sektör olduğunu ifade etti.
Yalçındağ, inşaat sektörünün Türkiye'nin yüksek büyüme süreci için kilit sektörlerden biri olduğuna da işaret etti.
Türkiye'nin etkilerini hissettiği küresel mali kriz bağlamında işsizlik sorununun yapısal bir soruna dönüşmek üzere olduğunu dile getiren Yalçındağ, Hükümetin açıkladığı yatırım ve istihdam teşvik paketinin aktif iş gücü politikaları ile bu sorunu sınırlamasını ümit ettiklerini belirtti.
Yalçındağ, Türkiye'de 2005'ten itibaren hız kesmekte olan büyüme trendinin, 2008'in ikinci çevreğinde ani bir ivme kaybı yaşadığını anımsatarak, krizin etkilerinin bertarafı için sadece dış talebin düzelmesinin yeterli olmayacağını, iç talepteki daralmanın da bu süreçte belirleyici bir unsur olduğunu bildirdi.
Para, maliye ve dış ticaret alanlarında bir seri talep artırıcı önlemin yakın geçmişte yürürlüğe girdiğini de anlatan Yalçındağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yatırım ve istihdam teşvik paketinin bir süredir Hükümetin sivil toplum örgütleriyle paylaştığı ve geniş görüş alışverişi imkanı tanınarak geliştirdiği bir düzenleme olduğunu söyledi.
Yalçındağ, ''Geliştirilen teşvik paketini olumlu bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz. Ancak krizle mücadeleyle başlayan süreçte halihazırda yüksek seviyeye erişmiş olan bütçe açıklarının da artması önümüzdeki dönemde aşılması gereken en önemli sorun olarak karşımıza çıkacaktır'' diye konuştu.
Yeni büyüme sürecinin finansmanı
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, kriz konjonktürünün aşılması ile başlayacak yeni büyüme sürecinin finansmanının üzerinde çalışılması gereken temel bir konu olarak görüldüğünü de ifade etti.
Türkiye'nin önümüzdeki süreçte sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşturulmuş yeni bir ekonomik düzende rekabet etmek zorunda kalacağını dile getiren Arzuhan Doğan Yalçındağ, bu yeni düzende de enerjide arz güvenliğinin sağlanması ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunun özel bir önemi olacağını vurguladı.
Binalarda ve sanayide enerji verimliliği ve tasarrufu sağlanmasının önemine de işaret eden Yalçındağ, AB'de inşa edilecek bütün binaların 2019 yılı itibariyle ''sıfır emisyon yapı'' olmasının hedeflendiğini dile getirdi.
TİM Başkanı Büyükekşi: İnşaat sektörü Türkiye'nin itici gücü olmaya devam edecek
İMSAD tarafından düzenlenen "1. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için en önemli sektörler arasında yer aldığını söyledi.
Büyükekşi, Türk müteahhitlerin yurt dışında yaptığı yıllık iş tutarının 23 milyar doları aştığını da ifade ederek, kalite ve inovasyon bilincinin artık tüm sektörlere yayıldığını kaydetti.
Dünyadaki yoğun rekabet ortamında aradan sıyrılmada kaliteli ürün üretmenin önemli olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, ihracatta inşaat sektörünün öneminin giderek arttığını belirtti.
"İnşaat sektörü Türkiye'nin itici gücü olmaya devam edecek" diyen Büyükekşi, inşaat sektörünün, iç piyasada nasıl itici güç oluyorsa dış piyasada da gerek malzeme ihracatı gerekse müteahhitlik hizmetleriyle atılım yapacağını düşündüklerini anlattı.
Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 yılı için koyduğu 500 milyarlık ihracat hedefiyle ilgili yapılan çalışmaları da anımsatarak, inşaat sektörünün de aynı tarih için koyduğu 100 milyar dolarlık hedefi desteklediklerini söyledi.
İTO Başkanı Yalçıntaş: İnşaat sektörü istihdam alanında birinci
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da inşaat sektörünün Türkiye için simgesel bir önemi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de inşaat sektörü istihdam üretme alanında birinci" dedi.
Yalçıntaş, Türk müteahhitlerin uluslararası alanda akla ilk gelenlerden olduğunu belirterek, dünyanın en önemli ülkelerinin imarında Türk müteahhitlerin yer aldığını söyledi.
İnşaat sektöründe belli standartları yakalamanın önemine de işaret eden Yalçıntaş, Anadolu topraklarında inşaat için ilk kuralların yazıldığını ve bunların da "Hammurabi kanunları" içinde olduğunu dile getirdi.
Yalçıntaş, ahilik teşkilatında da standartlara dikkat edildiğini ve uymayanlara "papucunu dama atmak" gibi yaptırımlar uygulandığını da anlattı.
Küresel mali krize de işaret eden Yalçıntaş, bu yılın tüm dünya için zor bir yıl olacağını, 2010'da ise hızla büyümeye başlanacağını söyledi.
İTO olarak krizin etkilerinin azaltılması yönünde gerekli tedbirlerin zamanında ve doğru alınması için çaba gösterdiklerini de belirten Yalçıntaş, tapu harçlarındaki indirime atıfta bulundu.
İSO Başkan Yardımcısı Tuna: Türk özel sektörü dayanıklıdır
İSO Başkan Yardımcısı Nuri Tuna ise inşaat sektörünün hızlı büyümesinin bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyledi.
1999 yılında yaşanan Marmara depreminin de güvenli ve kaliteli inşaatın önemini acı bir şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Tuna, insanların artık güvenli ve kaliteli binalar talep ettiğini belirtti.
Tuna, kalitenin artırılmasının inşaat sektörünün uluslararası alandaki gücünü artırmada da önemli olduğunu dile getirerek, sektörün AB standartlarına uyumunun sorunların çözümüne katkı vereceğini ifade etti.
Dünyada ve Türkiye'de ekonominin yüzyılın en ağır krizini geride bırakma sürecinde olduğuna işaret eden Tuna, "Türk özel sektörü pek çok krizi aşarak bugünlere gelmiştir, dayanıklıdır, dinamiktir. Türkiye olarak, Türk özel sektörü olarak yapmamız gereken, tüm krizlerin bir gün sona ereceği gerçeğinden hareketle her şeye rağmen yolumuza ve rekabet gücümüzü geliştirmeye yönelik hazırlıklarımıza kararlılıkla devam etmektir" diye konuştu.
İMSAD Başkanı Turan: Teşvik paktinde inşaat dektörü yok
İMSAD Başkanı Orhan Turan da inşaat sektörünün ihracat gelirinde otomotiv sektöründen sonra 2. sırada yer aldığını bildirerek, "Ancak inşaat sanayisi yeni açıklanan teşvik paketinde ve hiçbir pakette önemli stratejik sektörler arasında yer bulamıyor" dedi.
İnşaat sektörünün geçen yıl yüzde 7,7 gibi bir daralma yaşadığını anımsatan Turan, bu yıl özel sektörden ziyade kamunun yatırımlarda öncü olması gerektiğini dile getirdi.
Turan, Türkiye ekonomisinin sürekli yüzde 5 büyümesi için inşaat sektörünün yüzde 10 büyümesine yardımcı olunması gerektiğini vurgulayarak, 2023 yılında 100 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihracatı yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
Enerji tasarrufu bilincinin oluşturulmasının önemine de işaret eden Turan, inşaat sektörünün tüm bileşenlerinin de ortak çıkarlar için birleşmesi çağrısında bulundu.