Perakendede ciro arttı, istihdam azaldı

Organize perakende cirosu, 2009 yılının ilk 4 ayı yüzde 2 oranında arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL  - Perakende sektörü cirolarında aylık ve yıllık bazda artış yaşanırken, toplam çalışan sayısında aralık 2008 sonundan bu yana yüzde 5 düşüş gerçekleşti.

AMPD Perakende Endeksi By Nielsen nisan 2009 sonuçlarına göre, perakende sektörü cirolarında aylık ve yıllık bazda artış gözlendi.

2008 nisan ayındaki yıllık artış 2007 nisan ayına kıyasla yüzde 13 oldu, 2009 nisan ayındaki yıllık ciro artışı ise yüzde 3 düzeyinde gerçekleşti.

2009 yılının ilk 4 ayı 2008 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında, organize perakende cirosu yüzde 2 oranında arttı.

Alt sektörler bazında ciroları incelendiğinde, gıda perakendesi cirosunda önceki aya göre yüzde 4 seviyesinde bir azalma yaşandı, gıda dışında ise aylık ciro değişimi yüzde 10 artış olarak gerçekleşti, hazır giyim sektörü cirosu da yüzde 9 büyüdü.

Aylık bazda geçen yılın nisan ayıyla kıyaslandığında, gıda perakendesi ciroları yüzde 4 artarken, gıda dışı perakende cirosu yüzde 12, hazır giyim cirosu yüzde 15 büyüdü öte yandan, geçen yılki metre kare artışa bağlı ciro büyümesi de reelde bir karlılık artışı yaratmadı.

Hazır giyimde yüzde 13 büyüme yaşandı

Raporda, şöyle denildi:  "Yıllık olarak baktığımızda ise gıda cirolarının yüzde 1 arttığı görülmektedir. Öte yandan gıda dışında yüzde 8 büyüme gözlenmektedir. 2008 nisan ayından- 2009 nisan ayına kadarki 12 aylık dönemde yüzde 13 büyüme yaşayan hazır giyim sektörü, gıda dışı perakendedeki büyümenin lokomotifi görevini görmektedir. ÖTV ve KDV indirimlerine rağmen organize perakende sektöründe sınırlı büyüme yaşanması dikkate değer bir konu olup artan tüketici güveninin alışverişe yansımadığını işaret etmektedir.

2009 yılının ilk 4 ayını 2008 yılının ilk 4 ayıyla kıyasladığımızda, gıda ciroları yüzde 15 artarken, gıda dışı yüzde 5, hazır giyim ise yüzde 9 büyüme gerçekleştirmiştir.

Metre kare endeksinde, yıllık olarak yüzde 18 artış yaşanmıştır. Öte yandan, 2008 mart ayındaki bir yıllık büyümeye bakıldığında yüzde 25 artış yaşandığı görülmektedir. Aralık 2008 sonuna kıyasla 2009 yılı ilk 4 aylık metre kare artışı ise yüzde 3 oranında gerçekleşmiştir.

Mağaza sayılarına dikkat edildiğinde ise, yıllık yüzde 17 artış yaşandığı görülmektedir. Ancak artış oranlarında dikkate değer bir gerileme gözlenmektedir."

Çalışan sayısı Aralık'tan bu yana % 5 düştü

Sektör istihdamı mart ayına göre değişmezken, yıllık olarak yüzde 3 artış yaşandı, toplam çalışan sayısında aralık 2008 sonundan bu yana ise yüzde 5 düşüş oldu.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Bunda krizin etkisini vurgulamak önemlidir. Öte yandan, 2008 nisan ayında 2007 nisan ayına göre yaşanan yüzde 22 istihdam artışını hatırlandığında, sektörün istihdamdaki patlamadan sonra bu düşüşü yaşadığı ortaya çıkmaktadır. Sektör istihdamındaki bu düşüş, diğer sektörlere kıyasla daha geç oluşmuş ve daha az seviyede gerçekleşmiştir. Bilindiği gibi Türkiye genelindeki 2008 yıllık istihdam büyüme oranı yalnızca yüzde 2 düzeyinde gerçekleşmiş, öte yandan işsizlik oranı yüzde 11'e ulaşmıştır. Şubat ayında işsizlik, tarihi bir yükselişle yüzde 16,1 olarak açılmıştır. Bu durumda organize perakende, ender rastlanan bir istihdam koruma başarısı yakalamıştır."