"Doğal gaz zammı yurt dışına bağlı"

Maliye Bakanı Unakıtan, doğal gaza yapılan zamlar hakkında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ESKİŞEHİR - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Doğal gazın fiyatı arttı. bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurt dışına bağlı şeyler" dedi.

Bakan Unakıtan, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Eskişehir Merkezinin açılışı dolayısıyla Eskişehir Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen törende, Türkiye'nin dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ülkesi olduğunu belirterek, kimsenin artık Türkiye'yi göz ardı edemeyeceğini kaydetti.

Bakan Unakıtan, doğal gaz için BOTAŞ'a zammı sorduğunda "Zammı yapmazsam maliyetlerin altında satış yapacağım" cevabını aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Ne demek o, bunun manası bütçeden vermektir. Elektrikçiye soruyorum (Parayı toplayamazsam doğal gazcıya veremiyorum) diyor. Birbirine bağlı. Telefon parası ödemeyen var mı? Ödemezsen telefon kesilir. Elektrik parasını da ödenmedi mi keseceksin. Çünkü elektriği yetiştiremeyeceğiz memlekete. Tamam (Maliyetine verelim) dedik. (Kar koyup milleti inletmeyin) dedik. Hükümet olarak (Kusura bakmayın ey millet vaziyet böyle) dedik. (Petrolün fiyatları iniyor, bu fiyatlara az yansıyor) diyor TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu. TÜPRAŞ, Enerji Piyasasını çağırdım. (Bizi Rekabet Kurumu inceledi) dediler. (Yok) dedim, bir de ben inceleyeceğim. Hakikaten doğru mu, bakacağım."

"Yaşanan gelişmelerden Türkiye karlı çıkacak"

"Türkiye'nin dünyadaki rekabet gücünü artırmak için üretimdeki maliyetleri düşürmek mecburiyetleri olduğunu" anlatan Unatıkan, "Sadece ara malı burada yapıp da kendi ihracatçımıza değil, aynı zaman da onları dışarı da ihraç edebilecek hale gelmemiz lazım. Çıkar yolumuz bu. Başka yolumuz da yok. Kahraman Türk milleti olarak bunu başaracağız" dedi. Yaşanan gelişmelerden Türkiye'nin karlı çıkacağını belirten Unakıtan, şunları söyledi:

"Evet zararlarımız olmayacak mı, olacak. Nedir? Bir defa kredi limitleri artırılıyor dünyada. Bizim bankalara, özel sektöre de yansıyacak bu. Ya da aynen gelecek de maliyetler artacak. Bunların kaçınılmaz sonuçları var. Ben onlara (tamam) diyeceğim. Fakat bu nasıl bir fırsata çevrilir ona da bakmak zorunluluğumuz var. Elhamdülillah bizim batan bankamız, geri dönen kredilerimiz, ödenmeyen kredilerimiz yok. Şimdi herkes geleceğe dönük tedbirler alıyor. Almaya da devam edeceğiz. Gönlümüz rahat olsun ama hesabımızı bilelim. Ona göre hareket edelim."

"Dünyada kriz var mı? Var. En gelişmiş ülke ABD toz duman. Avrupa Birliği ülkeleri toz duman" diyen Unakıtan, şöyle konuştu:

"Herkes kendi gemisinden mesul. Biz Türk ekonomisinden sorumluyuz. Biz kendi gemimizi dalgalara karşı iyi koruyacağız. Kaptanın iyisi de dalgalı denizde belli olur. Krizi en az zararla atlatmak için her kesimin fikrini alıyoruz. Gece yarılarına kadar toplantı yapıyoruz, her şeyi değerlendiriyoruz. İthalatımız çok fazla. İthalatta da en fazla ara malları ithalatı yapıyoruz. 150 milyar dolar ara malı ithal ediyoruz. Ara mallarını niçin ithal ediyoruz? Bu işi yapamadığımızdan dolayı değil. Maliyetleri tutturamıyoruz. Dolar arttı. Bundan istifade etmemiz lazım. Dışarıdakinin maliyeti arttı. İçeride Türk parası harcadığım için dolara göre benim maliyetlerim azaldı. O zaman biz bunu bir fırsata çevirebilirsek, ara malları Türkiye'de imal etmeye başlarsak, bizim kendi üreticimiz tekrar işin çarklarını döndürmeye başlar. Tekrar istihdam yaratır. Cari açığı önler."

