"Elma diyarı" nar üretiminde de iddialı

Türkiye elma üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Karaman'da nar üretimi de hızla yaygınlaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
KARAMAN  - Türkiye elma üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Karaman, her geçen gün artan nar üretimiyle de adından söz ettirmeye başladı.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman'ın ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengin olduğunu belirtti.
Muğlu, "elma diyarı" olarak bilinen Karaman'ın, Akdeniz iklimi özellikleri gösteren güney bölgelerinde, nar, Antep fıstığı, incir, zeytin gibi ürünler de yetiştirildiğini söyledi.
 
"Karaman'da şu anda 100 binden fazla genç nar fidanı var" diyen Muğlu, ilin nar rekoltesinin 10 bin tona yakın olduğunu, Türkiye'de yıllık toplam nar üretiminin 350 bin ton civarında olduğu düşünüldüğünde Karaman'ın nar üretiminin azımsanamayacağını ifade etti.
 
Yeni fidanlar meyveye durduğunda bu rakamın hızla artacağına dikkati çeken Muğlu, şunları kaydetti:
"Akdeniz'e dökülen ve geçtiği yerlere hayat veren Göksu'nun kolları, derin vadiler oluşturuyor. Toroslar'ı dikine yararak denize dökülen bu nehir ve kolları, içinden geçtikleri vadilerde sera etkisi oluşturarak, iklimi yumuşatmaktadır. Bu bölgelerde nar üretiminin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Hatta 4-5 tane yerel nar çeşidi bile var. Fakat tarım yapılacak arazi az ve kıymetli olduğundan, nar ağaçları hep tarlaların kenarlarına dikilmiş. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve sulama imkanlarının artması ile yoğun şekilde modern nar bahçeleri oluşturuldu. Devletin verdiği teşviklerle bu sayı her geçen gün artıyor."
 
Çoğunluğu sofralık nar
 
Karaman'da üretilen narın büyük çoğunluğunun sofralık nar olduğunu vurgulayan Muğlu, "Deve Dişi denilen, yoğun talep gören yerel bir nar çeşidi var. Bu çeşidin ekşisi ve tatlısı var. Ayrıca yeni olarak Hicaz narı yoğun şekilde dikiliyor. Akdeniz'deki narlara göre tane büyüklükleri ve aroması daha kaliteli... Ayrıca kimyasal gübre ve ilaç kullanımı yok denecek kadar az. En kaliteli narın Karaman'da yetiştiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.
Muğlu, en büyük sorunun pazarlama olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bölgedeki narın büyük bölümünü tüccarlar alıyor. Onlar ne derse fiyat o oluyor. Ayrıca üretilen nar sadece sofralık olarak görülmemeli. Geleneksel yöntemlerle yapılan nar ekşisi, modern olarak üretilmeli ve bölge kendi markasını yaratmalı, birlik olunmalı... Biz Karaman Ziraat Odası olarak çiftçilerimize önder olmaya hazırız. Neden elmadan sonra narda da 1 numara olmayalım?"
Bu konularda ilginizi çekebilir