Para etmeyen portakal dalında kaldı

Yaz portakalı geçen yıl 1 liradan satılabilirken bu yıl 25-30 kuruşta kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANTALYA - Kış mevsimi meyvesi olarak bilinen, ancak yaz aylarında da hasat edilebilen portakalı üreticiler geçen yıl 1 lira civarında bir fiyata satılabilirken, bu yıl fiyat 25-30 kuruşta kaldı. Fiyatın çok düşük olması nedeniyle pek çok üretici portakalı hasat etmedi.
Alanya'da üretimin yoğun olarak gerçekleştiği Oba beldesinde portakal maliyetini karşılamayınca, üretici portakalı dalında bıraktı. Üreticilerin büyük çoğunluğu hasat için portakal bahçesine girmedi.
Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Finike' ve 'Washington' türü portakalın kış mevsiminde yetiştirildiğini, ancak Alanya'da genellikle yaz mevsiminde hasat edilebilen 'Valencia' türü portakalın üretildiğini söyledi.
Üreticilerin 'Valencia' türü portakalın hasadını genellikle yaz aylarına bıraktıklarını anlatan Musluoğlu, ancak 'kış meyvesi' olarak bilinen portakalın yaz aylarında da hasat edilebildiğinin çoğu kişi tarafından bilinmediğini dikkati çekti.
Bu yıl da birçok portakal üreticisinin turizm sezonunu düşünerek hasadı erken yapmadığını, ürünü ağaçta beklettiklerini bildiren Musluoğlu, ''Bu uygulama zaman zaman üreticilere iyi gelir getirebiliyor. Geçen yıl yaz döneminde hasat edilen portakalın kilosu 1 liranın da üzerinde satılabiliyordu. Ancak bu yıl yaz portakalının fiyatı 25-30 kuruşa kadar geriledi. Oysa bu fiyat maliyeti bile karşılamıyor'' dedi.
 
Otellere, müşterilerine portakal suyu verme önerisi
Üreticilerin bu yıl fiyatın geçen yıldan daha da yüksek olacağı beklentisi olduğunu, ancak beklentilerin gerçekleşmediğini ve maliyetinin altında satmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Musluoğlu, ''Fiyatların düşük olması turizm sektörü için avantaj olabilir. Bölgedeki turistik tesisler daha ucuza geldiği için hazır içecekleri kullanıyor. Ama bu yıl portakal çok ucuz. Otellerin müşterilerine portakal suyu vermelerini tavsiye ediyoruz. Bundan hem üretici hem de tüketici karlı çıkacaktır'' diye konuştu.
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar ise 'Valencia' türü portakalın Alanya'da çok sayıda üretici tarafından yetiştirildiğini söyledi.
Bu tür portakalın en önemli özelliğinin dayanıklı ve ince kabuklu olması olduğuna işaret eden Rüzgar, ''Uzun süre dalında kalabiliyor. Nisan veya mayıs aylarında yapılabilen bu türün hasadı, üreticiler tarafından yaz ortasına kadar geciktirilebiliyor'' dedi.
Rüzgar, üreticilerin bu yıl sıkıntılı bir süreç geçirdiğini belirterek, masraflarını karşılamadığı için toplanmayan portakalın dalında kaldığını, bu durumun gelecek yılın üretimini de olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.
Alanya Hal Derneği Başkanı Mustafa Yüksekkaya ise bu yıl portakalın iyi gelir getirmediğini, bu nedenle dalında kaldığını vurguladı.
Turizm şehri olan bölgede otellerin müşterilerine meyve suyu verdiğine işaret eden Yüksekkaya, şöyle dedi:
''Bu yıl portakal neredeyse bedava. Satılmıyor, para etmiyor. Çiftçiler perişan. Geçen yıl 1 liraya satılırken bu yıl 20-30 kuruş, ama yine de alan yok. Oteller müşterilerine sıkma portakal suyu ikram edebilir. Böylece bölge üreticisine katkıda bulunabilirler.''
Öte yandan Alanya'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede 7 bin 950 dekar alanda 223 bin 510 portakal ağacı bulunuyor. İlçede 2010 yılında 17 bin 881 ton ürün hasat edilirken, geçen yıl 15 bin ton civarında rekolte elde edilebilmişti.