Palandöken: AVM yapılaşması zirveyi gördü

AVM'lerin artık cazibesini kalmadığı ve yapılaşmada zirvenin görüldüğünü savunan Palandöken, cadde mağazacılığı konseptinin planlanması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, alışveriş merkezlerinin (AVM) cazibesinin kalmadığını, perakendecilerin cadde mağazacılığına yöneldiğini belirterek, "Kentsel dönüşüm projelerinde AVM değil, cadde mağazacılığı konsepti planlanmalı." ifadelerini kullandı.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, büyükşehirlerde AVM yapılaşmalarının zirveyi gördüğünü ve ülke genelinde alışveriş merkezi sayısının 377'ye ulaştığını kaydetti.

İleriki dönemde büyükşehirlerde AVM yapılaşmasının hız keseceğine işaret eden Palandöken, "Mevcut AVM’lerden bazıları ya yıkılacak ya da hastane ve benzeri amaçlı olarak kullanılmak üzere dönüşüme uğramaları artık kaçınılmaz. Bu arada TOKİ yaptığı kentleşmelerde mahalle konseptine dönüşümü hızlandırmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Son aylarda dolardaki yükselişle beraber, perakendecilerin yüksek kira ve masraflarından dolayı müşteri sayısındaki azalması sonucu yavaş yavaş AVM’lerden çıkıp cadde mağazacılığına yöneldiğini belirten Palandöken, ileriye dönük kontratların iptal edilmeye başlandığını ifade etti.

Palandöken, yeni tamamlanacak AVM’lerin, mağazaları dolduracak perakendeci bulmakta zorlandığına dikkati çekerek, "Bu da gösteriyor ki artık AVM yapılaşmasının sonu geldi." değerlendirmesinde bulundu.

'AVM lerin cazibesi kalmadı'

ABD de son 10 yılda çok sayıda alışveriş merkezinin kapandığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Bundan 25-30 yıl önce Amerika’da açılan AVM’lerin çoğu bugün metruk bina olarak atıl duruyor. Bir kısmı hastane, okul, müze gibi amaçlarla kullanılmak üzere dönüşüme uğradı. Aynı şey bizde çok daha hızlı olmaya başladı. Artık AVM’lerin toplumun gözünde bir cazibesi kalmadı. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde ticari alanların AVM konseptinde değil, cadde mağazacılığına uygun olarak planlanması lazım. Aksi halde atıl ve verimsiz AVM’lerin sayısı daha da artar. Yani çok yüksek katlı binalar şehirlerin silüetini bozuyor."