"ÖTV'yi indirmem"

Unakıtan, Türkiye'nin yüzyıllardan beri iki büyük sıkıntısı olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bir bütçe açıkları, iki cari açık. Bu ikisine Türkiye bazen birine çare bulmuş, bazen ötekine çare bulmuş. İkisine birden çare bulduğumuz zaman işi hallettiğimiz zaman emin olun Türkiye'yi kimse tutamaz. O zaman bizden korksunlar. Biz şu anda Avrupa'nın Çin'iyiz. Neden? Çünkü, Avrupalı kaliteli mal ister, zamanında mal ister. Bunu yapacak en iyi ülke, Türkiye. Çünkü, genç nüfusa sahip, dinamik bir milletiz. Teşebbüs ruhu olan da bir milletiz. Ama kadın girişimci sayımız gelişmiş ülkelere oranla çok az. Bunu artırmak için elimizden geleni yapacağız.

Bana diyorlar ki, (Otomotivde ÖTV'yi indirecek misin?) İndirmem kardeşim. Neden indireyim. Kullandığın arabanın yüzde 75;i dışarıdan geliyor. Şimdi ben indirirsem, dışarıdan durmadan gelsin. Dışarıdaki otomotiv firmalarını vergiyle teşvik edeyim. Olur mu böyle şey? (Eliyle alnını işaret ederek) Burada da bir şey yazmıyor yani. Yok kardeşim. Ben kendi üreticimi teşvik ederim. Dedik ya, herkes kendi gemisini kurtarsın. Benim gemi Türkiye. Bunu da nasıl yapacağız? El birliğiyle. Hükümet olarak her zaman reel sektörü destekleyeceğiz. Reel sektörün yanında olacağız, onu teşvik edeceğiz."

Bakan Unakıtan, Türkiye'deki bankalarla geçen gün toplantı yaptığını ifade ederek, "(Bizim sendikasyon kredisi var, ona döneceğiz. Onu ödeyeceğiz. Şöyle, böyle yapacağız) diyorlar. Eee netice. Neticede reel sektör tam yağmurlu havadayken şemsiyeyi başından çek. Kardeşim, şimdi lazımsınız siz. Reel sektör olmadan bankacı olmaz. Reel sektör sizi kullanacak ki, ondan bir para kazanasın. Reel sektör olarak sakın fazla üzülmeyin, mahsun olmayın. O bankacılar bir bir size gelecekler. Vallahi birkaç ay dayanamazlar. Kredileri verecekler. Ben sorduğum zaman Sayın bakanım bizim kredilerimizde bir azalma yok. Azalma yok da bu bağırtı neden?" dedi.

Bu zamanda hükümet olarak reel sektörün krediye erişimini kolaylaştırıcı her türlü önlemi alacaklarını belirterek, "Bilhassa KOBİ'lere yönelik çok özel önlemler alacağız. Reel sektörümüzü sürekli hareket haline getireceğiz. Krizden dolayı geriye düşürmeyeceğiz. Özel sektöre de düşen, gidecekler mallarını satmak için gayret gösterecek. Her ülkeyi araştıracaklar. Çok şükür, her yere de gidiyorlar. Sadece bir firma 58 ülkeye ihracat yapıyor. Hayret ediyorum. Adam sayarken ben yoruluyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Cemalettin Sarar, Bakan Unakıtan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, üzerinde Cumhuriyetin 85. yıl dönümünü simgeleyen figürlerin olduğu birer kravat hediye etti.

Bakan Unakıtan ve beraberindekiler, daha sonra ABİGEM Eskişehir Merkezinin açılışını yaptı, ESO tarafından yaptırılan ECO, CNC Operatörü Yetiştirme ve Eğitim Merkezinin temelini attı.