"Düşük kur yüksek faiz politikasından vazgeçilmeli"

DP Genel Başkan Yardımcısı Erdil, yükselen faizlerin, sanayi üretiminde daralmaya neden olduğunu iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Erdil, kamu finansmanını sağlamak ve fiyatların genel düzeyini kontrol edebilmek için uygulanan düşük kur yüksek faiz politikasından vazgeçme zamanının geldiğini ifade etti.

Erdil, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, kamu finansmanını sağlamak ve enflasyonu indirebilmek için uzun süredir düşük kur yüksek faiz politikası sürdürdüğünü ifade ederek, yükselen faizlerin, sanayi üretiminde daralmaya neden olduğunu iddia etti. Birçok sektördeki sanayi işletmesinin düşük kurun oluşturduğu "haksız rekabet" koşullarında "üretemez" noktasına geldiğini öne süren Erdil, şunları kaydetti:

"Hem bitmiş nihai ürünlerde hem de ara ürünlerde oluşan ithalat avantajı, Türk üretim sanayini iki yönlü sıkıştırmaktadır. Son dönemlerde sanayi üretiminde kapasite kullanımı beklenmedik bir düşüş göstermekte, üretim alarm vermektedir. Hükümet, 'düşük kur yüksek faiz politikası' ile ülkeyi ithalat cenneti haline getirerek üretimi cezalandırmaktan vazgeçmelidir. Ayrıca kamu finansmanını sağlamak ve fiyatların genel düzeyini kontrol edebilmek için uyguladığı düşük kur yüksek faiz politikasından vazgeçme zamanı gelmiştir."

Erdil, "yüksek kayıt dışılık, düşük kar marjı, düşük kur, yatırım teşviklerinin azlığı, enerji fiyatlarındaki tırmanış, kalitesiz ve ucuz ithalatın yarattığı baskı, uygun vadeli uygun koşullu finansman yetersizliği, iç talepteki durgunluk, SSK primlerinin yüksekliği ve kıdem tazminatı sorunu eklendiğinde, üreticinin yaşadıklarının ciddi bir ekonomik krizin habercisi olabileceğini" savundu.